Dažnas jaunas žmogus žalingą įprotį laiko tiesiog pramoga

Apie rūkymo žalą ir neigiamą poveikį žmogaus fizinei bei emocinei sveikatai šiandien kalbama išties daug. Vis dėlto, vos išėję į gatves galime pastebėti, kad rūkančiųjų mastas tik didėja, o be to – šis žalingas įprotis į savo pinkles įtraukia vis jaunesnius mūsų visuomenės narius. Ar tai kadanors išeis iš „mados“?

Nemažai dėmesio rūkymo problemos sprendimui skiria įvairios institucijos ir nevyriausybinės organizacijos. Kaip anksčiau buvo rašoma portale „Delfi“, pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovų, siekiant padėti mokykloms vykdyti psichioaktyvių medžiagų vartojimo prevenciją, puoselėti mokinių sveikatą, ugdyti sveiką gyvenimo būdą bei užtikrinti saugumą ir socialinę gerovę, yra teikiamos įvairios rekomendacijos, gairės bei metodiniai leidiniai.

„Rekomendacijos yra išplatintos visoms Lietuvos mokykloms ir Visuomenės sveikatos biurams Lietuvoje. Pastaruoju metu mokyklos atnaujina savo vidinius dokumentus, kurie reglamentuoja psichoaktyviųjų medžiagų prevencijos vykdymą jose, įtvirtina veiksmų sekas, susijusias su situacijų valdymu, įvykus psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, turėjimo su savimi ar platinimo atvejams mokyklose“, – buvo teigiama NTAKD komentare.

Rūkymas

Nors dažnam jaunam žmogui rūkymas gali atrodyti lyg nekalta problema, tam tikroms jaunuolių grupėms jų bendraamžių požiūris taip pat kelia nerimą. Štai Lietuvos jaunimo sąjungos (LJS) „Žingsnis“ pirmininkė Fausta Dambrauskaitė anksčiau su portalo „Delfi“ skaitytojais dalijosi, kad jos atstovaujamai organizacijai dėmesys šiai problemai atrodo labai svarbus.

„Mūsų organizacija veikia beveik 27-erius metus ir per juos visada ieškojome būdų, kaip skatinti jaunimą nevartoti, nes problema egzistuoja ir besikeičiant populiariausioms vartojamoms medžiagoms. Situacija neturėtų būti vadinama dramatiška, tačiau vartojimo ir priklausomybių problema visada turėtų būti aktyviai sprendžiama, nes ji nesitraukia“, – teigė LJS „Žingsnis“ pirmininkė.

Rūkymas

Pasak F. Dambrauskaitės, priežasčių, dėl kurių jauni žmonės priima lemtingą sprendimą žaloti save ir savo sveikatą, gali būti labai įvairių.

„Remiantis psichologiniais žmogaus sprendimų priėmimo modeliais, galima įvardinti tris pagrindines atšakas, kurios daro įtaką mūsų sprendimų priėmimui: kultūrinė aplinka, socialinės kompetencijos, biologija/asmenybė. Šios trys atšakos skaidosi į papildomus aspektus, kurie sudaro painų sudedamųjų dalių žemėlapį, ir, paveikus bent vieną tų dalių, asmuo, jaunas ar vyresnis, gali pasukti vartojimo keliu“, – teigė pašnekovė.

Ji taip pat įvardijo, kokiais esminiais sprendimais prie šios problemos sprendimo prisideda jos atstovaujama organizacija.

„Aktyviai vykdome savęs pažinimo užsiėmimus mokyklose, organizuojame panašiomis temomis dirbtuves už mokyklų ribų, kuriame papildomą edukacinę medžiagą. Šiomis veiklomis siekiame jaunuoliams ugdyti kompetencijas, su kuriomis nebūtų sudėtinga atsispirti kitų žmonių įtakai, ištarti „ne“ nenorint vartoti ar susikurti tokią aplinką, kuri atspindėtų turimas asmenines vertybes“, – pasakojo F. Dambrauskaitė.

Dėmesys problemai matomas ir internete

Dėmesys rūkymo problemai matomas ne tik mokyklose ar neformalaus ugdymo vietose, bet ir ten, kur šių laikų žmonės praleidžia išties daug savo laiko – internete. Ten galima rasti ne tik įvairių patarimus dalijančių šios srities žinovų, bet ir, pavyzdžiui, įvairių programėlių, kurios tūkstančiams žmonių padeda sėkmingai atsikratyti žalingo įpročio savo gyvenime.

