Mandarinai iš visų citrusinių vaisių Europą pasiekė vėliausiai. Manoma, kad prieš tris tūkstančius metų jie buvo pradėti auginti Kinijoje ir Japonijoje, kilmingų didikų soduose. Dabar į prekybos tinklus mandarinai dažniausiai atkeliauja iš mums artimesnių saulėtų kraštų – Ispanijos, Graikijos, Italijos.

Mandarinai – vienas populiariausių egzotinių vaisių lietuvių tarpe

Žiemos švenčių be mandarinų tikriausiai neįsivaizduoja niekas, tačiau lietuviai juos suskumba pirkti sezonui dar tik prasidėjus – spalio viduryje. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, rudens ir žiemos metu į pirkinių krepšelius juos deda kone kiekvienas, tad nieko keisto, kad mandarinai sudaro pusę visų citrusinių vaisių pardavimų.

Mandarinai, kaip ir kiti citrusai, labiausiai vertinami dėl vitamino C gausos. Juose taip pat netrūksta natūralaus cukraus, tad jie išsiskiria subtiliu saldžiai rūgščiu skoniu. Vertinami šie citrusiniai vaisiai ir dėl juose esančių vitaminų B1, B2, provitamino A, kuris itin naudingas akims bei odai. Suvalgę vos vieną mandariną, aprūpinsite organizmą net trečdaliu rekomenduojamo vitamino C paros normos, o tuo pačiu padidinsite organizmo atsparumą rudenį puolančioms peršalimo ligoms.

Mandarinai ar klementinai?

Kaip atrodo mandarinai – visi puikiai žinome. Tik ar tikrai? O gal į pirkinių krepšelį iš tiesų įsidėjote mandarinų giminaičiais vadinamus klementinus? Anot V. Budrienės, per metus „Iki“ pirkėjams pasiūloma virš dvidešimt skirtingų mandarinų rūšių. Būtent paprastieji mandarinai ir klementinai – populiariausi tarp jų.

Klementinai išsiskiria ryškesniu skoniu, yra apvalesni, ne tokie rūgštūs Jie itin lengvai lupasi ir juose beveik niekada nebūna sėklyčių. Paprastieji mandarinai šiek tiek plokštesni, tačiau rutuliški, yra ryškios oranžinės spalvos ir gali turėti smulkių sėklyčių.

Mandarinai taip pat skiriasi dydžiu, svoriu bei kietumu. Įprastai kuo didesnis mandarinas, tuo jis bus saldesnis. Kuo jis sunkesnis – tuo sultingesnis. Prisirpęs mandarinas neturėtų būti kietas, lengvai spustelėjus, jis turėtų atgauti pradinę savo formą.

Parduotuvėse galima rasti ir mandarinų su šakelėmis bei lapeliais – tarsi ką tik nuskintų nuo medžio. Dažnu atveju jie kiek brangesni, nes auginami natūraliai. Jei perkate ekologiškus mandarinus, jų žievelės neišmeskite – švariai ją nuplovus galite smulkiai sutarkuoti ir pagardinti kepinius ar susidžiovinti ir visus metus mėgautis aromatinga mandarinų arbata.

Kaip išsirinkti geriausius mandarinus?

Be abejonės, rinkdamiesi vaisius visuomet norime aukščiausios kokybės ir paties geriausio skonio. Tik kaip pasirinkti ir į ką atkreipti dėmesį? „Tradiciškai dauguma citrusinių vaisių atkeliauja iš pietinių šalių – Graikijos, Italijos, Ispanijos. Renkamės tokius tiekėjus, kurie užtikrina, kad vaisiai buvo atsakingai prižiūrimi viso augimo, nokinimo metu, o vėliau tinkamu laiku nuimti“, – sako V. Budrienė ir pataria, kaip vizualiai įvertinti šių vaisių kokybę.

Svarbu, jog vaisius nebūtų pažeistas, sugedęs, pradėjęs džiūti ar pūti. Be abejonės, svarbus ir vaisiaus kvapas: jei jis rūgštus, keistai aitrus – vaisius tikriausiai sugedęs. Na, o jei kvapo nėra jokio net ir pralupus vaisių, mandarinas tikrai nebus kokybiškas.

Dažnas labiausiai dėmesį kreipia į mandarino spalvą, tačiau iš tiesų spalva nieko nepasako: ji priklauso nuo mandarino rūšies, todėl gali būti ir oranžinė, ir geltona, ir netgi žalia. O dėl paties skonio, kaip sako patarlė, nesiginčijama. Tad verta išmėginti kelias skirtingas rūšis ir atrasti savo mėgstamiausią.