Pastebėta, kad kraštuose, kurių mitybos racione gausu žuvų, moliuskų, vėžiagyvių bei kitų jūros gėrybių, rečiau susiduriama su širdies ir kraujagyslių ligomis, žmonės džiaugiasi geresne savijauta, net ilgesne gyvenimo trukme.

Štai japonai – viena iš ilgiausią vidutinę gyvenimo trukmę turinčių tautų – žuvies bei jūros gėrybių vidutiniškai valgo 5 kartus per dieną. Kasdieniame japonų mitybos racione gausu ne tik kokybiškos žuvies, bet ir augalinio maisto – vaisių, daržovių, šviežių uogų. Patys japonai įsitikinę: būtent sveikatai palanki mityba ir dėmesys maistui, kurį valgome, ir yra jų ilgaamžiškumo paslaptis.

Su tuo galima sutikti, mat mitybos specialistai daugiau žuvies bei jūros gėrybių ragina valgyti ne šiaip sau: jose yra pagrindinių žmogui reikalingų maistinių medžiagų, lengvai virškinamų baltymų ir naudingųjų riebalų.

Dėl organizmui itin svarbių polinesočiųjų Omega-3 riebiųjų rūgščių, ypatingai vertinamos jūrinės žuvys – lašiša, tunas, skumbrė. Jūrinėse žuvyse esančios Omge-3 riebiosios rūgštys kovoja su bloguoju cholesteroliu, padeda reguliuoti kraujo krešumą ir kraujospūdį, turi teigiamos įtakos imunitetui ir bendrai savijautai, yra naudingos protinei veiklai ir grožiui – odai, nagams, plaukams.

Liesesnės žuvys aprūpina organizmą baltymais. Tikru baltymų karaliumi galima vadinti tuną, tačiau baltymais taip pat turtingas paltusas, otas, menkė, upėtakis, sterkas, tilapija, dauguma jūros gėrybių – krevetės, midijos, kalmarai. Žuvies baltymai lengvai virškinami ir organizmo įsisavinami geriau nei baltymai, kuriuos gauname iš augalinio maisto, tad žuvis – itin naudingas produktas ne tik siekiantiems sulieknėti ar kontroliuoti savo svorį, bet ir intensyviai sportuojantiems.

Kokią žuvį pasirinkti?

Jei reikėtų rinktis tarp išskrostos ir atšaldytos arba ką tik sugautos žuvies, prioritetą be abejonės dažniausiai teiktume pastarajai, tačiau nereikėtų vadovautis klaidinančiais įsitikinimais, esą tik tokia žuvis yra išsaugojusi visas maistines savybes. Jei žuvis šaldoma laikantis taisyklių, jos maistingumas ir skonio savybės neturėtų nukentėti. Kitas dalykas – ką tik sugautos žuvies ne visuomet ir nusipirksite, juk asortimentas parduotuvėse priklauso ir nuo žvejybos sezono, ir nuo logistikos.

Prekybos tinklas „Iki“, kuris besirūpindamas gyvūnų gerove ir įsiklausydamas į pirkėjų lūkesčius, daugiau nei prieš metus visiškai atsisakė gyvos žuvies pardavimų.

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, atsisakius gyvos žuvies akvariumų, parduotuvėse buvo išplėstas žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas. Tam buvo įrengta daugiau ledo vitrinų. Tarp perkamiausių žuvų per metus įsitvirtino ne tik lašiša, bet ir dorados, upėtakiai, atšaldyti skrosti karpiai.

„Šiuo metu mūsų prekybos tinkle galima rasti įvairios skirtingos žuvies. Analizuodami duomenis matome, kad žuvies pardavimai nuosekliai didėja ir, išmontavus akvariumus, 2020 m. atvėsintos žuvies pardavėme 7,5 proc. daugiau, palyginti su 2019 m. Žuvies kategorijos pardavimai ir toliau kyla“, – teigia V. Budrienė.

Rinkdamiesi žuvį, pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį į tris skirtingas sąvokas, nes žuvis gali būti užšaldyta, atšaldyta ar atšildyta. Su užšaldyta žuvimi daugumai viskas aišku: tai toji, kurią įprastai pasiimame iš kamerų. O štai ant ledo vitrinų besipuikuojančios žuvys gali būti tiek atšildytos, tiek atšaldytos, todėl pirkdami atkreipkite dėmesį į nurodomą terminę būklę bei apdorojimą.

Vertėtų žinoti, kad terminas „atšildyta“ reiškia, kad prieš tai žuvis pilnai užšaldyta. Pasiekusi parduotuvės lentynas ji atitirpinama tam, kad žuvį įsigijęs vartotojas galėtų ją nedelsiant suvartoti. Įprastai atšildomos yra iš tolimesnių kraštų atkeliaujančios žuvys, kurių logistika trunka ilgiau, jas sudėtingiau pristatyti šviežias.

Atšaldyta žuvis – tai šviežia, šalčiu apdorota, tačiau neužšaldyta žuvis. Tam, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus jos įprastai yra sudedamas į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir jau kitą rytą išvežamos į prekybos tinklus. Todėl pirkėjas gauna tikrai kokybiškai paruoštą ir, svarbiausia, šviežią žuvį.

Mitybos specialistai rekomenduoja per savaitę suvalgyti bent 300-450 gramų žuvies bei jūros gėrybių. Iš jų bent 200 g turėtų būti riebi žuvis, pvz., lašiša, upėtakis, skumbrė ar silkė, turinčios daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių. Tačiau nepamirškite: įsigytą šviežią žuvį reikėtų suvartoti per porą dienų, todėl pirkti jos daug vienu metu ir vėliau šaldyti kameroje nepatartina – geriau pasimėgau