Venesuelos saugumo pajėgos paleido ašarines dujas ir gumines kulkas į įniršusius protestuotojus, nesutinkančius su pergale, į kurią pretenduoja N. Maduro, tačiau opozicija ir ​​daugelis kitų šalių ja abejoja.

Tūkstančiai žmonių užplūdo kelių sostinės rajonų gatves skanduodami: „Laisvė, laisvė!“ ir „Ši vyriausybė žlugs!“. Kai kurie nuplėšė nuo stulpų N. Maduro kampanijos plakatus ir juos sudegino. Visoje šalyje protestuotojai nuvertė mažiausiai dvi velionio socialisto Hugo Chavezo, daugiau nei dešimtmetį vadovavusio šaliai ir įpėdiniu pasirinkusio N. Maduro, statulas.

Mažiausiai vienas žmogus žuvo šiaurės vakarų Jarakujaus valstijoje, o dar 46 buvo suimti per demonstracijas, pratrūkusias po rinkimų, socialiniame tinkle X pranešė politinių kalinių teisių grupės „Foro Penal“ vadovas Alfredo Romero.

Karakase nacionalinės gvardijos nariai ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis šaudė į protestuotojus, kai kurie jų buvo su motociklininkų šalmais ir raiščiais ant veidų, kad apsisaugotų, kiti svaidė akmenis į policiją. Pranešta apie protestus net labai skurdžiuose Karakaso rajonuose, N. Maduro ir jo socialistinės vyriausybės paramos bastionuose. Kai kur buvo girdėti šūviai. Protestai kilo ir kitur Venesueloje.

Venesuela atšaukia diplomatus iš septynių Lotynų Amerikos šalių

Pirmadienį Venesuela paskelbė atšaukianti savo diplomatinius darbuotojus iš septynių Lotynų Amerikos šalių, suabejojusių ​​prezidento Nicolaso Maduro pergale per rinkimus.

Užsienio reikalų ministerija savo pareiškime nurodė atmetanti Argentinos, Čilės, Kosta Rikos, Peru, Panamos, Dominikos Respublikos ir Urugvajaus vyriausybių „intervencinius veiksmus ir pareiškimus“. Visos šios valstybės pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame prašoma visiškai peržiūrėti rinkimus rezultatus.

Kremlius teigia, kad Venesuelos opozicija „turi pripažinti“ pralaimėjimą

Kremlius antradienį pareiškė, kad Venesuelos opozicija turi pripažinti, jog pralaimėjo prezidento rinkimus, kai protestuotojai išėjo į gatves, nesutikdami su oficialiais rezultatais, pasak kurių, pergalę iškovojo Nicolas Maduro.

Daug kitų šalių, įskaitant devynias Lotynų Amerikos šalis, suabejojo rinkimų rezultatais, o šalies saugumo pajėgos pirmadienį į protestuotojus šaudė ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis.

„Matome, kad opozicija nenori susitaikyti su pralaimėjimu. Tačiau manome, kad ji privalo tai padaryti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Maskva remia N. Maduro, o prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino jį su pergale.

D. Peskovas antradienį taip pat perspėjo kitas šalis, kurių jis neįvardijo, nesikišti į šalies politiką.

„Labai svarbu, kad bandymų pakreipti situaciją Venesuelos viduje nekurstytų trečiosios šalys ir kad Venesuela būtų laisva nuo išorės įtakos“, – sakė jis.

Maskva reguliariai kaltina protestuotojus prieš vyriausybę šioje šalyje ir jos sąjungininkėse, kad juos finansuoja ar kursto Vakarai.

Antradienį Venesueloje laukiama naujų protestų, o N. Maduro rinkimų štabas taip pat paragino surengti atsakomąsias eitynes, kuriomis būtų atšvęsta jo deklaruojama pergalė.

NVO: Venesueloje per protestus prieš N. Maduro jau žuvo keturi žmonės

Venesueloje per pirmadienio protestus prieš prezidento Nicolaso Maduro pergalę rinkimuose, dviejų nevyriausybinių organizacijų duomenimis, jau žuvo keturi žmonės.

Nacionalinė ligoninių stebėsenos tarnyba – tinklas, stebintis krizes šalies ligoninėse, pranešė apie du žuvusiuosius Aragvos valstijoje ir vieną sostinėje Karakase. Ji pranešė, kad 44 žmonės buvo sužeisti.

Pirmadienį nevyriausybinė organizacija „Foro Penal“ pranešė apie vieną žuvusįjį šiaurės vakarinėje Jarakujaus valstijoje.

„Išskirtinės manipuliacijos“

Venesuelos prezidento rinkimuose vyko „išskirtinės manipuliacijos“, antradienį pareiškė Amerikos valstybių organizacija.

Šios regioninės institucijos pareiškime teigiama, kad prezidento N. Maduro, kuris sekmadienį buvo paskelbtas nugalėtoju trečiajai kadencijai, vyriausybė „taikė represinę schemą, papildytą veiksmais, kurių tikslas buvo visiškai iškraipyti rinkimų rezultatus“.

Partija: Venesueloje sulaikytas svarbus opozicijos veikėjas

Antradienį ryte buvo sulaikytas vienas iš pagrindinių Venesuelos opozicinės koalicijos veikėjų, pranešė jo partija, pasmerkdama „represijų eskalavimą“ vykstant protestams prieš naujai kadencijai išrinktą prezidentą Nicolasą Maduro.

„Vos prieš kelias minutes buvo pagrobtas mūsų nacionalinės politikos koordinatorius Freddy’is Superlano“, – socialiniame tinkle „X“ rašė partija „Voluntad Popular“, prie šios žinutės pridėdama vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jį išsiveda juodos spalvos drabužiais vilkintys pareigūnai.

Gynybos ministras: Venesuelos ginkluotosios pajėgos – ištikimos N. Maduro

Venesuelos gynybos ministras Vladimiras Padrino antradienį pareiškė, kad, šalyje vykstant protestams dėl savaitgalį vykusių rinkimų, kuriuos laimėjo Nicolasas Maduro, ginkluotosios pajėgos yra „absoliučiai ištikimos ir besąlygiškai palaiko“ dar vienai kadencijai išrinktą prezidentą.

N. Maduro yra „mūsų ginkluotųjų pajėgų vadas, kuris buvo teisėtai perrinktas“, – kalbėdamas per televiziją pasakė ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją