Sūris – ideali draugija cukinijoms

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, pirkėjai kasmet labai laukia šviežių, Lietuvoje užaugintų daržovių. Šalia tradicinių pomidorų ir agurkų į kasdienį pirkinių krepšelį dažniau keliauja ir šviežios lietuviškos cukinijos, išsiskiriančios švelniu skoniu ir savo universalumu. Jas galima kepti keptuvėje, orkaitėje, ant kepsninės, dėti į troškinius ar salotas.

Keptas cukinijas galima valgyti ne tik kaip garnyrą prie įvairiausių patiekalų. Traškia kepto fermentinio sūrio plutele pasidengusios cukinijos, įdarytos mėsa ar intensyvesnio skonio fetos, pelėsiniais sūriais, virsta skaniu, sočiu ir tikrai nebrangiai kainuojančiu patiekalu.

„Pieno produktai, kurių tarpe itin populiarūs įvairūs sūriai, atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje, o jų kaina daro reikšmingą įtaką lietuvių maistui skiriamo biudžeto dydžiui. Todėl šiai kategorijai skiriame didelį dėmesį.

Pastarosiomis savaitėmis „Iki“ buvo atpiginta dvi dešimtys pieno produktų. Nuo metų pradžios prekių, kurioms pastebimai sumažintos reguliarios kainos, jau skaičiuojama arti dviejų šimtų. Galime pažadėti, kad tai – ne pabaiga. Ir toliau aktyviai ieškosime būdų, kad būtini, maistingi ir visavertei mitybai svarbūs produktai būtų prieinami visiems“, – sako V. Budrienė.

Rinkitės jaunas ir valgykite su odele

Kaip ir visos daržovės, cukinijos savyje slepia visą naudingųjų medžiagų lobyną – vitaminus, mineralus, ir netgi antioksidantus, padedančius organizme neutralizuoti laisvuosius radikalus ir taip apsaugoti nuo įvairių ligų. Cukinijos odoje vitamino A pirmtako betakarotino yra net 2–10 kartų daugiau nei minkštime, todėl nulupti odelės neskubėkite – jei cukinija jauna, ją tikrai verta valgyti kartu su odele.

Įdaryta cukinija

Nedidelėje cukinijoje, sveriančioje apie 300 g, tėra maždaug 50 kcal. Be to, mažai cukraus ir daug vandens, tad mėgautis į valias galės ir griežtai prižiūrintys kūno linijas. Lieknėjantys tikrai įvertins ir šiose daržovėse esančias skaidulas, kurios suteikia sotumo jausmą, skatina žarnyną veikti greičiau, padeda pašalinti iš jo su maistu gautus nereikalingus riebalus ir yra žarnyno gerųjų bakterijų šaltinis.

Rinkdamiesi cukinijas, į pirkinių krepšelį dėkite dar jaunas, mažesnes ir tvirtesnes – jos sukaupusios daugiau naudingųjų maistinių medžiagų, turi plonesnę odelę ir malonesnės tekstūros minkštimą. O jei auginate savo kieme, stenkitės neperauginti, valgykite kol sėklos dar nespėjusios subręsti. Parsinešę namo, cukinijų plauti neskubėkite, jei neketinate valgyti iš karto – palikite šaldytuve ir nuplaukite tik prieš gamindami.

Cukinijų laiveliai su sūrių trio

Cukinijų laiveliai su maltos mėsos įdaru – jau klasika, kurią bent kartą ragavę tikriausiai dauguma. Tačiau šį kartą siūlome pabandyti pikantiškesnį variantą – cukinijas, gardintas trijų rūšių sūriais.

Reikės:

2 jaunų cukinijų;
80 g tarkuoto fermentinio sūrio;
40 g pelėsinio sūrio;
80 g fetos sūrio;
šviežių žalumynų;
kelių juodųjų alyvuogių;
1 pomidoro;
šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Cukinijas perpjaukite pusiau arba supjaustykite maždaug 2–3 cm storio griežinėliais – jei cukinijos jaunos, vidaus išskaptuoti nereikia. Patepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus, ant viršaus dėkite šiek tiek fetos ir kiek mažiau pelėsinio sūrio – jo skonis tikrai intensyvus, tad stenkitės nepadauginti, kad neužgožtų kitų poskonių.

Užberkite smulkintų šviežių žalumynų pagal savo skonį – krapų, svogūnų laiškų, kalendrų, uždėkite griežinėliais pjaustytų alyvuogių ir pomidorų. Ant viršaus berkite šiek tiek tarkuoto fermentinio sūrio ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių maždaug 15–20 minučių.