Teiginiai

Vabzdžiai užauginami dideliais kiekiais fermose, o paskui paleidžiami į laisvę viską nusiaubti.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše rodoma ištrauka iš dokumentinio filmo, kuriame užfiksuotas rekordinis dykumų skėrių spiečius, naikinantis Etiopijos pasėlius. Dykumų skėrių spiečius susidaro dėl aplinkos veiksnių, populiacijos tankio padidėjimo ir elgsenos pokyčių. Nors Lietuvoje taip pat yra skėrių, tokie į spiečius besitelkiantys vabzdžiai šalyje negyvena.

Melo detektoriaus komentaras

„Užauginami dideliais kiekiais fermose, o paskui paleidžiami į laisvę viską nusiaubti“ – taip teigia identišku įrašu besidalinantys žmonės.

Vaizdo įraše rodoma ištrauka iš „Netflix“ dokumentikos „Mūsų planeta“ antrojo sezono pirmos serijos (čia). Čia nufilmuota, kaip 2020 m. sausio mėn. Etiopijoje pradėjo formuotis dykumų skėrių (lot. schistocerca gregaria) spiečius, kuris nuniokojo 200 000 hektarų žemės ir maždaug milijonui Etiopijos gyventojų pritrūko maisto (čia).

Nors pavyko suvaldyti didžiausią per 25 metus Etiopijoje užfiksuotą skėrių antplūdį, bet tokie įvykiai, tikėtina, vis dažnės dėl besikeičiančių gamtos sąlygų.

Dykumų skėriai paprastai apsiriboja Afrikos, Artimųjų Rytų ir Pietvakarių Azijos pusiau sausringomis ir sausringomis dykumomis, kuriose per metus iškrenta mažiau nei 200 mm kritulių. Įprastomis sąlygomis dykumų skėrių skaičius mažėja dėl natūralaus mirtingumo arba migracijos.

Klaidinanti žinutė

Drėgni orai sudaro palankias sąlygas skėriams daugintis. 2019 m. Somalio pusiasalyje (Somalyje, Džibutyje ir Etiopijoje) pasitaikė didelės liūtys. Jos viršijo įprastą kritulių kiekį net 400 proc. (čia).

Gausūs krituliai paskatina dykumos skėrių augimą. Didėjant populiacijos tankiui, skėrių elgsena iš vienišių fazės pereina į spiečiaus fazę, kuriai būdingi mitybos įpročių, judėjimo ir fizinės išvaizdos pokyčiai. Dėl to skėriai susiburia į milžiniškus spiečius ir migruodami savo kelyje suryja visą augaliją, kuri pasitaiko jų kelyje (čia).

Lietuvoje tokie į spiečius besitelkiantys skėriai negyvena. Tik retkarčiais iš pietų atskrenda skėrys keleivis (čia).