Ne išimtis ir įvairios internetinės kampanijos, kurių galime pastebėti ir Lietuvoje. Štai visai neseniai socialiniuose tinkluose ėmė plisti žinia apie Klaipėdos rajono savivaldybės inicijuojamą kampaniją „Be rūko“, kurios tikslas – prisidėti prie didesnio mokinių ir tėvų švietimo apie rūkymo žalą.

Rūkymas

„Šia kampanija norime vaikus ir jaunuolius paskatinti aktyviau domėtis rūkymo žala, kritiškai ją įvertinti, na, ir, žinoma, atsisakyti šio žalingo įpročio“, – teigė kampanijos sumanytojai Klaipėdos rajono savivaldybei vadovaujantis meras Bronius Markauskas.

Rajono savivaldybės inicijuojama kampanija žaismingai pateiktomis, tačiau svarbiomis žinutėmis Lietuvos jaunuoliams ir visiems rūkantiems esą siekia ne moralizuoti, o parodyti, kad įvairios rūkymo formos nėra nekalta pramoga, kaip galėtų atrodyti.

Apie sveikatai kylančias grėsmes nuolat primena ir specialistai

Apie neigiamą rūkymo poveikį sveikatai nuolat primena ir sveikatos specialistai. Štai kardiologas prof. Raimondas Kubilius jau ne kartą anksčiau dalijosi, kad skaičiai, įrodantys rūkymo problemos mastą, kartais atrodo tiesiog sunkiai suvokiami.

„Amerikoje skaičiuojama, kad elektronines cigaretes rūko apie 11 milijonų žmonių, iš kurių 4 milijonai yra jauni žmonės. 2017-2018 metais, apklausus daugiau nei 1100 Lietuvos universitetų studentų, paaiškėjo, kad 56,6 proc. jų yra bandę elektronines cigaretes. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vykdyto Lietuvos moksleivių gyvensenos ir sveikatos tyrimo duomenimis, bent kartą per paskutines 30 dienų el. cigaretes vartojo kas penktas 5-9 klasių mokinys ir jų vartojimo paplitimas sparčiai didėja“, – didžiuotis neverčiančia statistika dalijosi kardiologas.

Rūkymas

Jo teigimu, abejonių apie cigarečių, o, ypač, tarp jaunimo pamėgtų elektroninių cigarečių žalą, kilti visuomenei nebeturėtų, tačiau svarbiausia, kad apie tai susimąstytų tie, kurie, nepaisant grėsmės jų sveikatai ar net gyvybei, vis tiek save žaloja įvairiomis psichoaktyviosiomis medžiagomis.

„Amerikos širdies asociacijos pristatyta mokslinių tyrimų analizė atkreipia dėmesį į elektroninių cigarečių keliamą didžiulį neigiamą poveikį širdies ir plaučių sistemai. Juolab, gąsdina ir augančios apimtys, nes vos per keletą metų (lyginant 2017 ir 2019 metus) rūkančiųjų elektronines cigaretes skaičius padvigubėjo. Nepaisant to, kad trūksta ilgalaikių atokiųjų el. cigarečių rūkymo poveikių rezultatų, jau dabar atliktų mokslinių tyrimų duomenys yra iškalbingi“, – tikino profesorius R. Kubilius.

Kardiologas Raimondas Kubilius

Pasak specialisto, keli pastarųjų metų didelės apimties tyrimai atskleidė, kad bemaž kas penktam rūkančiam yra tikimybė patirti net ūminį miokardo infarktą.

„Beje, jeigu elektroninė cigaretė rūkoma daugiau nei 30 minučių – sukeliamas nepageidaujamas poveikis kraujagyslinės sienelės standėjimui, tai yra toks pat, kaip ir rūkant įprastą cigaretę“, – elektroninių cigarečių rūkoriams svarbią informaciją pateikė jis.

Kalbant būtent apie elektronines cigaretes, R. Kubilius primena, kiek laiko prireikė, kad patikėtume faktais apie paprastų cigarečių žalą žmogaus sveikatai.

„Nepamirškime, kad prireikė kelių dešimtmečių, kad sužinotume apie tradicinių cigarečių kenksmingą poveikį sveikata ir bemaž 60 metų, kol Gineso rekordų knygoje atsirado įrašas, kad rūkymas yra pripažintas daugiausia pasaulyje mirčių nusinešanti priežastis“, – teigė jis.

Taigi, tikėtina, kad apie tabako ir elektroninių cigarečių žalą teks kalbėti dar ilgai.