„Prekybos centruose galima rasti gausų šviežių daržovių bei vaisių asortimentą. Dažniausiai tirštieji kokteiliai trinami iš saldžių bananų, obuolių, taip pat iš įvairių daržovių ir uogų. Šių produktų mūsų lentynos gausios visais sezonais, o dabar sulaukiame ir vis daugiau šviežio lietuviško daržovių derliaus“, – sako Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių pateikimo vadybininkė.
Ji patikina – kasdien dirbama tam, kad pirkėjai galėtų pasirinkti iš gausybės skirtingų skonių. Prieš daržoves ir vaisius pasiūlant klientams, jie yra kruopščiai testuojami, atrenkamos kokybiškiausios ir skaniausios veislės.

Šviežių daržovių ir vaisių kokteilis – vietoje pusryčių skubantiems

Anot J. Sabaitienės, tirštuosius vaisių ir daržovių kokteilius galima rinktis vietoj pusryčių.
„Tai itin patogu: tereikia sudėti mėgstamus ingredientus, juos sutrinti iki vientisos masės ir mėgautis skaniu kokteiliu. Vis tik, jei jis bus geriamas darbe, rekomenduočiau įsigyti specialų vienos porcijos smulkintuvą: galėsite į jį sudėti ingredientus dar namuose, tačiau viską sutrinti – tik prieš pat geriant. Taip bus išlaikomas sodriausias skonis“, – sako pašnekovė.

Pasak jos, skaniausius ir maistine prasme vertingiausius kokteilius galima gaminti maišant daržoves ir vaisius. Visgi rekomenduojama naudoti 1 vaisių ir 2–3 daržoves. Vaisiuose gausu fruktozės, kuri apkrauna kasą. Kokteilis bus sotesnis ir vertingesnis, jei jo pagrindą sudarys daržovės.

Naudingiausi ingredientai – žalios spalvos

Kokteiliuose galima naudoti bene visas daržoves ir vaisius. Į juos galima įmaišyti net ingredientus, kurių skonis nepatinka, tačiau jie pasižymi itin naudingomis savybėmis.

„Pavyzdžiui, švieži špinatai, petražolės, krapai – ingredientai, kurie puikiai tinka kokteiliuose. Juos sumaišykite su saldžiais vaisiais: bananu, obuoliu, slyvomis. Patikėkite, rezultatas jus maloniai nustebins“, – teigia „Iki“ atstovė.

Vieni vertingiausių – žalieji kokteiliai, kuriuose sumaišyti lapiniai augalai, žali vaisiai ir daržovės. Juose gausu mikroelementų: kalcio, magnio, fosforo. Šios medžiagos itin naudingos kaulams, juos stiprina. Skirtingai nei paprastos sultys, šie kokteiliai yra geriami tiršti, gali būti net neskiedžiami vandeniu. Tai – puikus skaidulų šaltinis ir tinkamas pasirinkimas tiems, kurie nori numesti keletą nereikalingų kilogramų.

Šį supermaistą galima pagardinti ir kitais naudingais priedais: įvairiomis sėklomis, riešutais, riešutų sviestu, medumi, avižiniais dribsniais. Taip kokteilis bus dar sotesnis, suteiks daugiau energijos.

Viena daržovė – ypatinga: populiarėja pelnytai

Norintiems egzotiškesnių skonių, galima išbandyti į kokteilių sudėtį įtraukti raudonosios paprikos, kopūstų, pomidorų. O viena daržovė kokteiliuose itin populiarėja ir savo naudingomis savybėmis nukonkuruoja kitas. Tai – salieras. Teigiama, kad salieras padeda „išvalyti“ organizmą nuo nereikalingų skysčių.

„Salieras – tikra superdaržovė. Jame gausu skaidulinių ir mineralinių medžiagų, vitaminų A ir C. Jame yra mažai kalorijų, jis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių pateikimo vadybininkė.

Jei trūksta idėjų sveikiems šviežių vaisių ir daržovių kokteiliams, štai keletas lengvų receptų, padėsiančių paįvairinti savo racioną.

Kokteilis „Žalioji vitaminų bomba“

Ingredientai:

  • sauja mėgstamų žaliųjų salotų;
  • bananas;
  • 2 v. š. linų sėmenų;
  • saliero stiebas.

Šis kokteilis – puikus pasirinkimas pusryčiams. Jis kiek saldokas, sotus ir suteikiantis energijos. Saliero kartumo jame nesijaučia, mat bananas jį užgožia. Kokteilyje gausu naudingų medžiagų: vitaminų A ir C, skaidulų bei mineralų. Visus ingredientus sudėkite į trintuvą, sutrinkite iki vientisos masės ir mėgaukitės.

Kokteilis „Prišaukti vasarą“

Ingredientai:

  • apelsinas;
  • burokėlis;
  • morka;
  • 2 šviežių mėtų lapeliai.

Jei norite atsigaivinti ir užkąsti – rinkitės šį kokteilį. Jis neapsunkina organizmo, tačiau pasižymi galybe naudingų savybių: aprūpina organizmą vitaminais ir naudingomis maistinėmis savybėmis. Kokteilio ingredientai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Nulupkite apelsiną, išimkite sėklas, nedideliais gabalėliais supjaustykite burokėlį, morką. Viską sudėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Kokteilį pagardinkite mėtų lapeliais.

Kokteilis „Energijos užtaisas“

Ingredientai:

  • sauja špinatų;
  • bananas;
  • avokadas;
  • obuolys.

Šį kokteilį išbandyti turėtų kiekvienas, norintis vasarą pasitikti sveikesnis ir žvalesnis. Tai – puikus vitamino E, folio rūgšties ir maistinių skaidulų šaltinis. Nulupkite obuolį, pašalinkite sėklas ir jį supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nulupkite avokadą ir bananą, juos supjaustykite. Viską sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei trūksta saldumo, galite kokteilį pagardinti šaukšteliu medaus.

Kokteilis „Saldus desertas“

Ingredientai:

  • mangas;
  • kriaušė;
  • 10 v. š. avižinių dribsnių.

Jei šiuo metu intensyviai mokotės ar dirbate – turite išbandyti šį kokteilį. Jame gausu vitamino B6, stiprių antioksidantų ir mineralų. Šis kokteilis suteiks energijos, patenkins ir „saldumo“ poreikį. Nulupkite mangą ir kriaušę, supjaustykite. Sutrinkite drauge su avižiniais dribsniais. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.