Pavyzdžiui, maistas gaminamas iš nešviežių produktų ar siekiant nuslėpti jo galiojimo laiką, ar tai, kad yra naudojami įvairūs kiti, mums ne iki galo žinomi, metodai. Todėl šį kartą su vieno iš prekybos centrų kulinarijos centro vadove pamėginsime apžvelgti populiariausius mitus ir išsiaiškinti, kaip yra iš tiesų.

Kaip teigia „Iki“ maisto ekspertė, Panevėžio kulinarijos centro vadovė Vilma Juodkazienė, įvairūs mitai apie prekybos centruose parduodamą maistą yra išlikę nuo kelis dešimtmečius atgal menančių laikų.
IKI cechas

„Tai – praeities laikų palikimas, kuriuo kai kurie žmonės vis dar tiki. Galbūt, anksčiau mažose parduotuvėle ir būdavo kažkaip siekiama panaudoti senus produktus ar kitaip apgauti pirkėją, tačiau šiais laikais didieji prekybos centrai turi didžiulius kulinarijos centrus, į kuriuos kiekvieną dieną atvažiuoja šviežios žaliavos, jų kokybė yra tikrinama ir gaminamas nustatytas kiekis produktų, taip nepasiliekant likučių“, – aiškina V. Juodkazienė.
Vilma Juodkazienė
Galbūt, anksčiau mažose parduotuvėle ir būdavo kažkaip siekiama panaudoti senus produktus ar kitaip apgauti pirkėją, tačiau šiais laikais didieji prekybos centrai turi didžiulius kulinarijos centrus, į kuriuos kiekvieną dieną atvažiuoja šviežios žaliavos, jų kokybė yra tikrinama ir gaminamas nustatytas kiekis produktų, taip nepasiliekant likučių.
Vilma Juodkazienė

Prekybos centruose yra „plaunamos“ mišrainės – MITAS

„Jeigu mūsų cecho darbuotojams pasakytume tokį teiginį, jie nelabai suprastų, apie ką mes kalbame. Jei yra gaminamos salotos, tai, žinoma, jų lapai, kitos daržovės, prieš patekdamos į patiekalą, yra plaunamos, tačiau pats pagamintas patiekalas tikrai nėra plaunamas tam, kad būtų kažkaip „atšviežintas“. Užtektų pabandyti jau paruoštą mišrainę namuose pakišti po tekančiu vandeniu, kad patys įsitikintumėte, jog tai yra visiškai neįmanoma, – teigia V. Juodkazienė.

Balta mišrainė persiškai

Produktai, kuriuos gamina prekybos tinklų šefai, yra gaminami iš pasibaigusio galiojimo produktų – MITAS

„Kaip jau minėjau, visos žaliavos į cechą atvyksta šviežios ir kiekvieną dieną, todėl mes negalime imti bet kokios žaliavos iš sandėlio. Kiekvienas gamybos procesas yra skaitmenizuotas, o kiekvienas produktas, patenkantis į gaminį, fiksuojamas, naudojama daugiapakopė kokybės sistema, todėl neįmanoma, kad į gaminį patektų kažkas seno, nekokybiško ir pan.“, – aiškina maisto specialistė.

Laimingesnės vištos deda skanesnius kiaušinius – TIESA

Šiais metais „Iki“ pirmasis iš Lietuvos prekybos centrų nusprendė savo kulinarijos centre gaminamuose patiekaluose nebenaudoti trečiosios klasės kiaušinių, t. y., narvuose laikomu vištų kiaušinių.

„Keičiasi tiek mūsų, tiek vartotojų požiūris į gyvūnų gerovę. Labai džiaugiuosi, kad pavyko priimti tokį sprendimą ir dabar savo kulinarijos produktuose naudosime tik laisvai ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Šiuo pokyčiu norime parodyti pavyzdį ir skatinti kitus verslus nebenaudoti nelaimingų vištų kiaušinių. Ateityje yra planuojama nebenaudoti trečiosios klasės kiaušinių ir „Iki“ konditerijos gaminiuose“, – sako V. Juodkazienė.

