Tai ištrauka iš Tanyos J. Peterson knygos „101 būdas suvaldyti nerimą ir depresiją. Pratimai, padedantys nusiraminti ir atsikratyti baimių, fobijų, panikos priepuolių, išgąsčio bei vangumo“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Liūtai ne avys“. Vertėja Laimutė Pacevičienė.

Ko jums reikia iš santykių?

Mes visi savo santykiams su kitais žmonėmis keliame pagrindinius reikalavimus. Mums reikia tam tikrų partnerių (taip pat šeimos ir draugų) žodžių, veiksmų ir požiūrio. Tai pagrindiniai dalykai, dėl kurių jaučiamės vertinami ir branginami. Kai to nėra, nukenčia gyvenimo kokybė: mūsų fizinė ir psichinė sveikata, gerovės ir laimės pojūtis, pasitenkinimas santykiais.

Kiekvienas santykiams kelia tam tikrus psichologinius reikalavimus. Žinoma, tai reiškia, kad ir mūsų partneriai turi savų poreikių, kuriuos atsineša į savo santykius su kitais, tarp jų ir su mumis. Nebūtų problemos, jei visų poreikiai būtų vienodi, abiem pusėms patogūs ir išlaikytų tobulą pusiausvyrą. Tačiau žmonės skirtingi ir sudėtingi, tad dviem žmonėms neįmanoma savo poreikių tobulai sinchronizuoti. Tai gali tapti tiek nerimo šaltiniu, tiek galimybe sumažinti santykių keliamą nerimą.

Toliau pateiktas sąrašas dalykų, kurie reikalingi mums ir yra būtini palaikant santykius su kitais.