Šiltajam sezonui prasidėjus, galėjome mėgautis lietuviškų braškių, trešnių, mėlynių bei žemuogių derliumi. Jei uogienių iš šių uogų pasigaminti nespėjote, nieko baisaus – antroji vasaros pusė ne mažiau turtinga. Jau džiugina sunokę serbentai ir agrastai, o visai netrukus prasidės ir kitų šviežių vaisių bei uogų derlius – miškuose subręs bruknės ir spanguolės, medžiai sunokins slyvas, kriaušes, obuolius

Ieškantiems sveikesnių alternatyvų

Tikrai skanią uogienę galima išvirti tik iš vienodai sunokusių vaisių ir uogų. Jei uogos nevienodai sunokusios, jų virimo laikas bus skirtingas: kol vienos dar virs, kitos jau bus praradusios formą. Tad norint tolygios uogienės konsistencijos, ingredientus būtina kruopščiai atsirinkti.

„Ne mažiau svarbu ir tai, kad prinokusios uogos ir vaisiai išverda greičiau. Tai – labai svarbu, jei uogienėje norite išlaikyti kuo daugiau vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Skanios uogienės paslaptis – ne tik šviežios uogos, bet ir nemenkas kiekis cukraus. Jis – viena svarbiausių uogienės sudedamųjų dalių. Deja, organizmui ne pati sveikiausia, mat per didelis kiekis pridėtinio cukraus užgožia gerąsias uogienių savybes – vitaminus bei kitas naudingąsias medžiagas. O kas, jei cukrų pabandytume pakeisti sveikesniais, bet ne mažiau saldžiais ingredientais?

V. Juodkazienė pataria: pakaitalu pridėtiniam cukrui gali tapti natūraliai saldūs ingredientai – medus ar datulės, suteiksiančios uogienei reikiamo saldumo ir praturtinsiančios uogienę išskirtiniais skoniais bei kvapais.

„Cukrus ne tik suteikia saldumo, bet taip pat veikia kaip konservantas – padeda išlaikyti produkto formą ir pailgina jo galiojimo laiką. Todėl jei vietoje cukraus nuspręsite naudoti natūralius saldiklius, – jau minėtas datules ar medų – atidžiai išvalykite tarą, antraip uogienė ims greitai gesti, – sako „Iki“ maisto ekspertė. – Jei vis dėlto nuspręsite neeksperimentuoti ir naudosite cukrų, rekomenduoju rinktis nerafinuotą – jis verdant ne taip stipriai putoja. Jei cukraus norite pilti mažiau, rinkitės skirtą specialiai uogienėms – tokiu atveju uogienė bus ne tokia saldi, tačiau greičiau sutirštės.“

O kokios uogienės iš visos gausybės yra pačios naudingiausios? Kiekviena turi savo privalumų, juk skirtingos uogos ir vaisiai turi skirtingą kiekį vitaminų. Tačiau specialistai tikina: organizmui naudingesnės tos, kurios rūgštesnės – juodųjų serbentų, bruknių, spanguolių – mat jose išlieka daugiau naudingųjų maistinių medžiagų.

Nemėgstantiems uogienių, bet norintiems uogų bei vaisių teikiama nauda mėgautis visus metus, šias vasaros gėrybes patariama šaldyti. Sveika alternatyva virtoms uogienėms gali būti ir trintos šaldytos uogos bei vaisiai. Tereikia švariai nuplauti, sutrinti, sudėti į sandarius indelius ar maišelius ir natūralių vitaminų turėsite iki ateinančios vasaros.

Vaisių ar uogų džemas su chia sėklomis

Variantas nenorintiems ilgai gaišti virtuvėje ir apsikrauti atsargomis žiemai – gaminti itin skanius ir sveikus džemus. Receptas, kuriuo dalinamės – universalus, tad tinka praktiškai visiems jūsų mėgstamiems vaisiams bei uogoms.

Šiam receptui reikės tik trijų ingredientų: jūsų pasirinktų vaisių ar uogų, šiek tiek medaus arba klevų sirupo ir chia sėklų. Prieš saldindami džemą medumi ar sirupu, paskanaukite – kai kurios uogos ir vaisiai savyje ir taip turi pakankamai natūralaus saldumo.

Pasiruoškite pasirinktus vaisius ar uogas – nuplaukite ir nusausinkite, jei reikia, pasmulkinkite vienodo dydžio gabaliukais. Sudėkite į puodą ir kaitinkite maždaug 5–10 minučių, tuomet sutrinkite elektriniu ar rankiniu trintuvu ir nuimkite nuo kaitros. Paragaukite ir jei trūksta saldumo, įdėkite šaukštą medaus ar klevų sirupo, įberkite saujelę chia sėklų. Palikite maždaug 10 minučių, kad chia sėklos spėtų išbrinkti ir džemas įgautų reikiamą konsistenciją.

Paruoštą džemą supilstykite į nedidelius indelius ir skanaukite iš karto arba užšaldykite šaldiklyje ir mėgaukitės visą žiemą.