Keičiasi tiek mūsų, tiek vartotojų požiūris į gyvūnų gerovę. Labai džiaugiuosi, kad pavyko priimti tokį sprendimą ir dabar savo kulinarijos produktuose naudosime tik laisvai ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Šiuo pokyčiu norime parodyti pavyzdį ir skatinti kitus verslus nebenaudoti nelaimingų vištų kiaušinių.
Vilma Juodkazienė

Maisto ekspertės pasiteiravus, ar kilo papildomų iššūkių, įgyvendinant šį pokytį, Panevėžio kulinarijos centro vadovė sako, kad didelių sunkumų neatsirado.

„Turėjome didžiulį norą visą tai padaryti su kuo mažesniais iššūkiais ir, manau, kad mums pavyko. Daugiausiai laiko prireikė naujų partnerių, kurie galėtų tiekti kokybiškesnius kiaušinius, paieškoms. Nes kasmet jų sunaudojame daugiau nei 110 tūkst. kg. Tuo metu tiek tiekimo grandinė, tiek ir pats gamybinis procesas išliko tokie patys“, – teigia pašnekovė, kuri taip pat priduria, kad brangesnių kiaušinių naudojimas kulinarijos gaminių kainų pirkėjams nepakeis.

Žuvies šviežumą galima patikrinti pažiūrėjus į jos akis – MITAS

„Iš labai seniai „atėjęs“ pasakymas, kad jei žuvis yra ilgiau palaikoma, pradeda drumzlėti jos akys. Tačiau, vėlgi, niekas iš parduotuvės darbuotojų nieko žuvų akims nedaro. Kaip ir kiek laiko žuvis turėtų būti laikoma, nustato konkretūs reikalavimai ir kokybės reglamentai, kurių yra griežtai laikomasi“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kaip ir kiek laiko žuvis turėtų būti laikoma, nustato konkretūs reikalavimai ir kokybės reglamentai, kurių yra griežtai laikomasi.
Vilma Juodkazienė

Sąnaudų prasme labiau apsimoka pirkti nei gaminti pačiam – TIESA

„Jeigu mes namuose ruošiame maistą ir norime platesnio asortimento, niekada nepaskaičiuosime, kiek nusipirkti žaliavos, pavyzdžiui, dviem sumuštiniams. Visais atvejais įsigysime daugiau, tačiau panaudosime tik mažesnę dalį produktų, o kitą dalį – dėsime į šaldytuvą. Tačiau tikrai ne visi nepanaudoti produktai turi ilgą galiojimo laiką, todėl šioje vietoje atsiranda rizika, kad produktą vėliau teks tiesiog išmesti“, – sako maisto ekspertė.

Tuo metu pirkdami jau pagamintą maistą, pasak V. Juodkazienės, ne tik eliminuojame riziką, kad teks išmesti nepanaudotus produktus, bet ir sutaupome savo laiko bei galime mėgautis įvairiu asortimentu.

Kvapą gniaužiančios brokolių salotos

„Jei gaminame maistą namie, tai dažniausiai kelioms dienos, tačiau įsigydami jau pagamintą patiekalą, viena dieną galime mėgautis, pavyzdžiui, žuvies kotletais su brokoliais, o kitą – jau bajorišku troškiniu. Negano to, pirkdami paruoštą patiekalą, sutaupome ir daug laiko, kurį galime skirti darbui, laisvalaikiui ar savo šeimai“, – teigia pašnekovė.

Prekybos tinkluose parduodami produktai nėra tokie skanūs kaip pagaminti namuose – MITAS

„Stebėdami pardavimų kiekį ir „Iki“ kulinarijos produktų populiarumą, galime drąsiai sakyti, kad parduodamas pagamintas maistas skonio prasme niekuo nenusileidžia pagamintam namuose. Prieš gaminiui atsirandant prekybos centre, vyksta receptūros derinimai, degustacijos ir tik skaniausi patiekalai patenka į prekybą“, – aiškina V. Juodkazienė.