Voveraitės su šviežiomis bulvėmis gardžiame sviesto padaže, baravykai su šonine ir kuo riebesne grietine, grybų duetas su grietinėle. Visi šie lietuvių pamėgti patiekalai – nuodėmingai skanūs, tačiau jais mėgautis vertėtų atsakingai, mat grybai – ne itin lengvai virškinamas maistas, o ir riebūs padažai pliusų neprideda.
Grybai – energijos šaltinis
Mūsų miškai dosnūs gamtos gėrybėmis – čia galima aptikti net 300 valgomųjų grybų rūšių. Pats vertingiausias ir maistingiausias – miško karalius baravykas. Šimte gramų šių grybų tėra 21 kalorija, o baltymų – daugiau nei jautienoje. Juose daugybė naudingų mineralų – fosforo, kalcio, kalio, cinko, magnio, geležies. Baltymų daugiausiai jau sudžiovintuose grybuose, tačiau ir kalorijų skaičius juose didesnis.
„Tinkamai paruošti švieži grybai ne veltui vadinami augaline mėsa. Jie gerina apetitą, skrandžio sulčių išsiskyrimą, suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, – pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė. – Nors lietuviai itin vertina baravykus, ne mažiau populiarios ir voveraitės. Jos maistingos, lengvai pagaminamos, o ir patiekalų variacijų – gausybė. Svarbu prisiminti, kad prieš gaminimą voveraičių nereikėtų ilgai mirkyti vandenyje, nes jos praras savo tekstūrą ir skonį. Pakaks voveraites pavalyti drėgna servetėle ir sausai nušluostyti, o tuomet pakepti keptuvėje.“
V. Juodkazienė primena, kad gaminant grybų patiekalus svarbu atidumas ir kantrybė. Miške į gėrybių pintinę reikia dėti tik gerai atpažįstamus ir valgomus grybus, o juos parsinešus namo ilgai nelaukti ir tinkamai apdoroti.
Sveikesnės alternatyvos
Grybai – maistingas ir sotus produktas, tačiau jei mėgstate gaminti su riebiais padažais, valgyti jų reikėtų saikingai. Visai kas kita, jei grybus ruošiate sveikai.
„Šviežios voveraitės taps sočiu, aromatingu, tačiau sveiku patiekalu, jei bus labai trumpai apkeptos skystu auksu vadinamame svieste – „Ghee“. Taip patiekalas neprisigers nenaudingų riebalų, išsaugos savo skonį. Pagardinti galite lietuviškomis prieskoninėmis žolelėmis – petražolėmis, krapais, čiobreliais, – pataria „Iki“ maisto ekspertė. – Jei miške pavyko rasti jaunų, nedidukų baravykų, galite pasigaminti karpačio. Tereikia grybus supjaustyti kuo ploniau, pagardinti aukštos kokybės alyvuogių aliejumi ir prieskoniais suteikti jiems norimo skonio. Paprasta, labai skanu ir tikrai nekaloringa.“
O ar galima grybus valgyti su drauge su bulvėmis? Žinoma, tačiau jei norite gaminti sveikesnius ir lengviau virškinamus patiekalus, grybų draugijon rinkitės kruopas, pilno grūdo makaronus. Pusryčiams gaminkite grybais gardintus daržovių keksiukus, kepkite omletą ar vietoj įprasto pusryčių sumuštinio pasigaminkite grybų brusketą. Svarbu, kad nepamirštumėte ir sezoninių daržovių, kurios taip pat priduos patiekalui sotumo ir skonio.
Pusryčių keksiukai su grybais
Reikės:
• 6 kiaušinių;
• 400 g turimų sezoninių daržovių (cukinija, šparaginės pupelės, pomidorai, svogūnai);
• Saujos apvirtų voveraičių;
• 50 g kietojo sūrio;
• Žiupsnelio druskos;
• Žiupsnelio pipirų.
Turimas daržoves nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Apvirtas voveraites sumaišykite su daržovėmis. Kiaušinius išplakite su druska ir pipirais, sumaišykite su daržovėmis ir voveraitėmis. Ant keksiukų viršaus užberkite kietojo sūrio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 18-20 minučių.
Baravykų karpačio su apelsinais
Reikės:
• 6 jaunų, nedidelių baravykų (geriau kuo storesniais koteliais)
• Šlakelio aukštos kokybės alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio tarkuotos apelsino ir citrinos žievelės
• Žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų
• Šiek tiek tarkuoto parmezano
Baravykus supjaustykite kuo ploniau ir tolygiai išdėliokite lėkštėje (geriausia, vienu sluoksniu). Indelyje sumaišykite maždaug 1-2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus su tarkuota apelsino bei citrinos žievele (pakaks žiupsnelio). Šiek tiek palaukite, kad skoniai spėtų susigerti. Paruoštą apelsininį aliejų tolygiai pašlakstykite ant baravykų, pagardinkite druska bei maltaisiais pipirais, pabarstykite parmezano sūrio. Palaukite maždaug 10 minučių ir skanaukite.