Teiginiai

Johno F. Clauseris teisus sakydamas, kad klimato krizė išgalvota.

Verdiktas

Manipuliacija. Nors F. Clauseris per „Quantum Korea 2023“ renginį sakė, kad „klimato krizės nėra“, bet didžioji dauguma klimato mokslininkų sutinka, kad visuotinis atšilimas turės katastrofiškų pasekmių. Taip pat klimato kaita didina daugelio ekstremalių oro sąlygų intensyvumą ir (arba) dažnumą.

Melo detektoriaus komentaras

2023 m. birželio pabaigoje J. F. Clauseris skaitė paskaitą Seule vykusiame renginyje „Quantum Korea 2023“. Tiesa, kad per savo pasisakymą J. F. Clauseris auditorijai sakė, kad „Jei užsiimate geru mokslu, jis gali nuvesti jus į politiškai nekorektiškas sritis. Jei esate geras mokslininkas, jomis vadovausitės. Turiu keletą, kurių neturėsiu laiko aptarti, bet galiu drąsiai teigti, kad tikros klimato krizės nėra ir kad klimato kaita nesukelia ekstremalių orų reiškinių“ (čia), tačiau šią jo mintį paneigia daugybė klimato mokslininkų ir jų atliktų tyrimų.

Klimato kaita didina daugelio ekstremalių oro sąlygų intensyvumą ir (arba) dažnumą. Dėl padidėjusio šiltnamio efekto Žemės klimato sistemoje susikaupia daugiau šilumos energijos. Dėl padidėjusio šilumos kiekio kyla temperatūra, o tai tiesiogiai lemia ekstremalesnes karščio bangas. Šiltesnėje atmosferoje susikaupia daugiau vandens garų, o tai gali sustiprinti ekstremalius kritulius ir potvynius regionuose, kuriuose jie kyla. Be to, šiltesni vandenynų vandenys skatina stipresnius uraganus (čia).

Klaidinanti žinutė

Tarpvyriausybinė klimato pokyčio specialistų grupė (IPCC) yra nustačiusi, kad šie kataklizmai vyksta dėl besikeičiančio klimato.

„Quantum Korea 2023“ renginyje J. F. Clauseris apibūdino IPCC kaip „vieną blogiausių pavojingos dezinformacijos šaltinių“.

Iš tikrųjų IPCC sudaro žymiausi pasaulio klimato mokslininkai, kurie kas 5 – 8 metus be jokio atlygio skiria daug laiko ir pastangų rengdami ataskaitas, kuriose apibendrinami naujausi klimato mokslo tyrimai. IPCC ataskaitos vertinamos kaip tikslus klimato kaitos informacijos šaltinis (čia).

Svarbu pastebėti, kad J. F. Clauseris niekada nėra paskelbęs recenzuojamo straipsnio apie klimato kaitą.

Klimato neigėjų įtaka per pastaruosius kelis dešimtmečius sumenko, nes mokslas tapo aiškesnis, o visuotinio atšilimo poveikis – akivaizdesnis. Tačiau nedidelė skeptikų grupė, tarp kurių yra keletas garsių fizikų, išliko.