„Didelė tikimybė, kad šį savaitgalį ant lietuvių šventinio stalo dominuos grilio patiekalai iš mėsos – kepsime šašlykus arba dešreles, vištienos sparnelius ar blauzdeles. Į Joninių pikniką galima pažiūrėti ir šiek tiek kūrybiškiau, tuomet ant stalo greta puikiai pažįstamų patiekalų atkeliaus ir naujų netikėtų skonių, paruoštų po atviru dangumi“, – sako „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Anot V. Juodkazienės, maisto kepimas griliuje turi daug privalumų – visų pirma, toks gaminimo būdas išsaugo maisto produktų naudingas ypatybes, antra, kepant ant grotelių nereikia naudoti daug prieskonių ir riebalų – visi produktai iškepa patys, neprarasdami savo skonio ir aromato.
Įvairios kepto sūrio variacijos
Nors įprastai kepsninėje esame pratę kepti šašlykus ir kitus mėsos patiekalus, dažnai visai nepelnytai pamirštame sūrį, kuris gali tapti ne tik puikiu užkandžiu visai kompanijai, bet ir pagrindiniu vakaro patiekalu.
„Švelnaus, bet kiek sūroko skonio halumio sūris skirtas būtent kepimui. Jis gražiai apskrunda iš išorės, tačiau lieka minkštas viduje. Valgyti jį galima kaip užkandį be jokių priedų arba paskaninti šviežiomis žolelėmis, patiekti kartu su keptomis daržovėmis, – pataria V. Juodkazienė. – Gardų užkandį galima pagaminti ir iš kamambero sūrio. Pakepintą ir išsilydžiusį geriausia valgyti su skrudinta prancūziška bagete ar čiabata“.
Keptas kamambero sūris su kedro riešutais
Reikės:
• 250 g kamambero sūrio
• 30 g kepintų kedro riešutų
• 30 g migdolų riešutų
• Provanso žolelių
Sūrį dėkite ant folijos ir sūrio paviršiuje atsargiai išpjaukite apskritimą, kuris reikalingas tam, kad jau iškepus jį būtų paprasčiau valgyti. Tuomet sūrį dėkite ant grotelių ir kepkite virš žarijų maždaug 10 minučių. Atsargiai pirštu palietę sūrio vidurį, patikrinkite, ar jis suminkštėjo ir iškepė. Ištraukite iš orkaitės ir apibarstykite riešutais, pagardinkite Provanso žolelėmis. Patiekite dar karštą kartu su prancūziško batono riekelėmis, krekeriais ar kitais mėgstamais priedais.
Keptas varškės sūris
Reikės:
• 250 g varškės sūrio
• 1 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1 v. š. medaus
• Druskos ir pipirų pagal skonį
• Žiupsnelio kmynų
Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, medų, kmynus, druską, pipirus. Paruošta mase aptepkite varškės sūrį ir kepkite ant grotelių, kol sūrio viršus karamelizuosis, pasidengs traškia aukso spalvos plutele.
Daržovės, tinkančios prie visų patiekalų
Kad ir kokiais patiekalais nuspręsite nudžiuginti draugus, be daržovių tikrai neišsiversite. Paprikos ir pievagrybiai – klasikinis pasirinkimas, tinkantis kone prie visų patiekalų. Tačiau kepimui puikiai tinka ir vyšniniai pomidoriukai, mažosios cukinijos ar švieži smidrai, kurių derliumi dabar pats metas pasidžiaugti.
„Viskas, ko reikia daržovėms pagaminti – tai ugnis, šlakelis aliejaus ir žiupsnelis druskos. Nereikia jokio ypatingo pasiruošimo: supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabaliukais ir dėkite ant grotelių arba verkite ant iešmelių. Prieš kepant pašlakstykite aliejumi, o iškepusias pagardinkite druska, – pataria V. Juodkazienė. – Jei norite, kad daržovės būtų traškios ir neprarastų savo tekstūros, kepdami laikykitės paprastos taisyklės: minkštesnes daržoves kepkite trumpiau, bet stipresnėje kaitroje, o kietesnes daržoves – ilgiau, bet silpnesnėje kaitroje.“
Daržovių iešmeliai su halumio sūriu
Reikės:
• Kubeliais pjaustyto halumio sūrio
• Raudonųjų ir geltonųjų paprikų
• Cukinijos
• Šlakelio aliejaus
• Žiupsnelio druskos
Visus ingredientus supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais ir paeiliui verkite ant iešmelių – sūris, paprika, cukinija. Pašlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir kepkite vidutinėje kaitroje, nuolatos pavartydami. Mėgstantys aštriau paskaninti daržovių iešmelius gali ir kepta aitriąja paprika.
Keptos kukurūzų burbuolės su parmezanu
Reikės:
• Kukurūzų burbuolių
• Alyvuogių aliejaus
• Žaliosios citrinos
• Tarkuoto parmezano sūrio
Kukurūzų burbuoles perpjaukite pusiau, patepkite alyvuogių aliejumi, apšlakstykite ką tik perpjautos žaliosios citrinos sultimis ir kepkite 15 minučių nuolat vartydami. Kol kukurūzai dar karšti, apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu – kukurūzo saldumas tobulai dera su brandžiu parmezano skoniu.