Darbo partijos frakciją Seime palikęs V. Valkiūnas teigė, jog perspektyvos čia „sumažėjo iki 0“.

„Atmosfera taip pat įkaitusi“, – tikino jis.

Darbo partijai nepriklausantis V. Valkiūnas antradienį pranešė paliekantis Darbo partijos frakciją. Taip frakcija subyrėjo – nebėra minimalaus narių skaičiaus. Tad visi jos nariai pereina dirbti į Mišrią Seimo narių grupę. Iš ten į Darbo frakciją ir atėjo V. Valkiūnas.

Dabartinis laikinasis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Bukauskas priekaištauja, kad kolega V. Valkiūnas apie tokį žingsnį galėjo bent jau iš anksto perspėti.

„Mes kiekvienas turime teisę ateiti, kiekvienas turime teisę ir išeiti. Bet tai padaryti galėtumėme kokybiškiau, paprasčiau, kultūringiau“, – svarstė jis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Saulius Spurga LNK žinioms priminė, jog geriausius laikus Darbo partija išgyveno prieš 20 metų – 2004 metais. Dar prieš dešimtmetį turėjo kelis ministrus, Seimo pirmininko postą.

„Tada per Europos Parlamento (EP) rinkimus surinko apie 30 procentų balsų, Seimo rinkimuose – virš 28 procentų balsų. Ir tapo labiausiai atstovaujama (partija, aut. p.) Lietuvos parlamente“, – priminė politologas.

Valdemaras Valkiūnas

Tačiau pastaraisiais metais matomas tik partijos smukimas.

„Partijos negriūna per vieną dieną, partijos eina po truputį į apačią“, – tikino Seimo narys, Regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus.

Po nesėkmingų prezidento ir EP rinkimų iš partijos pirmininko posto pasitraukė Andrius Mazuronis. Sprendimą trauktis iš partijos prieš kelis mėnesius taip pat priėmė Seimo nariai Vigilijus Jukna ir Ieva Kačinskaitė–Urbonienė. Po EP rinkimų pasitraukė Viktoras Fiodorovas.

„Vadas A. Mazuronis pabėgo iš partijos pirmininkų. <...> Visi bėga, kur kas gali“, – situaciją komentaro V. Valkiūnas.

Kai kurie iš Darbo partijos pasitraukę politikai iki kadencijos pabaigos buvo žadėję frakcijos nekeisti, kad ši nesugriūtų. Bet lemiamą kirtį sudavė V. Valkiūnas.

„Ką reiškia sugriuvo? Frakcijų skaičių Seime nustato būtent reglamentas, turi būti ne mažiau nei 7 Seimo nariai“, – kalbėjo laikinasis Darbo partijos vadovas V. Bukauskas.

Dėl Darbo partijos griūties V. Valkiūnas kaltina A. Mazuronį. Esą partijos nariai laukė proveržio ir naujų idėjų. Tačiau sulaukė tik sąstingio.

„Pasiteisina ta teorija, kad žuvis pūna nuo galvos“, – tikino V. Valkiūnas.

O politologai kaltinimus meta ir partijos įkūrėjui, dabar už veiklą EP įsivėlusiam Viktorui Uspaskichui.

Viktoras Uspaskichas

„V. Uspaskichas ją sukūrė, jo darbeliai prisidėjo ir prie jos žūties. Tai ir garbė, ir atsakomybė, ir kaltė“, – tikino MRU politologas S. Spurga.

Pastaruoju metu darbiečiai svarstė jungtis prie Lietuvos Regionų partijos, tačiau apsigalvojo. Ir kituose rinkimuose esą dalyvaus savarankiškai.

„Tas jų galutinis sprendimas mus labai nustebino. Tai parodė, kad Darbo partijoje vyrauja visiškas chaosas, sprendimai keičiasi kardinaliai iš vienos pusės į kitą. Mes dirbame toliau taip, kaip ir dirbome“, – LNK žinioms sakė Regionų partijos vadovas J. Pinskus.

Anot politologo S. Spurgos, žmonių pasitikėjimą partija prarado jau anksčiau.

„Politinių partijų paskirtis yra dalyvauti rinkimuose. Jeigu partija ir jos lyderis dalyvauja rinkimuose ir nesurenka dviejų procentų balsų, tai visa kita jau yra tik detalės“, – kalbėjo MRU politologas S. Spurga.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: