Konservavimo tradicijas iš senolių perėmę ir jas iki šių dienų puoselėjantys vieningai patvirtins – kalbant apie konservavimą, reikia vadovautis taisykle ką gali daryti tuoj, niekad nesakyk rytoj. Tad atsargas žiemai metas pradėti ruošti jau dabar, mat jaunos daržovės – pačios skaniausios ir tinkamiausios konservavimui. Mažus svogūnėlius, agurkėlius ar burokėlius galite konservuoti nesmulkintus, o štai didesnes daržoves geriau supjaustyti – taip jos greičiau įgaus reikiamą skonį.

Jei norite, kad konservuotos daržovės būtų kuo traškesnės, pirmiausia jas šiek tiek išsausinkite. Vandeningus agurkus, paprikas ar cukinijas prieš konservavimą pabarstykite druska ir palikite kuriam laikui pastovėti – toks sausas sūdymas padės ištraukti vandens perteklių. Padruskinti verta ir daržoves, kurios turi storą žievelę – palaikytos druskos tirpale (druską ištirpinkite vandenyje), jos suminkštės.

Marinuojama gali būti viskas – ir cukinijos, ir pomidorai, ir netgi moliūgai ar aguročiai, tačiau svarbiausia nepersistengti su actu. Naudoti jį reikėtų saikingai, geriausia – baltąjį (obuolių sidro, balto vyno ar ryžių) arba keisti jį kitomis natūraliomis rūgštimis, pavyzdžiui, citrinos. 1 litrui vandens rūgšties turėtų būti 100–200 ml. Marinuoti galima ir be acto, naudojant druską, vandenį ir šiek tiek žolelių. Beje, su žolelėmis drąsiai eksperimentuokite, mat tai geriausias būdas atrasti vis kitokius konservuotų daržovių skonius. Pavyzdžiui, krapų ir česnakų draugija idealiai tinka agurkams ir daugumai kitų daržovių, morkoms atsiskleisti padeda kalendra ar ciberžolė, patisonams ar cukinijoms – imbierai bei garstyčių granulės.


Neturintiems laiko – greito marinavimo metodas

Jei mėgstate marinuotas daržoves, tačiau laiko jas ruošti žiemos atsargoms pritrūkote, išbandykite greitąjį marinavimą šaldytuve. Greitai marinuotos daržovės nebus tokio sodraus skonio, kaip marinuotos įprastu būdu, tačiau tikrai labai gardžios.

Greitam marinavimui naudojamas tradicinis marinatas, kurį gausite lygiomis dalimis sumaišę actą ir vandenį. Kokį actą rinktis – priklauso tik nuo jūsų, tačiau norėdami išgauti naujus skonius, actus galite maišyti tarpusavyje, pagardindami įvairiomis žolelėmis. Jei mėgstate lengvesnį, mažiau intensyvų skonį, vandens į marinatą pilkite daugiau. Pasirinktas daržoves dėkite į stiklainį, užpilkite pasiruoštu marinatu ir palaikykite šaldytuve 1-3 dienas.

Lietuviai skuba ruošti atsargas

Tai, kad lietuviai ne tik mėgaujasi šviežiu daržovių derliumi, bet jau skuba ruošti atsargas ir žiemai, pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Anot jos, dažniausiai konservavimui pirkėjai vis dar renkasi agurkus bei pomidorus, tačiau drąsiai eksperimentuoja ir su kitomis daržovėmis.

„Agurkai ir pomidorai vasaros metu visuomet patenka į populiariausių daržovių trejetuką, tačiau šią savaitę parduotuvių lentynas papildė ir kitos konservavimui puikiai tinkančios šviežio derliaus daržovės – patisonai, cukinijos, aguročiai ar burokėliai, – sako V. Budrienė. – Analizuodami pardavimų duomenis matome, kad stiklainių ir dangtelių pardavimo pikas – liepos mėnesį, tačiau didesni šių konservavimui skirtų prekių pardavimai laikosi ir rugpjūtį. Šiais mėnesiais pastebimi ir didėjantys cukraus bei druskos pardavimai.“


Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją