Teiginiai

2023 rugpjūtį Japonija pradėjo Fukušimos atominės elektrinės branduolinio kuro nuosėdomis užteršto vandens išleidimą į vandenyną. Planuojama per 7 kartus į vandenyną išleisti 54 600 tonų užteršto vandens.

Verdiktas

Iš dalies melas. Japonija iš Fukušimos atominės elektrinės į vandenyną išleidžia apdorotą ir išvalytą vandenį, tačiau tričio iš jo išvalyti neįmanoma, todėl vanduo yra atskiedžiamas. Tarptautinė atominės energijos agentūra, atlikusi stebėjimus ir teikusi konsultacijas, patvirtino, kad vandens išleidimas nepadarys reikšmingo radiologinio poveikio žmonėms ir aplinkai. Be to, tričio koncentracija tokiame vandenyje yra kelis kartus mažesnė už leidžiamą geriamajame vandenyje.

Melo detektoriaus komentaras

Pastarosiomis dienomis socialinių tinklų vartotojai prisiminė faktą, kad praėjusių metų rugpjūtį Fukušimos atominė elektrinė (AE) pradėjo vandens iš reaktorių išleidimą į vandenyną. Tokia žinute pasidalinę žmonės aiškino, kad vanduo užterštas radioaktyviosiomis atliekomis ir piktinosi, kad japonams, esą, viskas leidžiama, tačiau jei tokį žingsnį žengtų Kinija, Rusija ar Vengrija, tai sukeltų tarptautinį skandalą. „O dabar įsivaizduokite, kad tokiais mastais vandenyną radioaktyviomis atliekomis terštų ne technologijų pionierė Japonija, bet kokia nors Kinija, Rusija ar Vengrija – kiek Lietuvos spaudoje būtų šauksmų, keiksmų, ura-žaliųjų patriotų verksmų... ?“, – retoriškai klausiama vienoje tokioje žinutėje.

Tiesa, kad 2023 m. rugpjūčio mėnesį Fukušima pradėjo vandens išleidimą iš AE į Ramųjį vandenyną, tačiau klaidinga teigti, kad jis yra užterštas.

Kaip praėjusiais metais pranešė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), Japonijos planai į jūrą išleisti Fukušimos Daiči branduolinėje elektrinėje saugomą apdorotą vandenį atitinka tarptautinius saugos standartus.

Klaidinanti žinutė

Atominėje elektrinėje esantis vanduo yra apdorotas ir išvalytas, o jo išleidimas į vandenyną, kaip teigiama TATENA ataskaitoje, „turės nereikšmingą radiologinį poveikį žmonėms ir aplinkai.“ Ataskaita parengta per daugiau nei 2 metus darbo, kai TATENA kruopščiai vertino Japonijos planus, pasitelkdama geriausius savo ekspertus (čia).

Nepasitenkinimas tarp kai kurių mokslininkų ir šalių lyderių dėl Japonijos sprendimo išleisti apdorotą vandenį kilo, nes iš vandens negali būti pašalinti visi radioaktyvieji elementai – tam paprasčiausiai nėra išrasta technologija. Elementas, kurio negalima pašalinti iš vandens, yra tritis, dėl to vietoje to vanduo yra skiedžiamas. Būtent į šį elementą atkreiptas dėmesys ir skleidžiant melagingą informaciją socialiniuose tinkluose.

Japonijos veiksmų kritikai baiminasi, kaip tritis gali paveikti aplinką, vandenyno dugną, gyvūnus ir žmones, todėl prašoma atlikti daugiau tyrimų, tačiau absoliuti dauguma mokslininkų sutinka, kad poveikis, išleidus tokį mažą kiekį, turėtų būti minimalus, be to, tričio randama ir natūraliai gamtoje.

Kaip rašo „BBC“, TATENA patvirtino atlikusi nepriklausomą tyrimą, kuris parodė, kad išleidžiamame vandenyje tričio koncentracija buvo „gerokai mažesnė už 1 500 bekerelių litre (Bq/L) eksploatacinę ribą“. Ši riba – 6 kartus mažesnė už Pasaulio sveikatos organizacijos nustatytą leistiną normą geriamajame vandenyje, taigi, geriamajame vandenyje tričio yra daugiau už vandenį, esantį Fukušimos reaktoriuose (čia).