Žinoma, juk tai, kas saldu, verčia apsilaižyti, alpti iš malonumo, atsiduoti palaimai. Tai, kas saldu, sukelia priklausomybę. O priklausomybė geisti – tai nuodėmė.
Bet ne visada ir ne visur.
Būtent todėl man patinka italų filosofiškas, o ne paraidžiui požiūris į saldumynus. Ne tik į saldumynus, bet ir į Biblijos mokymą. Yra nuodėmė, yra jos geismas, yra geismo šaknys ir istorija. Bet galiausiai, yra ne pasmerkimas, o nuodėmės išpažinimas. Ir... jos atleidimas.
Istorija teigia, kad garsiausi Italijos saldumynai gimė ne pas močiutę virtuvėje, o vienuolynuose. Maldos namuose. Virtuvėje vienuolės, dar dažniau vyrai vienuoliai, juos kūrė pasitelkdami ne tik plačiausią fantaziją, bet didžiausią geismą – valgyti skaniai. Juk kitokiais malonumais savo gyvenimo neturėjo galimybės paįvairinti.