Štai keletas maisto produktų, kurių gamybai naudojamos bakterijos ir jų naudingos sveikatai savybės.
Tai ištrauka iš leidyklos „Liūtai ne avys“ išleistos Williamo W. Li knygos „Apie maistą – ligų priešą: nauja mokslo doktrina apie tai, kaip organizmas gali pasveikti pats“. Knygą vertė Diana Urbonė.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai – rūgštokas, aštrus, malonaus skonio garnyras prie daugelio tradicinių patiekalų, o kartais naudojamas kaip pagardas. Šiame produkte, kuris gaminamas labai plonai supjaustant kopūstą ir rauginamas panaudojant pieno rūgštį gaminančias bakterijas (Lactobacilli), neįtikėtinai daug mikrobų. Viena puodelio dydžio raugintų kopūstų porcija gali turėti iki 5 trilijonų bakterijų. Rauginti kopūstai iš tikrųjų atsirado Kinijoje, o pirmieji pirkliai prekybiniais keliais atgabeno juos į Rytų ir Vakarų Europą, kur jie puikiai prigijo slavų ir vokiečių virtuvėse. Smulkiai supjaustytas kopūstas pasūdomas, tada paliekamas, kol jame pradės daugintis iš aplinkos patekusios Lactobacilli bakterijos. Rauginimo proceso pradžioje daug įvairių bakterijų apsigyvena kopūstuose ir padeda jiems fermentuotis. Kai po kažkurio laiko kopūstai tampa rūgštūs, pakitęs rūgštingumas pakeičia bakterijų sudėtį, kol ji galiausiai stabilizuojasi kopūstams įrūgus.