Gražuoliai kopūstai, kurie dar ir labai sveiki
Prisipažinkite, juk pirmąjį kartą pamatę spalvotus žiedinius kopūstus tikrai pagalvojote, kad tai toks ryškumas galėjo būti išgautas tik naudojant sintetinius dažus. Vis dėlto, tai – absoliuti netiesa. Spalvoti žiediniai kopūstai – visiškai natūraliai užaugusios daržovės, kuriose gausu sveikatai naudingų medžiagų: antioksidantų, vitaminų, mineralų.
„Patys pirmieji, geltonos spalvos žiediniai kopūstai, imti auginti Amerikoje. Jų populiarumas buvo žaibiškas. Natūralu, kad visai netrukus buvo pradėti auginti ir kitokių spalvų žiediniai kopūstai. Šiuo metu prekybos centruose galima rasti įvairiaspalvių žiedinių kopūstų, kurie išsiskiria ne tik geltona, tačiau ir violetine, oranžine, žalia, kiek rečiau – rožine spalva”, – teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.
Anot jos, nesvarbu kokia kopūsto spalva, jo maistinės savybės išlieka tos pačios. Spalvotuose žiediniuose kopūstuose gausu kalio, magnio, C, K bei B grupės vitaminų. Valgant šias daržoves kasdien, organizmas bus aprūpintas naudingais mineralais, maistinėmis skaidulomis. Kadangi 100 gramų žiedinių kopūstų tėra vos 25 kilokalorijos, gaminti patiekalus su šia daržove turėtų visi sveikai besimaitinantys ir norintys valgyti subalansuotai.
Itin paprastai ir greitai pagaminami, tačiau labai skanūs
Pagaliau atėjus tikram pavasariui, niekam nesinori daug laiko praleisti prie puodų. Ieškant idėjų pietums ar vakarienei, į savo valgiaraštį vertėtų įtraukti ir spalvotus žiedinius kopūstus. Jie puikai dera su kitomis daržovėmis, mėsa ar žuvimi.
„Nors pats sveikiausias būdas ruošti šiuos kopūstus – virimas garuose, gausu ir kitokių receptų. Šias daržoves galima kepti aliejuje, orkaitėje, virti. Spalvoti kopūstai nėra itin „ryškaus“ skonio, tačiau pagardinti žiupsneliu ciberžolės, paprikos miltelių ar česnako granulių, įgyja subtilų aromatą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Ji primena ir tai, kad spalvoti žiediniai kopūstai gali tapti net sotaus patiekalo akcentu. Vis labiau populiarėja gaminti kepsniukus iš šios daržovės, ją naudoti ruošiant sveikuolišką picos padą.
„Šias daržoves mėgsta ir vaikai – keletą minučių apvirkite spalvotus žiedinius kopūstus, pabarstykite juos druska bei pipirais. Tada kepkite dar 10 minučių orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje. Vaikai pasigardžiuodami valgys spalvotas daržoves, pagardintas natūralaus jogurto padažu“, – sako pašnekovė.
Anot jos, spalvoti žiediniai kopūstai gali būti sutrinti bei maišomi su bulvių koše, pagardinti tirštuosius daržovių kokteilius, būti puikus užkandis iškyloje – tereikia juos iškepus, paskaninti prieskoniais bei kietuoju sūriu.
J. Sabaitienė dalijasi trimis receptais, kuriuose puikai atsiskleidžia ir spalvotų žiedinių kopūstų skoninės savybės.
Kepti žiediniai kopūstai su aromatingu mėtų padažu
Ingredientai:
- 1,5 kg spalvotų žiedinių kopūstų;
- 200 g miltų;
- 200 g kukurūzų krakmolo;
- 2 v. š. aliejaus;
- 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių;
- 200 g natūralaus jogurto be priedų;
- 2 v. š. šviežių petražolių;
- 1 v. š. smulkintų šviežių mėtų lapelių;
- Druskos, maltų pipirų;
- Aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Miltus sumaišykite su krakmolu, įpilkite apie 400 ml vandens. Tai padarę, įpilkite aliejų, suberkite rūkytos paprikos miltelius.
Jogurtą sumaišykite su petražolėmis ir mėtomis. Padažą paskaninkite druska, pipirais.
Spalvotus žiedinius kopūstus nuplaukite, išskirstykite žiedynais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kiekvieną žiedinių spalvotų kopūstų žiedyną pamirkykite į paruoštą tešlą ir kepkite, kol susiformuos traški plutelė.
Kopūstams iškepus, išdėliokite žiedynus ant popierinio rankšluosčio, kad nutekėtų riebalai. Jam atvėsus, valgykite su mėtų ir jogurto padažu.
Sotus daržovių troškinys
Ingredientai:
- 500 g spalvotų žiedinių kopūstų;
- 300 g baklažanų;
- 1 morkos;
- 1 svogūno;
- 3 v. š. aliejaus.
Gaminimas:
Visas daržoves nuplaukite, nusausinkite. Baklažaną supjaustykite smulkiais kubeliais, pabarstykite druska bei leiskite pasimarinuoti apie 20 minučių.
Sutarkuokite morkas, susmulkinkite svogūną. Spalvotus žiedinius kopūstus supjaustykite.
Keptuvėje su šiek tiek aliejaus apkepkite svogūnus, morkas. Sudėkite kopūstus, viską kepkite apie 5 minutes. Tada sudėkite baklažanus, kepkite dar 3 minutes.
Kreminė morkų ir spalvotų žiedinių kopūstų sriuba
Ingredientai:
- 500 g spalvotų žiedinių kopūstų;
- 1 svogūno;
- 300 g morkų;
- 200 g bulvių;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 l daržovių sultinio;
- 200 g grietinėlės;
- 50 g garstyčių;
- 1 v. š. aliejaus;
- druskos, juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Supjaustykite svogūnus ir morkas. Šias daržoves apkepkite keptuvėje su aliejumi. Sudėkite apkeptas daržoves į puodą.
Į puodą įdėkite smulkintas bulves bei spalvotus žiedinius kopūstus. Užpilkite daržoves sultiniu ir virkite tol, kol daržovės suminkštės.
Sriubą sutrinkite trintuvu. Ją pagardinkite grietinėle bei garstyčiomis, druska ir pipirais.