Teiginiai


Sacharos dulkėmis siekta nuodyti žmones.

Verdiktas


Manipuliacija. Vaizdo įrašuose nufilmuotų dulkių magnetizmas susijęs su Šiaurės Afrikoje esančiais mineralais. Pavyzdžiui, geležies oksidai gali sudaryti iki 7 proc. Sacharos dulkių masės. Todėl nenuostabu, kad magnetas galėjo pritraukti dulkių daleles.

Melo detektoriaus komentaras


Sacharos dulkių atsiranda dėl stipraus vėjo, kuris pakelia smėlio ir dulkių mišinį iš Sacharos dykumos (čia). Dulkės gali nukeliauti didelius atstumus, todėl socialiniuose tinkluose pasirodė daugybė vaizdo įrašų iš įvairių Europos vietų. Nors buvo įvairių spekuliacijų dėl dulkių sudėties ir kilmės, bet teigti, kad dulkių magnetizmas susijęs su sąmokslo teorija nuodyti žmones yra neteisinga.

Sacharos dulkės gali pasižymėti magnetinėmis savybėmis, nes vėjo atneštose Sacharos dulkėse yra įvairų natūraliai magnetinių dalelių, kurios pakeliamos nuo Šiaurės Afrikos žemės paviršiaus (čia).

Klaidinanti žinutė

Pavyzdžiui, 2005 m. paimtuose Sacharos dulkių mėginiuose vidutinė dulkių dalelių sudėtis buvo tokia: 64 proc. silikatų, 14 proc. sulfatų, 6 proc. kvarco, 5 proc. daug kalcio turinčių dalelių, 1 proc. geležies (hematito), 1 proc. suodžių ir 9 proc. kitų daug anglies turinčių dalelių (čia).

Ispanijos geologijos ir mineralų instituto mokslininkas Juanas Cruzas Larrasoaña paaiškino naujienų agentūrai „AFP“, kad Sacharos dulkėse (ir apskritai dykumų dulkėse) gausu geležies oksidų, o apie 6-7 proc. Sacharos dulkių masės gali sudaryti geležies oksidai (daugiausia magnetitas ir hematitas), kurie yra itin magnetiški (čia).

Kaip LRT radijui teigė Vilniaus universiteto profesorius geomokslininkas Andrejus Spiridonovas, Sacharos dulkėmis pernešami mineralai gali pagyvinti ekosistemos, pavyzdžiui, Amazonės, produktyvumą (čia).

Rekomendacijos Lietuvoje

Dėl Sacharos dulkių Lietuvoje nuo kovo 31 d. padidėjo oro užterštumas kietosiomis dalelėmis (KD10).

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešime spaudai teigė, kad KD10 dalelės paprastai paveikia žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, sukelia kosulį ir čiaudulį. Asmenys, sergantys astma, kvėpavimo sistemos ligomis bei kraujotakos sistemos ligomis, senyvo amžiaus žmonės, kūdikiai, vaikai, nėščiosios priskiriami gyventojų rizikos (jautriai) grupei, kurią labiausiai veikia padidėjęs aplinkos oro užterštumas, buvo rekomenduojama saugotis ir neiti į lauką (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją