„Ministrė nusprendė pateikti prašymą, aš tam pritariau. Prašymas yra pateiktas prezidentui. Tikiuosi, kad bus patenkintas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo I. Šimonytė ir patikslino, kad dekretą dėl M. Navickienės prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė ketvirtadienį ryte.

Ketvirtadienį po pietų prezidentūra pranešė, jog šalies vadovas pasirašė dekretą dėl ministrės atsistatydinimo. Prezidentūra taip pat informavo, jog G. Nausėda pavedė finansų ministrei Gintarei Skaistei nuo birželio 14 dienos eiti socialinės apsaugos ir darbo ministro bei švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas, kol bus į šiuos postus bus paskirti nauji ministrai.

Ministrė pirmininkė teigė, kad M. Navickienė atsistatydinimo pareiškimą pateikė todėl, kad situacijos detalių aiškinimas netrukdytų ministerijos darbui.

„Jeigu jūs atsiversite Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijas dėl dovanų ir paslaugų apmokėjimo, jūs pamatysite didelę lentelę, kurioje yra skirtingai aiškinamos dovanos arba kitų asmenų apmokamos paslaugos priklausomai nuo to, ar tai yra privati situacija, ar tai yra susiję su tarnybiniais reikalais, ar tai yra kažkaip susiję su sprendimais, kuriuos priima politikai. Ir kadangi tų detalių aiškinimasis yra visiškai papildomas dalykas ir aš tikrai tų detalių nežinau, ir nemanau, kad ministrei, dirbant ministre, reikėtų tų detalių aiškinimusi užsiiminėti, tai tiesiog tam, kad tai netrukdytų ministerijos darbui, ministrė nusprendė pateikti prašymą“, – kalbėjo premjerė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė, laikinai einanti švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas, M. Navickienė nusprendė atsistatydinti po to, kai paaiškėjo, kad pernai į kelionę privačiu lėktuvu skrido kartu su anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Teigta, kad M. Navickienė į Dubajų privačiu lėktuvu skrido per savo atostogas pernai verslininkės Ievos Trinkūnaitės šeimos kvietimu, o kartu skrido ir V. Germanas. 15min žiniomis, jis yra I. Trinkūnaitės sugyventinis, o I. Trinkūnaitė yra tolima M. Navickienės giminaitė.

M. Navickienė už skrydį į priekį teigė nemokėjusi.

Ingrida Šimonytė

I. Šimonytė sakė, kad apie šią kelionę sužinojo tik trečiadienį.

„Kaip aš vertinu, turbūt, yra aišku iš to, kad mes su ministre pasikalbėjome apie tą kelionę ir abi sutarėm, kad šitą situaciją galima vertinti kaip minimum įvairiai, ir kadangi šitose diskusijose, jeigu ministrei tektų ilgai atsakinėti į klausimus ir kažką, galbūt, papildomai aiškintis ir tam skirti laiką, tai trukdytų ministerijos sklandžiam darbui. Tai mūsų buvo tarpusavio sutarimas, kad ministrei paprasčiau yra iš ministerijos pasitraukti ir tiesiog ministerijai leisti sklandžiai dirbti. Toks sprendimas buvo priimtas, jis buvo pateiktas prezidentui. Ir ką aš apie tai galvoju, daugiau aš nieko nebekomentuoju“, – dėstė premjerė.

Premjerė teigė turinti nusimačiusi kandidatą, kas galėtų pakeisti M. Navickienę.

„Turiu“, – į žurnalistų klausimą, ar turi, kuo pakeisti ministrę, atsakė I. Šimonytė.

Visgi premjerė nedetalizavo, kokį asmenį turi omenyje.

„Kai pateiksiu, tada ir informuosiu“, – lakoniškai tarė premjerė.

Ji patikino, kad turi kandidatą ir į švietimo, mokslo ir sporto ministrus.

„Yra ne vienas, nes du ministrai. Tai bent du [kandidatai]“, – patikino ji ir pabrėžė, kad tada, kai kandidatūrą pateiks prezidentui, tada apie ją ir informuos.

