Vištiena – mėgstamiausia tinklaraščio kūrėjos K. Pišniukaitės-Šimkienės mėsa. Anot jos, iš vištienos galima paruošti galybę nuostabių patiekalų, šią mėsą mėgsta vaikai, ją nesudėtinga paruošti kepimui.

„Mūsų šeima itin mėgsta vištienos šlaunelių mėsą bei keptas blauzdeles. Tai – itin sultingos vištos dalys, kurios yra kiek riebesnės nei krūtinėlė. Ši mėsa itin tinka ir vaikams, jie gardžiai valgo patiekalus, kurie yra pagaminti būtent iš vištienos šlaunelių, mėgsta valgyti ir blauzdeles“, – sako ji.

Vištienos blauzdelės tinka net patiems mažiausiems

Anot pašnekovės, tinkamai paruoštos blauzdelės tinka net primaitinant kūdikį. Yra žmonių, kurie pasirinkę BLW (kūdikio vadovaujamas primaitinimas) principą, pašalinę aštriausius kaulus, jau nuo mažumės leidžia vaikui pačiam valgyti, tyrinėti maistą, juo domėtis.

„Pastebėjau, kad mano trimetis sūnus taip pat labai mėgsta patiekalus iš vištienos šlaunelių. Kaip ir dauguma tėvų, mes taip pat susiduriame su menku vaiko entuziazmu valgant mėsą ar daržoves. Visgi gardžiai paruoštų patiekalų iš vištienos šlaunelių mėsos mano sūnus neatsisako“, – džiaugiasi tinklaraštininkė.

Ji sako, kad patiekalai iš vištienos šlaunelių bei keptos blauzdelės – nebrangus būdas pamaitinti gausią šeimą, o šių patiekalų paruošimas nesudėtingas bei greitas.

Vištieną pagardinti lengviau nei gali pasirodyti

Ruošiant patiekalus iš mėsos, itin svarbūs ir kokybiški prieskoniai. Vieni vištieną pagardiną prieskoniais likus parai iki kepimo, kiti tą daro tik prieš pat patiekalo ruošimą. K. Pišniukaitė-Šimkienė juokiasi, kad jos namuose – prieskonių bene tiek pat, kiek ir parduotuvėje.

„Mano mėgstamiausias prieskonių mišinys vištienai: druska, pipirai, česnako granulės, malta paprika. Žinoma, visada galima eksperimentuoti ir pasitelkti fantaziją. Jei gaminate itališką patiekalą – naudokite baziliką, raudonėlį. Indiškiems vištienos patiekalams puikiai tinka karis, kalendra, kuminas“, – pasakoja pašnekovė.

Ji sako, kad taupant laiką, mėgstamus prieskonius galima susimaišyti iš anksto. Taip visada po ranka turėsite kokybiškų derinių, kuriuos bus galima iškart naudoti.

„Iš vakaro marinuota mėsa visada bus skanesnė bei aromatingesnė. Jei turiu galimybę, visada vištieną marinuoju iš anksto. Vis dėlto, jei skubu, prieskoniais vištieną gardinu prieš pat kepimą. Jei kepate blauzdeles, jas rekomenduočiau marinuoti iš anksto, jei patiekalui naudojate vištienos šlaunelių mėsą, kuri kepama su padažu ir kitais ingredientais, tikrai ją galite marinuoti prieš pat gaminimą“, – patarimais dalijasi tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja.

Pašnekovė sako, kad norint, jog mėsa nebūtų sausa ir prėska, ją reikia tinkamai kepti: šlaunelių mėsos kepsneliams užtenka orkaitėje kepti apie 30 minučių, o jei kepamos blauzdelės – joms gali prireikti ir valandos. Vis tik, galima įsigyti ir specialų termometrą, kurio pagalba užsitikrinsite, kad mėsą iškepti pavyks tobulai. Iškepusios vištienos vidinė temperatūra turėtų būti 75 laipsniai.

Kokybiška mėsa – itin svarbu

Tinklaraštininkė teigia, kad mėsą renkasi atsakingai: jos šeima valgo tik kokybišką vištieną, ją perka iš ūkininkų arba „Iki“ prekybos centre.

