Nustebsite paskaičiavę, kiek cukraus per dieną iš tiesų suvartojate, net jeigu atsispiriate pagundai suvalgyti gabalėlį pyrago. Cukraus apstu visur – net ir iš pažiūros sveikuose produktuose. Štai mažame indelyje jogurto gali būti 10 ar net daugiau gramų cukraus. Daugokai, turint omenyje, kad rekomenduojama cukraus paros norma – iki 25 gramų.

Cukraus yra praktiškai visuose padažuose, konservuotuose produktuose, įvairiuose pieno gaminiuose. Pavyzdžiui, viename varškės sūrelyje gali būti visa dienos cukraus norma. Neapsigauti reikėtų ir perkant augalinius produktus, mat juose pridėtinio cukraus taip pat gali būti.

Cukraus perteklius kasdienybėje daro lėtą, tačiau didelę žalą mūsų sveikatai. Baimintis jo neverta, tačiau riboti – patartina.

„Cukrus – tai paprastasis angliavandenis, kuris labai lengvai įsisavinamas žarnyne. Kai cukrų vartojame dažnai ir dideliais kiekiais, nuolatos stimuliuojame kasos darbą, vystosi atsparumas insulinui – kasa paprasčiausiai nesusitvarko su kraujyje esančiu cukrumi. To pasekmės – įvairios ligos, išsibalansavusi žarnyno veikla, odos problemos. Tad blogis yra ne pats cukrus, o nesaikingas jo vartojimas“, – sako gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.

Ieškantiems sveikesnių alternatyvų

Apsidairę prekybos centrų lentynose, rasite įvairių cukraus pakaitalų. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, pastaruoju metu tarp pirkėjų daug susidomėjimo sulaukia įvairūs sirupai, šaltuoju sezonu didėja natūralaus medaus pardavimai.

„Lietuviams jau puikiai pažįstamas klevų sirupas išlaiko panašias pardavimų tendencijas, tačiau stebime gerokai padidėjusius agavų sirupo pardavimus – lyginant praėjusių ir šių metų duomenis, jie padidėjo maždaug 30 procentų. Šaltuoju periodu kasmet išauga ir natūralaus medaus pardavimai. Šie metai – ne išimtis“, – sako V. Budrienė.

Tik ar visi cukraus pakaitalai yra tikrai geriau, nei pats cukrus? Gydytoja dietologė tikina: anaiptol, mat juose įprastai taip pat gausu cukraus.

„Dažnai tenka girdėti žmones sakant, kad cukraus jie nevartoja ir keičia medumi. Iš tiesų medus, lygiai taip pat kaip ir cukrus, yra paprastasis angliavandenis. Tai reiškia, kad visiškai nesvarbu, medų ar cukrų mes pasirinksime, gliukozės išsiskyrimas kraujyje bus labai panašus. Tad jeigu kaip alternatyvą cukrui renkatės medų, jį taip pat turėtumėte vartoti saikingai“, – sako D. Vaitkevičiūtė.

Nepiktnaudžiauti reikėtų ir tiems, kurie rūpindamiesi savo kūno linijomis cukrų pakeičia natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, stevija. Nors ir nekaloringi, jie taip pat stimuliuoja kasos funkciją, tad nesaikingai vartojami daro žalą organizmui.

Keisti cukrų galima ir vaisiais: prinokę bananai ar datulės suteikia reikiamo saldumo ir turi įvairių organizmui naudingų medžiagų – skaidulų, vitaminų, mikroelementų. Tačiau ir šioje vietoje svarbu laiku sustoti, mat vaisiuose gausu aukštu glikeminiu indeksu pasižyminčių angliavandenių.

Tad ką daryti? Atsisakyti taip pamėgtų maisto produktų ir skaičiuoti kąsnių tikrai nereikia, bet saiką vertėtų prisiminti. Ypač švenčių metu, kai pagundos tyko kone kiekviename žingsnyje.