Kursko kryptis

Kontaktinėje linijoje esminių pakitimų nėra. Tiesa, rusiškuose šaltiniuose prasprūdo informacija, jog ukrainiečiams pavyko įžengti į Malaja Lokniją, tačiau duomenys prieštaringi. Rusai skelbia, kad Ukrainos pajėgoms pavyko pasigerinti situaciją į rytus nuo Snagoco bei prie Martynovkos.

Kol kas nefiksuojamas kažkoks aktyvesnis ukrainiečių bandymas užimti pozicijas pietiniame Seimo upės krante Gluškovo rajone.

Variantai trys:

  • Šiuo metu tam dar nėra pajėgų;

  • Dar ne laikas;

  • Ukrainiečiai ruošiasi veiksmams kituose ruožuose.

Pasirodė nepatvirtinta informacija, kad ukrainiečiai per Seimo upę įrenginėja perkėlas, siekdami intensyvinti operacijas Korenevo flanguose ir jį užimti. Jei tai pavyktų, Gluškovo rajonas būtų logiškas priedas, kurį galima būtų nuskinti kaip žemai kabantį obuolį.

Charkivo kryptis

Ukrainos gynėjai, tikėtina, kuopos dydžio vienetu, atakavo agresoriaus pasienio punktą Nečatejevkoje, rytiniame Lypcių flange.

Okupantams kaip visada kelnės šlapios – žviegia apie nežmoniško dydžio „fOšystų“ ordas, neva ukrainiečiai puola su 30 tankų (taigi, visu tankų batalionu). Apie mūšio baigtį informacijos nėra, tačiau akivaizdu, kad Ukrainos pajėgos bando testuoti ir erzinti agresoriaus pajėgas įvairiose krypties vietose, galbūt siekiant jas išvarginti, o pasitaikius progai surengti sėkmingas kontratakas.

Tokią pat taktiką matėme ir prieš sėkmingą pirmąjį Ukrainos kontrpuolimą 2022 m. rudenį Charkivo ir Luhansko kryptyse.

Lypcių ir Vovčansko ruožuose tęsiasi rutininės kautynės, pakitimų kontaktinėje linijoje nėra.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Rusams spaudimas visoje kontaktinėje linijoje duoda rezultatų. Jiems pavyko pasigerinti savo pozicijas prie Piščianės. Padėtis išlieka sudėtinga.

Lymanas. Agresorius suaktyvino savo veiksmus visoje kontaktinėje linijoje, bet karščiausia ir toliau yra šiauriniame flange. Ukrainos gynėjai išlaikė pozicijas.

Syverskas. Be esminių pakitimų, tęsiasi mūšiai Spirnės – Verchnokamenskės ruože.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste ir jo apylinkėse ukrainiečiai išlaiko pozicijas vakariniame kanalo krante.

Torecko ruožas. Okupantai perėmė šiaurinio terikono kontrolę prie Pivničnės, o pietinis kol kas vis dar „niekieno“. Tikėtina, rusai kuo skubiau bandys išnaudoti pranašumą bei sustiprins rytinio Torecko pakraščio šturmą. Niu Jorko – Nelipivkos ruože tęsiasi sunkūs mūšiai, kontaktinėje linijoje pakitimų nefiksuota.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Prieš dieną ekspertai rašė, kaip Novohrodyvkos ruože kritiškai svarbu ukrainiečiams ne tik neprileisti rusų prie terikonų, bet ir neleisti agresoriui įsitvirtinti Krasnyj Jaro – Krutyj Jaro ruože.

Deja, rusai prasiveržė prie Novohrodyvkos ir iš esmės jau yra pietrytinėse terikonų prieigose. Be to, okupantams pavyko pasistūmėti Krasnyj Jaro – Krutyj Jaro ruože, tad jie jau turi galimybę atakuoti terikonus iš rytinio flango.

„Kaip suprantate, nieko gero tai nereiškia“, – pripažįsta ekspertai.

Visų pirma, išėjimas į ruožą mažesniu nei 10 km atstumu iki Pokrovsko miesto (tokiu atveju jau laisvai gali dirbti rusų artilerija). Negana to, upės Žuravkos apėjimas iš vakarų ir užlipimas į aukštumas šiauriniame upės krante (t.y. ukrainiečių gynybos griovimas šiame ruože) tampa gana realistiška įvykių tąsa.

Rusijos masinė ataka prieš Ukrainoje

Rusai toliau plečia placdarmą kitoje kelio Karlivka – Pokrovskas pusėje prie Mychailivkos. Be to, jie kirto šį kelią kitoje vietoje, įsitvirtina šiaurinėse Memryko prieigose. Ukrainiečiai didžiąja dalimi paliko šiaurinę šio kelio dalį. Deja, kol kas viskas pagal prognozuotą rusų VEV.

Centras. Tęsiasi sunkūs mūšiai prie Karlivkos, okupantai užiminėja „niekieno“ teritoriją.

Pietinis flangas. Sudėtinga situacija Vuhledaro prieigose, rusai toliau spaudžia Ukrainos gynėjus prie Vodianės (į šiaurės rytus nuo Vuhledaro). Agresoriaus vienetai suintensyvino puolimo veiksmus Vuhledaro vakariniame flange (atakuoja Prečystivkos link). Panašu, dar vienas mūšis dėl Vuhledaro prasideda.

Ataka buvo mažesnė, bet skausminga

Deja, ekspertai buvo teisūs dėl pakartotinio smūgio Ukrainos civilinei infrastruktūrai. Antradienio ataka buvo dvigubai mažesnė nei praėjusi, bet vis tiek skausminga. Rusai atakavo 91 ugnies priemone (trys „Kinžal“, viena „Iskander M“, viena „Iskander K“, penkios „Kh101“ ir net 81 dronas „Šhahed“).

Nors Ukrainos gynėjai numušė apie 60 proc. oro taikinių, praėjo pavojingiausi – „Kinzhalai“, balistinės ir sparnuotosios „Iskander“ raketos. Beje, nedažnai agresorius vienu metu smūgiuoja net trimis „Kinžalais“, tad galimai rusai atakavo didelius taikinius bei tikėjosi 99 proc. sėkmės naikinant objektus.

Panašu, kad jiems pavyko sėkmingai smūgiuoti energetinės infrastruktūros objektams Vakarų Ukrainoje.

Šiomis naktimis tarp ugnies priemonių dominavo dronai, o antras pagal dažnumą ginklas, – „Kh101“ raketos aktyviau naudotos tik pirmadienį. Taigi, pagal žanro klasiką artimiausiu metu rusai gali Ukrainos teritoriją atakuoti didesniu Kh101 raketų skaičiumi, o dronus kiek pataupyti.