Vaikų intelektinių gebėjimų įvertinimas, išvados, rekomendacijų rengimas, teikimas (kitų savivaldybių, valstybių gyventojų prašymu), taip pat – suaugusiųjų intelektinių gebėjimų įvertinimas, išvados, rekomendacijų rengimas, teikimas (taip pat už Kauno miesto ribos gyvenančiųjų prašymu) – 150 eurų (6 val.).

Grupinės konsultacijos, metodinė pagalba ugdymo įstaigų bendruomenėms (kitų savivaldybių arba įstaigų, kurių steigėja yra ne Kauno miesto savivaldybė) I konsultacija (2 akademinės valandos) – 150 eurų.

Paskaitos tėvams, mokytojams (kitų savivaldybių arba įstaigų, kurių steigėja yra ne Kauno miesto savivaldybė) – 120 eurų už 1 paskaitą, trunkančią 2 akademines valandas.

Seminaras (6 akad. val.) švietimo pagalbos specialistams, mokytojams (kitų savivaldybių arba įstaigų, kurių steigėja yra ne Kauno miesto savivaldybė) – 250 eurų.

Profesinio kryptingumo įvertinimas (Ida, Melba metodas), išvados rengimas, teikimas (asmenims iš kitų savivaldybių arba įstaigų, kurių steigėja yra ne Kauno miesto savivaldybė) 1 klientui 5 val. – 100 eurų.

Nuo 2015-ųjų rugsėjo galioję įkainiai padidinti miesto politikų sprendimu

Tarp kitko, kaip tik tų metų pavasarį prie Kauno savivaldybės vairo stojo pirmą kartą Lietuvoje surengtus tiesioginius merų rinkimus laimėjęs verslininkas Visvaldas Matijošaitis, kuris tuomet žurnalistams paaiškino, kad savivaldoje politikos nemato, kadangi čia labiau vyrauja ūkinės problemos.

Netruko Kauno savivaldybėje įsitvirtinti ir nuostata, kad „visi gali uždirbti“. Galima spėti, kad nuo čia ir prasidėjo platesnis miesto gatvių apmokestinimas, vis didinant tarifus, apmokant už automobilių statymą.

Jau net ir Kauno marių pakrantėje savivaldybės biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“ renka rinkliavas.

Apmokestintos patalpos, kitos erdvės mokinių (ir suaugusiųjų) sporto treniruotėms, kultūrinei veiklai.

Pabrango būrelių lankymas. Suprask, jei yra kokia biudžeto (tai yra, mokesčių mokėtojų pinigais) išlaikoma įstaiga, ji turi bent dalį savo veiklai reikalingų išlaidų užsidirbti pati.

Net ir švietimo srityje, kuri, kaip žinome, disponuoja mokinio krepšelio lėšomis, gaunamomis iš valstybės biudžeto…

Iki liepos pradžios galiojo (ne Kauno miesto gyventojams) paslaugų, kurias teikia Kauno pedagoginė psichologinė tarnyba, įkainiai, nustatyti Kauno miesto savivaldybės tarybos 2015 m. rugsėjo 29 d. sprendimu.

„Atkreiptinas dėmesys, kad 2015 m. nustatyti mokamų paslaugų įkainiai nebeatitinka šiandienos situacijos, įstaigos mokamų paslaugų įkainiai yra daugiau nei 10 kartų mažesni nei kituose didžiuosiuose miestuose už tokias teikiamas paslaugas. Paslaugų kainos apskaičiuotos, įvertinus vieno specialisto laiko sąnaudas, reikalingas pasiruošimo darbams, duomenų analizei, įforminimui, rezultatų skaičiavimui, išvadų formulavimui, aptarimui, pateikimui ir tiesioginiam darbui su klientu.

Už atlygintinai teikiamas paslaugas surinktas lėšas bus užsakinėjami testai, specializuota literatūra, planuojama įsigyti skaitmeninės įrangos bei skirti lėšų specialistų kvalifikacijos tobulinimui“, – taip teigiama Aiškinamajame rašte, kurį pasirašė Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolita Sakaliūnienė.

Telefonu „Kas vyksta Kaune“ žurnalistės pakalbinta Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos sekretorė Aušra Žemaitytė mielai paaiškino, jog ir ši tarnyba turi patvirtintus mokamų paslaugų įkainius, tačiau jų bent kol kas netaiko dėl didelio krūvio – nemažų sostinės gyventojų srautų – ir dėl specialistų trūkumo.

„Paslaugų poreikis vis auga, ir mes tikrai dabar turime daug darbo jas teikdami Vilniaus miesto gyventojams, todėl iš kitų savivaldybių interesantų net neregistruojame“, – sakė sostinės PPT darbuotoja. Jos teigimu, paslaugų įkainiai ne Vilniaus gyventojams yra įvairūs – jos gali kainuoti ir 220, ir 250 ar net (paslauga suaugusiajam) viršyti 400 eurų.

