„Scenoje pamiršti skausmą, bet kai viskas baigiasi, jis sugrįžta“

Aktorė Larisa Kalpokaitė, nuolat susidurianti su fiziniais iššūkiais, prisipažįsta, kad dalyvavimas šiame projekte buvo būtinas dėl jos sveikatos. „Scenoje pamiršti skausmą, bet kai viskas baigiasi, jis sugrįžta. Ilgainiui sukauptos sceninės traumos pradėjo stipriau reikštis, todėl dalyvavimas šiame iššūkyje man buvo būtinas,“ – pasakoja Larisa.

Sceninės traumos, ypač kojų srityje, ilgą laiką buvo jos kasdienybė. Nors scenoje aktorė jaučiasi stipri ir energinga, po pasirodymų skausmai grįždavo su dviguba jėga. „Per šį iššūkį supratau, kad turiu rūpintis savo kūnu, jei noriu toliau tęsti savo karjerą ir gyventi kokybiškai. Šis projektas man suteikė naują požiūrį į sveikatą – fizinis krūvis gali būti ne kančia, o būdas stiprinti save“, – teigia Larisa.

Bendrystė su Erika Zvilne Larisai buvo vertinga ne tik dėl galimybės dalytis patirtimi. „Erika mane nustebino savo pozityvumu ir energija. Ji puikiai juda ir atlieka pratimus, o jos noras tobulėti yra tiesiog užkrečiantis“, – šypsosi Larisa.

Bendrystė skatina judėti pirmyn - Erika ir Larisa Lietuvos audiosensorins bibliotekos sveikatingumo projekte

„Didelis žingsnis į priekį man ir mano sveikatai“

Erika Zvilnė, Larisos Kalpokaitės partnerė iššūkyje, prisipažįsta, kad dalyvavimas šiame projekte jai atvėrė naujas galimybes gyventi aktyviau. Turėdama regos negalią, Erika dažnai susidurdavo su sunkumais kaskart, kai tik bandydavo sportuoti.

Kai nematai, nėra iki galo aišku, kaip pratimus atlikti taisyklingai. „Sėdimas darbas dažnai sukelia nugaros skausmus. Šio projekto dėka atradau pratimus, kuriuos galiu lengvai atlikti tiek namuose, tiek darbe. Dabar jaučiuosi stipresnė ir labiau pasitikiu savimi“, – sako Erika.

Per tris mėnesius trukusį iššūkį Larisa ir Erika pastebimai pagerino savo fizinę būklę ir savijautą. Larisa Kalpokaitė atskleidžia, kad jos laikysena tapo taisyklingesnė, o kasdieniniai judesiai, kurie anksčiau kėlė skausmą, dabar „pasidaro“ visai lengvai. „Anksčiau lipti laiptais ar net pasilenkti buvo sunku, bet dabar jaučiu, kad mano kūnas tapo stipresnis ir aš galiu daryti tai, kas anksčiau atrodė neįmanoma“, – džiaugiasi aktorė.

Aktorė Larisa Kalpokaitė

Erika Zvilnė taip pat pastebėjo teigiamus pokyčius – per šį laikotarpį sumažėjo svoris, padaugėjo energijos, pagerėjo bendra savijauta: „Tai buvo didelis žingsnis į priekį man ir mano sveikatai. Dabar jaučiuosi geriau tiek fiziškai, tiek psichologiškai.“

Ekspertų vaidmuo: nuolatinė pagalba ir palaikymas

Projekto metu dalyviams buvo sukurtos individualios fizinio aktyvumo programos ir parengti asmeniniai mitybos planai. Trenerė Jurgita Valkiūnienė ir dietologas Dainius Vyšniauskas nuolat konsultavo dalyvius, padėdami jiems pasiekti geriausius rezultatus. „Jurgita parodė pratimus, kuriuos galėjau atlikti namuose, o Dainius padėjo koreguoti mitybą, paliekant mano mėgstamus patiekalus, bet sveikesnius“, – pasakoja Erika Zvilnė.

Sveikatingumo iššūkis baigėsi, tačiau dalyvės pripažįsta, kad jo poveikis išliks ilgai. „Buvo liūdna atsisveikinti su specialistais, su kuriais susidraugavome per šiuos mėnesius. Tačiau iššūkis suteikė man daug – dabar reguliariai sportuoju, geriu daugiau vandens, o mano sveikata ir savijauta pastebimai pagerėjo“, – sako Erika.

