Šaltinių teigimu, netrukus bus galima stebėti domino efektą – garsių generolų atsistatydinimus, nes Rusijos valdžios sistema veikia tokiu principu, kad svarbaus asmens įtakos sumažėjimas virsta problemoms jo protežė. „Prasidėjo žiauri kova“, – konstatavo esamas ir du buvę FSB darbuotojai.

Lapkričio mėnesį A. Bortnikovui sukaks 73-eji metai. Kadangi jis yra armijos generolas, jam netaikomi tarnybos termino apribojimai, bet, kaip tvirtina portalo pašnekovai, pats FSB vadovas seniai „prašosi išleidžiamas į pensiją dėl sveikatos būklės“.

Anot šaltinių, pagrindiniai kandidatai į šį postą yrą FSB direktoriaus pirmasis pavaduotojas Sergejus Koroliovas, turintis daug ryšių su Rusijos nusikalstamo pasaulio lyderiais, bei kontržvalgybos tarnybos vadovas Vladislavas Menščikovas. Be to, K. Koroliovui žadamas paaukštinimas „iš inercijos“, nes anksčiau FSB vadovais tapdavo ekonomikos srities ekspertai, kad kontroliuotų stambius verslininkus.

„Bet prioritetai pasikeitė: būtinybės kontroliuoti oligarchus nebėra. Dabar esminis klausimas – kariuomenės ir karo pramonės komplekso kontrolė, diversantai ir teroristai, o tai – V. Menščikovo sritis“, – sakė agentura.ru vyriausiasis redaktorius, Rusijos specialiųjų tarnybų ekspertas Andrejus Soldatovas.

Taip pat savo pozicijas FSB viduje prarado prezidento padėjėjas Nikolajus Patruševas, vadovavęs FSB apie devynerius metus – iki 2008-ųjų. Paskui jis buvo paskirtas Saugumo tarybos sekretoriumi, tačiau išsaugojo didžiulę įtaką FSB. Kaip nurodė šaltiniai, N. Patruševo žmonės toliau dirba FSB, bet po jo „pažeminimo pareigose“ (tapo Vladimiro Putino padėjėju laivų statybos klausimais) vargu ar jie išsilaikys savo postuose.

Taigi, galima laukti vieno svarbiausių N. Patruševo komandos ir visos FSB generolų – Konstitucinės tvarkos apsaugos tarnybos vadovo Aleksejaus Sedovo atsistatydinimo. Šiemet jam sukaks 70-imt. „Telegram“ kanalas VČK-OGPU rašė, kad pretenzijų aukšto rango jėgos struktūrų pareigūnui atsirado po teroristinio išpuolio Pamaskvės koncertų salėje „Crocus City Hall“, nusinešusio 145 žmonių gyvybes.

„Važnije istorii“ pašnekovai pažymi, kad aparato kova dėl atsilaisvinsiančios kėdės jau prasidėjo: į A. Sedovo vietą pretenduoja ir Ivanas Tkačiovas, vadovaujantis valdybai K, kurią prezidento administracijos vidaus politinis blokas ne kartą naudojo susidoroti su neparankiais asmenimis. Visgi šaltiniai mano, kad jis vargu ar laimės šioje kovoje dėl valdžios, kadangi yra laikomas „Rosneft“ vadovo Igorio Sečino žmogumi. I. Sečinas irgi turėjo didžiulę įtaką FSB, bet palaipsniui prarado savo pozicijas.

Birželio mėnesį paaiškėjo, kad buvo atleistas FSB 5-osios tarnybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Beseda. Jis buvo siejamas su V. Putino fiasko įsiveržimo į Ukrainą pradžioje. Buvo skelbiama, kad padalinio darbuotojai prezidentui teikė melagingą žvalgybinę informaciją – neva kaimyninės šalies regionai laukia „išvadavimo“ iš Kyjivo ir „pabėgs“ į Rusiją, kai tik pasitaikys tokia proga. Dėl to Rusijos Federacijos (RF) pajėgos buvo nepasiruošusios didelio masto pasipriešinimui Ukrainoje ir patyrė milžiniškų nuostolių.

FSB 5-osios tarnybos vadovo postą užėmė Aleksejus Komkovas – anksčiau jis buvo kontržvalgybos tarnybos vadovo pavaduotojas.

Taip pat kadrų pasikeitimai laukia FSB 9-osios valdybos (USB). Rudenį arba anksčiau jos vadovas generolas Aleksejus Vertiaškinas gali tapti Maskvos ir Maskvos srities UFSB padalinio viršininku, pakeitęs Aleksejų Dorofejevą, informavo VČK-OGPU šaltiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)