„Renkantis mėsą galima pasikliauti savo juslėmis – vertinti jos išvaizdą, jei įmanoma – kvapą. Taip pat man itin svarbu, kad vištos, kurių mėsą renkuosi, būtų auginamos be antibiotikų. Tad dažnai renkuosi „Iki“ prekybos centruose siūlomą sveriamą šviežią vištieną, kuri atitinka mano keliamus kokybės standartus“, – sako pašnekovė.

Tinklaraščio „Ant Medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi savo šeimos pamėgtais vištienos šlaunelių mėsos ir blauzdelių receptais:

Vieno puodo vištienos troškinys su chorizo ir daržovėmis

Vieno puodo vištienos troškinys su chorizo ir daržovėmis

6 porcijoms reikės:

  • aliejaus kepimui;
  • 4 vištienos šlaunelių;
  • 6 vištienos blauzdelių;
  • druskos, pipirų;
  • 100 g chorizo dešros (galima keisti šonine);
  • 2 svogūnų (nebūtinai);
  • 3 skiltelių česnako;
  • 2 morkų;
  • 100 ml raudonojo sauso vyno;
  • 2 v. š. miltų (gali būti ir kukurūzų);
  • 2 v. š. pomidorų pastos;
  • 1 skardinės (400 g) smulkintų pomidorų savo sultyse;
  • 1 v. š. vorčesterio padažo;
  • 750 ml vištienos sultinio;
  • 6 vidutinio dydžio bulvių;
  • 1 skardinės konservuotų pupelių;
  • šviežio rozmarino;
  • šviežio čiobrelio.

Gaminimas:

1. Gamybai geriausia būtų naudoti sunkų ketaus puodą, kuriame galima ir apkepinti, ir troškinti. Jei tokio neturite, apkepimo dalį darykite keptuvėje, o vėliau viską perkelkite į kuo gilesnę kepimo skardą su dangčiu arba viršų apdenkite folija.
2. Įkaitiname aliejų ir gerai iš abiejų pusių apskrudiname vištienos šlauneles ir blauzdeles. Apskrudinti reikėtų kepinat ant didelės kaitros po keletą minučių iš abiejų pusių. Skrudinant vištieną, pabarstome ją druska ir pipirais. Apskrudintą vištieną atidedame.
3. Į puodą / keptuvę beriame chorizo gabalėlius, kepiname apie minutę. Tuomet suberiame smulkintus svogūnus ir morkų griežinėlius, kepiname maišydami kelias minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
4. Į daržoves supilame vyną ir pakaitiname porą minučių, kol alkoholis išgaruoja.
5. Suberiame miltus, viską išmaišome.
6. Į puodą / keptuvę dedame pomidorų pastą, smulkintus pomidorus, vorčesterio padažą, supilame sultinį. Išmaišome ir užverdame.
7. Tuomet į puodą ar gilią kepimo skardą (viską dėsime į orkaitę) grąžiname apskrudintą vištieną. Ją dedame taip, kad kuo daugiau apskrudintos vištienos dalies liktų virš padažo.
8. Puodą / skardą uždengiame dangčiu ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 45 minutes.
9. Į puodą / skardą dedame kubeliais pjaustytas bulves (panardiname jas į padažą), suberiame pupeles. Vištiena vis dar turi būti odele aukštyn virš padažo (tuomet odelė išliks traški). Dedame žoleles, uždengiame puodą ir kepame orkaitėje dar 45 minutes. Po jų bulvės jau turi būti išvirusios, o mėsa išsitroškinusi ir ypač minkšta.

Tandoori vištiena

Tandoori vištiena

3–4 porcijoms vištienos reikės:

  • 500 g IKI vištienos šlaunelių mėsos;
  • 4 v. š. graikiško jogurto;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. citrinos sulčių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 2 cm imbiero šaknies;
  • 1/2 a. š. druskos;
  • 1/2 a. š. kario prieskonių;
  • 1/2 a. š. malto kumino;
  • 1/2 a .š. maltos kalendros;
  • 1 a. š. maltos paprikos;
  • 1/4 a. š. maltos aitriosios paprikos (arba daugiau, jei norite aštriau);
  • 1/4 a. š. maltos ciberžolės.

