Paskyrimas įvyko netrukus po to, kai studentų lyderiai paragino 84 metų M. Yunusą, padėjusį milijonams Pietų Azijos gyventojų išbristi iš skurdo, imtis vadovauti šaliai.

Sprendimas buvo priimtas prezidento Mohammedo Shahabuddino susitikime su kariuomenės, karinio laivyno ir oro pajėgų vadais bei studentų lyderiais.

„(Jie) nusprendė suformuoti laikinąją vyriausybę, kurios vadovu bus profesorius dr. Muhammadas Yunusas, – sakoma M. Shahabuddino biuro pranešime. – Prezidentas paprašė šių žmonių padėti įveikti krizę. Krizei įveikti būtina greitai suformuoti laikinąją vyriausybę“.

M. Yunusas bus tituluojamas vyriausiuoju patarėju, teigia Haidas Islamas, vienas iš susitikime dalyvavusių „Studentų prieš diskriminaciją“ lyderių.

M. Shahabuddinas sutiko, kad laikinoji vyriausybė „būtų suformuota per kuo trumpesnį laiką“, žurnalistams sakė H. Islamas, apibūdinęs susitikimą kaip „produktyvų“.

Tačiau kitų detalių apie planuojamą vyriausybę, įskaitant kariuomenės vaidmenį, buvo pateikta nedaug.

M. Yunusas, šiuo metu esantis Europoje, antradienį AFP sakė, kad yra pasirengęs vadovauti laikinajai vyriausybei.

„Jei Bangladeše reikia imtis veiksmų, dėl mano šalies ir mano žmonių drąsos, aš jų imsiuosi“, – sakė jis paskelbtame pareiškime, taip pat ragindamas surengti laisvus rinkimus.

Bangladešo teismas išteisino M. Yunusą prieš jam parvykstant į tėvynę vadovauti laikinajai vyriausybei

Bangladešo teismas trečiadienį panaikino apkaltinamąjį nuosprendį Nobelio taikos premijos laureatui Mohammedui Yunusui, likus dienai iki jo grįžimo į tėvynę vadovauti laikinajai vyriausybei.

„Profesorius Mohammedas Yunusas ir trys jo kolegos buvo išteisinti dėl kaltinimų darbo srityje, – AFP sakė vienas iš jo advokatų Khaja Tanviras Ahmedas. – Anksčiau šiais metais teismas juos buvo nuteisęs šešiems mėnesiams kalėjimo“.

Sausio mėnesį jis buvo nuteistas dėl kaltinimų, susijusių su darbo teisės pažeidimais, bet iš karto paleistas už užstatą, kol bus pateikta apeliacija, o vėliau išvyko į užsienį.

Visi keturi kaltinimus neigė, o teismai buvo kaltinami nušalintos premjerės Sheikh Hasinos vyriausybės nurodymų vykdymu, todėl stebėsenos organizacijos, įskaitant „Amnesty International“, bylą kritikavo kaip politiškai motyvuotą.

„Darbo teismas patenkino apeliaciją ir juos išteisino“, – sakė advokatas.

84 metų M. Yunusas, vadinamas „bankininku skurdžiausiems iš skurdžiausių“, 2006 metais buvo apdovanotas Nobelio taikos premija už savo darbą skolinant nedideles pinigų sumas kaimo moterims, kad jos galėtų investuoti į ūkio įrankius ar verslo įrangą ir padidinti savo pajamas.

Tačiau dėl savo žinomumo Bangladeše jis užsitraukė Sh. Hasinos nemalonę. M. Yunusui buvo iškelta daugiau kaip 100 baudžiamųjų bylų, tačiau vienintelis apkaltinamasis nuosprendis buvo priimtas darbo byloje.

Po kelias savaites trukusių masinių protestų pirmadienį Sh. Hasina atsistatydino ir pabėgo į Indiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją