„Skaityti etiketes ir nagrinėti produktų sudėtį mėgsta ar turi laiko ne kiekvienas, tačiau įsigyti organizmui palankesnį, geresnės kokybės produktą tikriausiai norime visi. Pavyzdžiui, mūsų prekybos tinklo parduotuvėse pristatomo prekės ženklo „BioVillage“ produktai yra pažymėti europiniu „Nutri-Score“ ženklinimu. Jis ne tik padeda lengviau suprasti gaminio sudėtį ir jo paruošimo būdą, bet ir gamintojams leidžia skaidriai ir suprantamai pristatyti savo produktų sudėtį“ – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Lengviau įvertinti pasirinkto produkto maistinę vertę labai paprasta: tamsiai žalios spalvos fone išryškinta raidė A rodo didelę maistinę vertę, taigi tai – organizmui palankesnis produktas, o raudona E įspėja apie mažesnį maistingumą. Tad jei ant vienos picos pakuotės matote C raidę geltoname fone, o ant kitos žaliame fone puikuojasi raidė B – pastarosios sudėtis yra bent šiek tiek turtingesnė: joje, pavyzdžiui, yra daugiau skaidulų, mažiau sočiųjų riebalų ar mažiau druskos.

Šis žymėjimas turi mažiausiai tris privalumus. Visų pirma, sutaupo laiko, juk nebereikia gaišti jo nagrinėjant etiketes ir sprendžiant, kuris pasirinktas produktas maistine prasme naudingesnis – palyginti juos galima kone per sekundę. Antra, jis padeda akimirksniu įvertinti pasirinktą produktą ir nuspręsti – turi jis keliauti į jūsų pirkinių krepšelį ar taip ir pasilikti lentynoje. Na ir, žinoma, trečia – jis skatina pačius gamintojus siūlyti aukštesnės kokybės produktus, juk kuo produktas geresnis – tuo pirkėjui jis patrauklesnis.

„Nutri-Score“ ženklinimas sukurtas tam, kad pirkėjai galėtų paprasčiau įvertinti ir palyginti tapačius produktus. Vadovaudamiesi šia skale, pirkėjai gali greitai ir sąmoningai išsirinkti tinkamiausią produktą iš norimų produktų grupės. Tai ne tik sutaupo laiko, bet ir gali tapti puikia paskata domėtis savo mityba – pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė V. Budrienė.

Gamintojo nuotr.

Kaip interpretuoti „Nutri-Score“

Kokia spalva bei raide bus pažymėtas gaminys, priklauso nuo jo sudėties. Maisto produktuose vertinamas sočiųjų riebalų rūgščių, cukraus, druskos ir kilokalorijų kiekis, taip pat gerieji ingredientai – skaidulų, baltymų, vaisių, daržovių, pasirinkto aliejaus ir riešutų kiekis. Paprastai tariant, kuo daugiau „teigiamų“ ir mažiau „neigiamų“ ingredientų – tuo aukštesnį įvertinimą produktas turės.

Tačiau nepamirškite: ši sistema nėra sukurta visam mūsų racionui įvertinti ir mūsų mitybai subalansuoti, ji neparodo produkto kokybės ir nedaro jo „sveiku“ ar „nesveiku“. Šis spalvinis ženklinimas – tik orientacinė priemonė, rodanti, kuris produktas, palyginti su kitais tos pačios grupės gaminiais, yra maistingesnis, palankesnis jūsų organizmui, tad gali tapti puikiu pagalbininku, norintiems maitintis sveikiau.