Su maistu žmogui būtina gauti 15 cheminių elementų. Mineralinių medžiagų žmogui reikia nedaug, bet jos būtinos, nes įeina į visų organizmo audinių sudėtį, dalyvauja, vykstant medžiagų apykaitai, susidarant hormonams, fermentams, gaminantis kraujui. Daržovių maistinė vertė priklauso nuo to kaip jos laikomos. Vertingiausios yra pačių tinkamai užaugintos daržovės, atneštos iš daržo ant stalo. Ilgai laikomos daržovės tampa prastesnės išvaizdos, žūva jose naudingosios medžiagos. Ruošiantis kaupti daržoves žiemai būtina tinkamai parinkti daržovių veisles. Paprastai ant sėklų pakelio nurodoma veislė, vegetacijos periodas ar tinka konservavimui, laikymui žiemą. Šakniavaisiai, kurių plona luobelė, greitai vysta, būna neatsparūs ligoms. Peraugusių daržovių sustandėja audiniai, jos tampa kietos. Peraugę pomidorai būna minkšti. Pageltę agurkai turi specifinį rūgštoką skonį, nebetinka nei rauginimui, nei marinavimui, nei mišrainėms.
Pomidorai. Pomidorus reikia nurinkti pabalusius arba vos vos parausvėjusius ( geltonuosius vos pagelsvėjusius) ir nokinti šiltoje 22–25 laipsnių C temperatūros patalpoje. Kiekvieną sluoksnį reikia perdengti švelniu be dažų popieriumi ar pjuvenomis. Viršuje pomidorai uždengiami. Galima įdėti porą prinokusių pomidorų. Nokdami pomidorai išskiria etileno dujas, kurios skatina vaisių nokimą. Jei pomidorai neuždengti išsisklaido etileno dujos ir jie noksta ilgiau. Tam, kad pakaktų drėgmės ir pomidorai nepradėtų vysti juos galima sudėti į polietileninius maišelius. Geriau tinka nokinimui mažųjų veislių pomidorai. Kai temperatūra būna didesnė negu trisdešimt laipsnių, pomidorai noksta greičiau, tačiau jie būna rūgštesni. Ilgai laikant stambius mėsingus pomidorus blogėja jų skonis, pasidaro rūgštesni. Per sausras išaugę pomidorai laikosi ilgiau.
Raudonus ir rausvus pomidorus polietileno pakelyje šaldytuve galima išlaikyti apie mėnesį. Žali pabalę pomidorai išsilaiko apie tris mėnesius. Juos iš šaldytuvo išimame dalimis tada, kada reikia ir nokiname šilumoje. Pomidorai nenurinkti pabuvę lauke mažesnėje kaip šešių laipsnių temperatūroje nurinkti ima gesti. Todėl juos nurinkti reikia anksčiau. Nokinti viršutinio sluoksnio pomidorai sudedami vaiskočiais į viršų, apatinį – vaiskočiais į apačią.
Pupelės. Jos jautrios šalnoms daržovės, renkamos rugpjūčio pabaigoje. Jų nereikėtų rauti. Pupelių šaknys ir likę stiebai žemei teikia humuso ir azoto.
Svogūnai ir česnakai. Svogūnai raunami laiškams pradėjus gelsti. Renkami sausu oru. Džiovinami plačiai paskleisti. Esant nuo dviejų iki dešimt laipsnių šilumos jie pradeda formuoti žiedinius pumpurus. Jei tokius svogūnus pasodinsime pavasarį į dirvą išaugs daug žyduolių. Sodinimui skirtus svogūnus reikia laikyti penkiolikos laipsnių šilumos temperatūroje. Maistiniams svogūnams nekenkia žemesnė temperatūra. Česnakai raunami, kai pagelsta laiškai. Vėlai nurauti blogai laikosi.
Bulvės. Rugsėjo mėnesį, kol neprasidėjo lietūs kasamos bulvės. Sėklai geriau imti bulves iš derlingiausių kerų smulkias bulvytes. Renkant gumbus iš bendros krūvos, gali patekti nederlingų kerų bulvės. Bulvės gerai laikosi dviejų, penkių laipsnių temperatūroje. Jei rūsyje nėra vietos, bulvės per žiemą laikomos kaupe, kuriame įtaisomi vėdintuvai, Užėjus dideliems šalčiams vėdintuvai užkemšami šiaudais. Bulvių negalima laikyti šviesioje patalpoje, nes jos pažaliuoja, išsiskiria solaninas, nuo kurio blogėja bulvių kokybė, jos tampa aitrios. Solaninas turi pesticidinių ir fungicidinių savybių. Tiek, kiek jo būna bulvių gumbe nesudaro žmogui pavojingo kiekio.
Burokėliai. Morkos. Kopūstai. Burokėliai bijo šalčių. Jie raunami rugsėjo pabaigoje. Geriau laikosi perpilti smėliu arba durpėmis. Per drėgnai laikomos daržovės ima leisti šaknis. Jei smėlis arba durpės per sausos – burokėliai vysta. Morkos dirvoje gali pabūti ilgiau. Mažiau jos vysta polietileniniuose maišeliuose, bet turi būti prabadytos skylutės orui. Burokėliai marinuojami nepjaustyti, tarkuoti, pjaustyti šiaudeliais; džiovinami ir iš jų daromi traškučiai. Morkos saugomos perpiltos smėliu. Jei morkų lapai pažeisti formozės, tai ir šakniavaisiai blogai laikysis. Vėlyvieji kopūstai nuimami vėlai rudenį. Kopūstai rauginami, marinuojami.
Daržovės laukiančios pavasario dirvoje
Vėliausiai nuimamas pastarnokų, salierų, gelteklių derlių. Dalį derliaus galima palikti žiemoti dirvoje, tada turėsime geros kokybės daržovių pavasarį. Krienų skonis bus geresnis, kai jos nukasamos po stiprių šalnų.