Pirkėjai dairosi ne tik pamėgtų gėrybių
Pavasaris tikrai dosnus šviežio derliaus gėrybėmis – į parduotuvių lentynas jau keliauja vietos ūkininkų užauginti pomidorai ir agurkai, iš šiltųjų kraštų atkeliavusios traškios įvairiaspalvės paprikos, ridikėliai ir visa puokštė skirtingų salotų rūšių. Šalia mums įprastų daržovių bei vaisių – ir įmantresni atvykėliai ir pačių įvairiausių šalių. Žalieji artišokai, pankoliai ar sultingi alavijo lapai traukia pirkėjų žvilgsnius ir kviečia kulinariniams atradimams.
Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, pastaraisiais metais lietuvių skonio ir pirkimo įpročiai kinta, jiems itin svarbi yra įvairovė asortimente. Tai atsispindi ir parduotuvių lentynose, kuriose dabar galima rasti kur kas daugiau vaisių ir daržovių rūšių bei veislių nei prieš dešimtmetį.
„Itin didelį dėmesį skiriame partnerystei su viso pasaulio, ypač vietos ūkininkais, kurių dėka mūsų parduotuvių lentynose atsiduria ne tik šviežias derlius, bet dažnu atveju ir įdomesnės naujovės, kitur randamos rečiau.
Pirkėjai vis drąsiau į krepšelius deda retesnes daržo gėrybes – baltuosius ridikus, kaliaropes ar pankolius, susigundo išbandyti ir šviežiausią mūsų naujieną – daržovių skyriaus lentynas papildžiusius alavijo lapus. Džiaugiamės, kad mūsų pirkėjai noriai eksperimentuoja ir atranda įvairesnius skonius“, – sako V. Budrienė.
Tradiciniai patiekalai netradiciškai
Ilgai sukti galvos, ką gi pagaminti iš dar neragautų šviežio derliaus gėrybių nereikės, jei sumaniai jas integruosite į jau pamėgtus patiekalus. Subtilaus skonio pankoliai ar kaliaropės privers naujai sužibėti trintas daržovių sriubas ar net tradicinę bulvių košę, o baltieji ridikėliai ar alavijo lapas suteiks naujų spalvų ir skonių jau pamėgtoms salotoms ar troškiniams.
Mėgstančius suktis virtuvėje, šviežio derliaus naujienos tikrai įkvėps ir naujiems atradimams. Šiek tiek fantazijos, truputėlis rankų miklumo ir šventė lėkštėje – garantuota.
Cukinijų kąsneliai su artišokais ir špinatais
Reikės:
- 100 g kreminio sūrio;
- 100 g tarkuoto mocarelos sūrio;
- 25 g tarkuoto parmezano sūrio;
- 2 vidutinio dydžio cukinijų;
- 1 artišoko;
- 2 v. š. grietinės;
- 2 skiltelių česnako;
- druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite grietinę, kreminį, mocarelos ir parmezano sūrį, sudėkite keptuvėje pakepintus smulkintus artišokus ir smulkiai supjaustytus špinatus. Įspauskite česnako, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Cukiniją supjaustykite maždaug 2 centimetrų storio griežinėliais. Ant kiekvieno iš jų dėkite šiek tiek paruošto įdaro ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, maždaug 15 minučių.
Trinta pankolių sriuba su ciberžole ir anakardžių drožlėmis
Reikės:
- 1 pankolio;
- 1 bulvės;
- 1 svogūno;
- 1 l daržovių sultinio (tinka ir vištienos ar jautienos);
- anakardžių riešutų drožlių;
- žiupsnelio ciberžolės;
- druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Pankolį ir bulvę supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, kol jis įgaus švelnų auksinį atspalvį. Visas daržoves sumeskite į puodą ir patroškinkite dar kelias minutes, o tuomet užpilkite sultiniu. Pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu ciberžolės, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Virkite, kol daržovės suminkštės, o tuomet sutrinkite elektriniu trintuvu. Prieš patiekdami papuoškite kepintomis anakardžių drožlėmis.