Ketvirtadienį pasitraukimo iš pareigų motyvus paaiškino ir M. Navickienė. Apie tai plačiau galite skaityti čia.

Premjerė: kyla klausimų, kodėl nebuvome įspėtos

Atsakinėdama į klausimus žurnalistams, premjerė I. Šimonytė taip pat iškėlė klausimą, kodėl apie ministrės aplinkos žmonių potencialias reputacines rizikas nei jos, nei M. Navickienės neinformavo už tai atsakingos valstybės institucijos.

„Mano supratimu, problema yra skrydis, o ne jo kompanija. <...> Vienas dalykas šioje situacijoje, kuris man irgi neduoda ramybės, yra klausimas, ką ministrė turėjo žinoti apie, sakykime, atskirų asmenų praeitį. Aš tikiu ministrės žodžiu, kad ji nežinojo apie plačiai aptarinėjamo asmens praeitį“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Turint minty, kad kai kurios institucijos Lietuvoje vykdo savo pareigą įspėti politikus nuo visokiausių rizikų, (...) [kyla klausimas], kada tai tapo žinoma, ar tai pasirodė esant problema, kodėl ministrė nebuvo įspėta, kodėl aš nebuvau įspėta, kad galbūt ministrės aplinkoje yra žmonės, kurie kelia reputacinių rizikų“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

Perklausus, ar premjerė referuoja į Valstybės saugumo departamentą (VSD), I. Šimonytė nepatikslino.

„Nespecifikuosiu atsakymo į jūsų klausimą“, – žurnalistams atsakė premjerė.

Be to, ji pažymėjo, kad klausimų ir dėl to, kodėl apie šiuo metu viešojoje erdvėje aptarinėjamus M. Navickienės ir jos sutuoktinio ryšius su „Foxpay“ nebuvo informuota ir Vyriausybės komisija.

„Dėl įmonių klausimų galima turėti, turbūt, institucijoms, kurios pateikia informaciją specialiai Vyriausybės komisijai. Todėl, kad, kaip žinia, leidimas įsigyti įmonės akcijas buvo suteiktas, turbūt, prieš dvejus metus ir tuomet aplinkybės, kurios dabar plačiai aptarinėjamos viešumoje, nebuvo pateiktos komisijai ir čia yra klausimas, kodėl – ar jos buvo nežinomos, kada jos tapo žinomos, kodėl nebuvo kreiptasi į komisiją tada, kada jos tapo žinomos“, – svarstė premjerė.

„Manau, kad tai svarbūs klausimai, bet atsakymų į juos reikės ieškoti sava eiga“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Nausėda: atleidimą priimsiu

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau ketvirtadienį teigė, kad sulaukęs dekreto dėl M. Navickienės atleidimo nedelsiant jį pasirašys.

Gitanas Nausėda

„Su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte aptarėme situaciją, susiklosčiusią ir susijusią su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene. Premjerė netrukus pateiks teikimą atleisti Moniką Navickienę iš ministrės pareigų. Šį teikimą aš nedelsdamas pasirašysiu“, – po susitikimo su premjere žurnalistams sakė G. Nausėda.

Klausiamas, ar dėl savo ryšių su finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germanu M. Navickienė yra pažeidžiama, prezidentas pabrėžė – ministrė turi labai rimtų problemų.

„Manau, kad šiaip jau nebe pažeidžiama, o iš tikrųjų turinti labai rimtų problemų. Jeigu ministrė apeliuoja į tai, kad yra žmogiškos klaidos, tai sakyčiau taip: yra dvi klaidų rūšys – paprastos ir prabangios klaidos. Tai Monika Navickienė pasirinko prabangių klaidų kelią ir už tai privalo atsakyti“, – reaguodamas į ketvirtadienio rytą ministrės pateiktus paaiškinimus sakė G. Nausėda.

M. Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke I. Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu V. Germanu.

Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje. Trečiadienį pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

Ministrė M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Trečiadienį 15min pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.