Per metus į KPPT kreipiasi vidutiniškai apie 20 ne Kauno miesto gyventojų

Taip pat didėja šių paslaugų poreikis ir užsienyje gyvenantiems bei besimokantiems lietuvių vaikams.

Kauno Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos J. Sakaliūnienės paaiškinimu, „isigaliojus švietimo įtraukties principui, kai švietimo sistema privalo sudaryti sąlygas kiekvienam asmeniui ugdytis, plėtoti savo galias ir gebėjimus, gauti reikiamą pagalbą, patirti sėkmę mokantis, socialinėje, kultūrinėje ir (ar) kitose veiklose ir būti nediskriminuojamam dėl ugdymosi poreikių įvairovės ir (ar) švietimo pagalbos reikmės, padaugėjo besikreipiančių ugdymo įstaigų, kurių savininkė nėra Kauno miesto savivaldybė, dėl vaiko gerovės komisijų, mokytojų metodinės pagalbos, konsultacijų ir tėvų švietimo paslaugų poreikio“. Skaičiais teiginys „daugėja“ savivaldybės politikams skirtame Aiškinamajame rašte nėra paremtas.

Savivaldybės politikams neprireikė skaičiais iliustruoti, kiek konkrečiai į tarnybą, tarkim, pernai kreipėsi užsieniečių, kiek – ne Kauno miesto savivaldybėje registruotų įstaigų, kurioms, kaip visoms analogiškoms šalies įstaigoms, rūpi vaikų gerovė.

Tačiau galima nujausti, kad „svetimieji“, kurie nusprendžia savo rūpesčiais trikdyti Kauno pedagoginę psichologinę tarnybą, dažnai ne iš kokių tolių toliausių apsireiškia, bet iš kaimyninės – Kauno rajono – savivaldybės.

Rajonas šių paslaugų neapmokestino

Šio rajono Pedagoginės psichologinės tarnybos vadovas Dalius Balčiūnas savotiškai nustebino portalą „Kas vyksta Kaune“, pasakydamas, jog jo vadovaujama organizacija komercinių paslaugų neteikia, todėl neturi patvirtintų įkainių mokėti už jas. Tiek mokiniai, tiek jų tėvai aptarnaujami nemokamai.

Žinoma, kiekviena savivaldybės įstaiga dirba savo gyventojų labui, ir todėl pirmenybė tarnyboje bei didžiausias jos specialistų dėmesys teikiamas Kauno rajono įstaigas lankantiems vaikams.

„Mokinio krepšelis, kurio lėšomis disponuojame, skaičiuojamas ne pagal paslaugas gaunančio asmens gyvenamąją vietą, o pagal įstaigą, kurią jis lanko. Ir jeigu koks miesto savivaldybės teritorijos pakraštyje gyvenantis vaikas mokosi Kauno rajone, jis pas mus priimamas be jokių papildomų mokėjimų. Pasitaiko, kad į mus kreipiasi miestiečiai – neatstumiame. Juo labiau, kad nereti atvejai, kai rajono mokyklose mokosi vaikai, kurių deklaruota (ir reali) gyvenamoji vieta – Kauno miesto savivaldybės teritorijos pakraštyje.

Pas mus tikrai nėra reikalavimo susimokėti už tarnybos suteiktą pedagoginę psichologinę pagalbą. Sakot, kiekvienai įstaigai reikia pajamų užsidirbti iš „klientų“? Tik kažin, ar tokia pozicija gera. Galima uždirbti projektinėse veiklose, bet ne tarnybos psichologo teikiamų paslaugų reikalingų žmonių sąskaita“, – tokią nuomonę žurnalistei išdėstė Kauno rajono pedagoginės psichologinės tarnybos vadovas D. Balčiūnas.

P. S. Internetu nesunku susirasti įkainius įvairių privačių įstaigų, teikiančių psichologo paslaugas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Akivaizdu, gerėjant gyvenimui (?), tokių įstaigų pastaraisiais metais visoje Lietuvoje padaugėjo.

Kai kurios iš jų tebelaiko gan aukštas kainas, tad už individualią konsultaciją interesantui tenka susimokėti ir ne vieną šimtą eurų.

Tačiau viešojoje erdvėje jau yra ir reklaminių pranešimų, viliojančių klientus keliomis dešimtimis eurų sumažėjusiomis psichologų paslaugų kainomis.

„Įmonėje Kauno Pedagoginė Psichologinė Tarnyba, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (Sodra) duomenimis 2024-08-09 dienos pradžioje dirbo 31 darbuotojas (apdraustasis).“ Anot rekvizitai.vz.lt, „2024-06-01 dienos duomenimis, vidutinis atlyginimas įmonėje Kauno Pedagoginė Psichologinė Tarnyba buvo 3043 Eur (neatskaičiavus mokesčių). Informacijos apie įmonės vadovą nėra“.