8 Naan duonelėms reikės:

  • 2 stiklinių (500 ml) kvietinių miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1/4 a. š. kepimo sodos;
  • 1 a. š. IKI cukraus;
  • 1/2 a. š. druskos;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) graikiško jogurto;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) vandens.

Papildomai reikės:

  • 200 g IKI „Basmati“ ryžių;
  • agurko;
  • raudonojo svogūno;
  • jogurto;
  • svogūnų laiškų.

Gaminimas:

1. Dieną prieš gamybą pamarinuojame vištieną: vištienos šlaunelių mėsą sumaišome su visais marinato ingredientais. Sandariai uždarome ir laikome šaldytuve 12–24 valandas (jei neturite laiko, bent 4 valandas).
2. Valandą prieš gamybą ruošiame Naan duonelių tešlą. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda, cukrumi ir druska. Į miltus pilame alyvuogių aliejų, jogurtą ir vandenį, išmaišome ir išminkome tešlą. Jei tešla per lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Uždengiame dubenį su tešla švariu rankšluosčiu ir padedame kur nors šiltai valandai.
3. Kepame vištieną: pasimarinavusią vištieną dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje (funkcija: viršus + apačia) 25 min. Išimame skardą su vištiena iš orkaitės, jungiame grilio funkciją ir pakeliame orkaitės temperatūrą iki 250 laipsnių. Kepame vištieną dar 4–5 min, kol vištiena vietomis gražiai tamsiau apskrunda.
4. Kol vištiena kepa, paruošiame Naan duoneles: stalviršį pabarstome miltais, padaliname tešlą į 8 dalis ir kiekvieną iškočiojame į ovalo formą. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, dedame kepti po duonelę ir kepame po 1 minutę iš abiejų pusių. Iškepusias duoneles galima papildomai pagardinti patepant jas sviestu bei pabarstant smulkintu česnaku.
5. Kol vištieną kepa, išverdame „Basmati“ ryžius. Juos galite patiekti paprastai arba papildomai pagardinti keptu česnaku, imbieru, malta ciberžole ir kario prieskoniais.
6. Į lėkštes dedame ryžių, vištienos, Naan duonelių, agurkų ir svogūnų. Uždedame po šaukštą jogurto bei pabarstome smulkintais svogūnų laiškais.

Vištiena su pievagrybiais medaus ir garstyčių padaže

Vištiena su pievagrybiais medaus ir garstyčių padaže

4 porcijoms reikės:

  • 500 g vištienos šlaunelių mėsos;
  • 2 v. š. kukurūzų miltų arba kvietinių;
  • 1 a. š. česnako miltelių;
  • 1 a. š. maltos paprikos;
  • 1/2 a. š. druskos;
  • 1/4 a. š. pipirų;
  • aliejaus kepimui;
  • 2 v. š. sviesto arba alyvuogių aliejaus;
  • 400 g pievagrybių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 v. š. medaus;
  • 1 v. š. Dižono garstyčių;
  • 1 stiklinės (250 ml) vištienos sultinio;
  • 1 a. š. krakmolo;
  • kelių šakelių šviežio čiobrelio arba 1/2 a .š. džiovinto čiobrelio.

Gaminimas:

1. Indelyje sumaišome miltus, česnako miltelius, maltą papriką, druską ir pipirus.
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, kiekvieną vištienos gabalėlį apvoliojame miltų mišinyje ir apskrudiname ant didelės kaitros po 3 minutes iš abiejų pusių. Apkepintą vištieną atidedame.
3. Į keptuvę įdedame sviestą, beriame griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir kepiname ant didelės kaitros apie 5 minutes, kol pievagrybiai gražiai paruduoja. Tuomet įtarkuojame česnaką, beriame druskos ir pipirų bei kepiname viską dar minutę.
4. Į keptuvę prie pievagrybių dedame medų ir garstyčias, maišydami kaitiname apie minutę.
5. Sumaišome sultinį su krakmolu ir supilame į keptuvę, visą laiką intensyviai maišydami kaitiname apie 2 minutes, kol padažas kiek sutirštėja.
6. Į keptuvę grąžiname apkepintą vištieną, dedame čiobrelį.
7. Sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų ir troškiname uždengus dangčiu 12 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją