Kokia populiariausia prekė pirkinių krepšeliuose, spėlioti nereikia

Tie, kuriems tenka džiaugsmas paruošti šventinį stalą, mintyse meniu tikriausiai jau seniai susidėlioję – juk reikia ne tik patiekalus pagaminti, bet ir visus produktus supirkti.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, sumaniai apsipirkti jau pratę pirkėjai randa būdų kaip sutaupyti laiko ir pinigų, todėl noriai naudojasi geriausiais kainų pasiūlymais ir pirkinių krepšelius iš anksto pildo ilgesnio galiojimo produktais, kurie švenčių gali laukti spintelėse ar šaldytuve.

„Spėlioti, kokia prekė šventėms artėjant dažniausiai keliauja į pirkinių krepšelius, tikriausiai nereikia – tradiciniai kiaušiniai vis dar yra populiariausias tinklo pirkėjų pasirinkimas, bet artėjant Velykoms, beveik 3 kartus išauga ir putpelių kiaušinių pardavimai. Tuo pačiu pirkėjai dažniau dairosi ir kitų šventinių atributų – kiaušinių dažų, įvairių velykinių suvenyrų, dekoracijų“, – pasakoja G. Kitovė.

Prekybos tinklo atstovė pastebi, kad prieš šventes lietuviai dažniau linkę pasilepinti išskirtiniu maistu, todėl šalia tradicinių žirnelių, majonezo ar kiaušinių renkasi ir gurmaniškesnius produktus: įvairius sūrius, vytintus kumpius, paštetus.

Rožiniai kiaušiniai – natūraliai ir be jokių sintetinių dažų

Šįmet apsipirkdami prieš Velykas į krepšelį įsimeskite ne tik būtiniausių produktų, bet ir burokėlių – ši daržovė, anot „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, ne tik labai maistinga, bet ir puikiai tinka natūraliam kiaušinių dažymui. Toks marginimo būdas tikrai nebrangus, o varijuodami burokėlių sutarkavimo stambumu ir laikymo trukme, raštus galite išgauti pačius įvairiausius.

„Tiek pačius burokėlius, tiek jų sultis galima naudoti ne tik lukštui dažyti, bet ir virtiems kiaušiniams spalvinti – tuomet jie bus išskirtinio skonio ir švelniai rožinės spalvos. Per pusę perpjautus kiaušinius galima įdaryti tuno salotomis ar kitu jūsų mėgstamu įdaru, papuošti lašiša ar ikrais – atrodys tikrai šventiškai“, – sako J. Sabaitienė ir dalinasi dviem kiaušinių marginimo su burokėliais būdais.

Burokėliais marginti kiaušinių lukštai

Šiam marginimo būdui galima naudoti ir baltus ir rudus kiaušinius – baltieji nusidažys šviesiai rožine spalva, o rudi įgaus intensyvesnį rausvą atspalvį. Kiaušinius išvirkite kaip įprastai, o kol jie virs, dubenėlyje sutarkuokite 4-5 šviežius (nevirtus) burokėlius. Geriausia, jei tarkiai bus skirtingo dydžio – vieni smulkesni, kiti stambesni.

Į tarkius įpilkite porą valgomųjų šaukštų acto ir išmaišykite. Išvirusius kiaušinius gausiai aplipinkite burokėlių tarkiais ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Laikykite šaldytuve maždaug parą laiko, tuomet išvyniokite, nuvalykite tarkius ir palikite nudžiūti ant popierinio rankšluosčio. Nudžiūvusius atsargiai pablizginkite aliejumi sudrėkinta medžiagine skiautele.

Burokėliais marginti rožiniai kiaušiniai

Kiaušinius išvirkite kaip įprastai, perpilkite šaltu vandeniu ir atvėsusius nulupkite. Tuomet juos kartu su konservuotais burokėliais savo sultyse sudėkite į stiklainį.

Kol kiaušiniai virs, pasiruoškite marinatą: ant nedidelės kaitros nuolatos pamaišydami užvirinkite 1 stiklinę vandens, 1 stiklinę obuolių acto, pusę stiklinės cukraus ir arbatinį šaukštelį druskos. Leiskite marinatui atvėsti ir juo apipilkite kiaušinius su burokėliais. Kiaušiniams leiskite pasimarinuoti 24 valandas, o tuomet skanaukite.