Aktorė Larisa Kalpokaitė - jei nori ilgai būti scenoje, privalai rūpintis savo kūnu

Sveikatingumo iniciatyvą įkvėpė prieinamų leidinių trūkumas

Erika, turinti regos negalią, taip pat pabrėžia, kad Lietuvos audiosensorinės bibliotekos virtuali biblioteka ELVIS tapo svarbiu įrankiu jos kasdieniame gyvenime: „Esu pastebėjusi, kad ELVYJE atsiranda po truputį knygų apie mitybą ir apie sportą. Manau, kad tų knygų galėtų būti dar daugiau, iš tikrųjų, nes kuo įvairesni pratimai, kuo daugiau knygų pasirinkimo, tuo yra geriau.“

Projektą inspiravo sporto tematikos knygų, prieinamų visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų gebėjimų skaityti įprastai, stygius. Lietuvos audiosensorinė biblioteka ėmėsi spręsti šią problemą, išleisdama svarbias sporto mitybos ir sveikatingumo knygas EPUB3 formatu.

Tarp jų yra Anitos Bean „Mityba sportuojantiems“, Andriaus Pauliukevičiaus „Tobulas maistas sportuojantiems“ ir Elizabeth Hufton „Bėgimas: universalus gidas“. Šios knygos yra skirtos ne tik sportuojantiems, bet ir visiems, norintiems geriau suprasti sveikos mitybos pagrindus. Ypatingas dėmesys buvo skirtas diabeto temai – Jūratės Pečeliūnienės knyga „Aš ir mano diabetas“ padeda žmonėms suvokti diabeto prevencijos ir valdymo svarbą, o juk diabetas ir regos negalia – glaudžiai susijusios būklės.

Projekto metu išleistos knygos apie sveiką gyvenseną pritaikytos ne tik neregiams, bet ir kitiems žmonėms, negalintiems skaityti įprastai spausdinto teksto. Visos knygos parengtos EPUB3 formatu, tad skaitytojais gali pats pasirinkti jam tinkamiausią šriftą, jo dydį, kontrastą, tarpus tarp eilučių ir simbolių, gali atlikti paiešką visame leidinio tekste ar sekti diktoriaus įgarintą tekstą ekrane.

Asmeninis trenerių dėmesys - štai ko ilgisi abi dalyvės, pasibaigus iššūkiui

Visos leidiniuose esančios iliustracijos kruopščiai aprašytos – norint užtikrinti kuo didesnį tikslumą, prie kiekvienos iš jų dirbo ne tik garsinio vaizdavimo specialistas, bet ir atitinkamos srities sporto ar mitybos ekspertais.

Lietuvos audiosensorinės bibliotekos sveikatingumo iššūkis ne tik padėjo dalyviams pagerinti savo sveikatą, bet ir parodė, kaip svarbu judėti, nepriklausomai nuo amžiaus ar fizinių apribojimų. „Judėti reikia ne tik scenoje, bet ir gyvenime, kad išlaikytum sveikatą ir gyvenimo kokybę“, – sako Larisa Kalpokaitė. Kartu su pritaikyta literatūra šis projektas tapo puikiu pavyzdžiu, kaip galima įveikti sunkumus ir gyventi aktyviai bei sveikai.

Pasiplokime sau - taip visada po treniruotės sako trenerė Jurgita, o kadre - Erikos delnai

Virtuali biblioteka ELVIS – kiekvieno, negalinčio skaityti įprastai, kišenėje

Projekto metu išleistos pritaikytos knygos, praktiškai patikrintos sveikatingumo iššūkio dalyvių, tapo reikšmingu žingsniu, siekiant padidinti literatūros prieinamumą žmonėms, turintiems regos negalią, skaitymo sutrikimą ar dėl kitų priežasčių negalintiems skaityti įprastai spausdinto teksto. Visos knygos išsirikiavo virtualiose išskirtinai šiems skaitytojams skirtos bibliotekos ELVIS lentynose.

ELVIS pasiekti labai paprasta – tereikia atsisiųsti mobiliąją programėlę (yra tiek Android, tiek iOS) ir per ją pateikti dokumentą, patvirtinantį, kad negalite skaityti įprastai spausdinto teksto.

Panašu, kad pradėti savo sveikatingumo kelionę gali kiekvienas! O jei dar pritrūko įkvėpimo – įsijunk vaizdo pasakojimą apie Larisą ir Eriką:

*******

Projektas „Nematau, bet judu! Neregiams pritaikyta sporto informacija visus motyvuoja gyventi sveikiau“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Nemokama virtuali biblioteka ELVIS (elvislab.lt) skirta asmenims, negalintiems skaityti įprastai spausdinto teksto, ir tai patvirtinusiems oficialiu dokumentu. Lietuvos audiosensorinės bibliotekos duomenimis, Lietuvoje įprastai spausdinto teksto negali skaityti bent 10 proc. visuomenės: 7 proc. – dėl skaitymo sutrikimų, 2 proc. – dėl regos sutrikimų ir 1 proc. – dėl fizinės sveikatos sutrikimų (pvz., asmuo negali sėdėti, laikyti knygos ar perversti puslapių).