Suplanuoti septynias skanias, sočias ir maistingas savaitės vakarienes šeimai neviršijant 35 eurų biudžeto, juokiasi Kristina, tikrai paprasta – dar ir ledams liktų.

„5 eurai vakarienei – ne tokia ir maža suma, jei tos vakarienės planuojamos sumaniai, integruojant namuose turimus maisto produktus, renkantis vietos gamintojų, sezoninius vaisius ir daržoves“, – savo atradimais dalijasi ji.

O norint pagaminti skanią ir sveiką vakarienę per 5 minutes, reikėtų galvoti apie produktų, kurių nereikia termiškai apdoroti kombinacijas: „Pavyzdžiui, salotos su avokadais, pomidorais, persikais, mocarela ir vytintu kumpiu. Sutikite, skamba nuostabiai, nors gamyba trunka tiek, per kiek laiko viską sudedate į lėkštę“, – sako „Iki“ ambasadorė Kristina.

Sezoniniai patiekalai – draugiški piniginei

Kai lysvėse ir parduotuvių lentynose rudens gėrybių – nors vežimu vežk, Kristina ragina prioritetą skirti sezoniniam derliui. Kepant pyragą – rinktis obuolius ar kriaušes, o prie kepsnių puikiai dera šviežių kopūstų ir morkų salotos.

Virsite sriubą – pievagrybių sriuba palauks, dabar laikas šilkinei moliūgų sriubai. Taip planuojat patiekalus, ir iš širdies pasidžiaugsite rudens skoniais, ir apsirūpinsite vitaminais, ir sutaupysite, nes sezoninės daržovės kainuoja pigiau“, – sako receptų autorė.

Besikeičiantys metų laikai parduotuvių lentynas nuspalvina vis kitais vaisiais ir daržovėmis, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė: „Štai dabar – šviežių bulvių, kopūstų, traškių svogūnų, moliūgų ir cukinijų metas. Pastebime, kad rudenį pirkėjai renkasi produktus, kurie puikiai tinka šildantiems, sotiems ir nebrangiems patiekalams gaminti.“

O verdant, kepant ir troškinant, „Ant medinės lentelės“ įkūrėja ragina nepamiršti ir charakterį patiekalams sukuriančių prieskonių.

„Mūsų namų virtuvėje jie itin svarbūs. Būtinybė – kokybiška druska ir pipirai. Iš grynųjų prieskonių renkuosi maltą saldžiąją papriką, česnako miltelius, kuminą, cinamoną. Mėgstamiausios žolelės: krapai, petražolės, bazilikai, raudonėlis. Visa kita jau priklauso nuo pomėgių ir dažniau gaminamų patiekalų. Jei nesinori miksuoti pačiam, galima įsigyti ir vieną kitą jau paruoštą kokybišką prieskonių mišinį“, – sako maisto blogerė.


Gimus sūnui, šeimos meniu keitėsi

Kristina įsitikinusi, kad pagausėjus šeimai, kinta ne tik įprasta rutina, bet ir maisto ruoša, o koreguoti šeimos meniu į rankas šaukštą paėmus sūnui neišvengiamai teko ir jai.

„Mano nelaimei, kad ir kiek stengčiausi dėl sūnaus patiekalų, jis mieliau renkasi klasikinius vaikiškus skonius: makaronus, varškėčius, blynus ir pan., o daržovėms taria griežtą ne. Mano svajonė – gaminti vieną patiekalai visai šeimai, deja, šiuo metu tokių patiekalų turime gal tik tris. Dabar stengiuosi atrasti kuo daugiau tokių patiekalų, kuriuose bent dalis būtų mėgstama sūnaus, o kita dalis – kiek pakoreguota suaugusiųjų skoniui. Pavyzdžiui, kepu vienos skardos lašišą su daržovėmis. Dalį lašišos kepu be padažų sūnui, bulves pasidaliname visi, o papildomos daržovės – mums su vyru“, – atskleidžia Kristina.


Paklausta, kaip dažnai ant jos šeimos vakarienės stalo kartojasi tie patys patiekalai, ji sako, kad nors ir turi mėgstamų bei periodiškai gaminamų patiekalų, tai būna labai retai. Jos darbas – atrasti vis naujus skonius.

„Vieną ar kelis patiekalus išskirti būtų sudėtinga, mano gyvenime tiesiog per daug skonių. Kasdieniais atradimais dalinuosi tinklaraštyje ir socialiniuose tinkluose, o pačius geriausius receptus taupau knygoms. Viena tokių – apie wow faktorių patiekaluose, pasirodys jau visai netrukus“, – artimiausios ateities planais dalijasi Kristina.