Niekam ne paslaptis, kad sūriems užkandžiams dažnai sunku atsispirti net ir tada, kai jaučiamės sotūs. Ypač jų norisi dabar, kai už lango kartas nuo karto pasirodo snaigės, o oro temperatūra vis labiau primena apie artėjantį žiemos periodą, kviečiantį jaukiems šventiniams pasisėdėjimams namuose. Die...
sūris
443 straipsnių
Sūris – iš karvių, ožkų bei avių pieno varškės gaminamas maisto produktas.
Ponia Sofija mus pasitinka tarsi senus pažįstamus ar giminaičius: kiekvieną apsikabina, teiraujasi vardo, kviečia užeiti. Iš pradžių šiek tiek nedrąsiai žvalgomės po jos jaukius, tradicinius kiprietiškus namus. Tvarkingi, senoviniais baldais apstatyti kambariai su šiek tiek pablukusiomis nuotraukomi...
Druska slepiasi produktuose, apie kuriuos nė nesusimąstote: dėl jos žalos kyla kraujospūdis ir širdies ligos (2)
Druska, kaip ir cukrus, vadinama baltąja mirtimi, mat per didelis jos kiekis labai kenkia sveikatai, didina arterinį kraujospūdį, skatina širdies ir inkstų ligas, akmenligę, osteoporozę ir net skrandžio vėžį. Druska maiste dažnai būna paslėpta, todėl didžiąją jos dalį suvartojame su perdirbtais mais...
Pasak ekspertų, tinkamai laikyti sūrį, kad jis išliktų šviežias, yra gana paprasta, tačiau daugelis žmonių vis dar daro dažnas klaidas.
Ištyrus mįslingą baltą medžiagą, dengiančią Tarimo įduboje, Kinijoje, aptiktų 3600 metų senumo mumijų galvas ir kaklus, paaiškėjo, kad tai seniausio pasaulyje sūrio liekanos.
Sūrį daugelis mėgsta, tuo pačiu ir prisibijo – dėl, manoma, didoko kaloringumo. Iš tiesų ne visos sūrio rūšys pavojingos liemens ar klubų apimčiai – teigia tyrėjai. Iš jų minimų net aštuonių sūrio rūšių, įvairiais aspektais naudingų sveikatai, ras ką pasirinkti ir norintys sulieknėti.
Sutinku: šitoks teksto pavadinimas skamba pakiliai, gal net teatrališkai. Bet taip yra! Sūris yra ideali, pilnutinė formulė: žemė + gamta + žmogaus meistrystė + skonis. Šįsyk – apie tai. Nes paskutinę puikios vasaros dieną norisi kažko pozityvaus, kažko, kas iš pievų, iš žolės, iš pieno baltumo. Tad...
„Visada, kai laukiu svečių, stengiuosi pasiruošti užkandukų“, – sako tinklaraštininkė Roma Labžentė. Šie užkandžiai labai lengvai paruošiami, be jokio vargo transportuojami, tad galėsite vežtis ir į pikniką, ir pas draugus.
Smulkiems ir vidutiniams ūkiams nesibaigiant pieno krizei, ūkininkai patys ieško išeičių ir būdų, kaip apsaugoti savo verslą ir tuo pačiu visą regioną padaryti saugesniu ir patrauklesniu gyvenimui. Vienų karvės jau išvažiavo į Lenkiją, kiti nuostolius mažina pereidami prie mėsinių galvijų auginimo,...
Kur gimsta įdomiausi Lietuvos sūriai? Kaip atrodo Lietuvos sūrininkų darbas ir kasdienybė iš arti? Kodėl rankų darbo autorinis sūris iš šviežio savų karvių, ožkų pieno kainuoja gerokai brangiau nei pramoniniai, pasterizuoto pieno sūriai? Šios ir kitos įdomybės – gastronomijos žurnalisto, knygų apie ...
Ar susimąstėte, kodėl rankų darbo autorinis sūris iš šviežio savų karvių, ožkų pieno kainuoja gerokai brangiau nei pramoniniai, pasterizuoto pieno sūriai? Kaip atrodo Lietuvos sūrininkų darbas ir kasdienybė iš arti? Tai jums siekia atskleisti gastronomijos žurnalistas, knygų apie maistą autorius Pau...
Kaip atrodo Lietuvos sūrininkų darbas ir kasdienybė iš arti? Kur gimsta įdomiausi Lietuvos sūriai? Atsakymus į šiuos klausimus ir daugybę kitų įdomybių jums papasakos gastronomijos žurnalistas, knygų apie maistą autorius Paulius Jurkevičius. Šią vasarą Jurkevičius leidosi į 1000 kilometrų kelionę po...
Aukštaitijoje įsikūrusioje sūrinėje gimsta ir karalienės Barboros Radvilaitės garbei pavadintas sūris (1)
Šią vasarą iš Romos į Lietuvą grįžęs gastronomijos žurnalistas, knygų apie maistą autorius Paulius Jurkevičius leidosi į 1000 kilometrų kelionę po Lietuvą. Paulius lankė ūkius, ganyklas, stebėjo kaip gimsta unikalūs sūriai, ir visus įspūdžius suguldė į tekstus. Antai lankydamasis „Varinio puodo„ sūr...
Ieškantiems naujo recepto, rekomenduojame išbandyti cukinijas, įdarytas daržovėmis ir sūriu. Ir sotu, ir gardu, ir virškinimo neapsunkina. Gaminkite cukinijas, įdarytas daržovėmis ir sūriu, pietums ar vakarienei.
Išbandykite gardų sumuštinį su špinatais, kiaušiniene ir sūriu ir taip paįvairinkite kasdienį pusryčių meniu bei sutaupykite laiko. Sumuštinį su špinatais, kiaušiniene ir sūriu valgykite, kol karštas.
Gastronomijos žurnalistas, knygų apie maistą autoriaus Paulius Jurkevičius, šią vasarą grįžęs iš Romos. leidosi į 1000 kilometrų kelionę po Lietuvą, lankė ūkius, ganyklas ir stebėjo, kaip atrodo Lietuvos sūrininkų darbas ir kasdienybė iš arti? Kur gimsta įdomiausi Lietuvos sūriai? Kodėl rankų darbo ...
Kaip atrodo Lietuvos sūrininkų darbas ir kasdienybė iš arti? Kur gimsta įdomiausi Lietuvos sūriai? Kodėl rankų darbo autorinis sūris iš šviežio savų karvių, ožkų pieno kainuoja gerokai brangiau nei pramoniniai, pasterizuoto pieno sūriai? Šie ir daugybė kitų įdomybių rasite gastronomijos žurnalisto, ...
Naminių kebabų receptas praverčia, kai stinga laiko, o valgyti norisi čia ir dabar. Tačiau nors ir greitas, šis maistas yra sveikas. Kuo daugiau daržovių, tuo ir sveikiau, ir gardžiau. Kebabą valgykite šiltą.
Kiekvieno gurmano svajonėse – vakarienė bent vieną „Michelin“ žvaigždutę turinčiame restorane. Dar geriau, jei tų žvaigždučių – dvi ar net trys. Tačiau vasarai prasidėjus, svajonių vakariene kad ir kasdien galima mėgautis po milijonu žvaigždučių – tereikia tik sulaukti saulėlydžio ir pasigaminti ką ...
Juk ne kartą taip nutiko, kad liko picos tešlos. Neskubėkite jos išmesti – virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks parodys, kokių gardžių sūrio lazdelių galite pasigaminti.