Recepto ieškojau internete. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad itin sėkmingas buvo antras mano bandymas iškepti bretzelius. Pirmasis receptas, pagal kurį gaminau, buvo sudėtingesnis, pagal jį iškepę bretzeliai neturėjo traškios plutelės, tad teko juos dar kuriam laikui gražinti į orkaitę.
Ir kadangi pagal receptą vandenyje su soda juos reikėjo virti apie 30 sekundžių, jautėsi šioks toks sodos prieskonis ir net kvapas.
Natūralu, kad po tokios patirties vėl užsimaniusi pagaminti bretzelių ieškojau jau kito recepto.
Aptikau „Kamado bono“ puslapyje ir nutaiau išmėginti. Receptas – daug paprastesnis, tačiau aš kažkiek baiminausi dėl rezultato, nes riestainius kepiau ne kepsninėje, kaip nurodyta recepte, o orkaitėje. Mano dideliam džiaugsmui, bretzeliai buvo lygiai tokie patys, kaip ir ragauti Vokietijoje.
Susisiekus su įmonės atstovais paaiškėjo, kad recepto autorė – virtuvės šefė Ilona Juciūtė. Ji patikino, kad kepsninėje galima kepti ne tik riestainius.
„Visiškai visus kepinius galima iškepti ir kepsninėje: pyragus, bandeles, lietuvių mėgstamus kibinus, net šimtalapius ar šakočius. Turbūt skamba neįtikėtinai, tačiau tikrai taip. Nuo keptų orkaitėje šie kepiniai skiriasi nedaug, tačiau turi vieną privalumą – tą ypatingą lyg kaimiškoje, senovinėje krosnyje kepto kepinio aromatą“, – pakomentavo I. Juciūtė.
Kviečiu ir jus pasigaminti bretzelių – juos galima valgyti vienus, galima perjovus per pusę užtepti sviesto ir paruošti užkandį su kumpiu, sūriu, daržovėmis ar net saldžiais įdarais – uogomis. Tai puikus užkandis tiek namuose, tiek iškyloje.
Gardieji bretzeliai
Ingredientai:
500 g miltų
280 ml šalto pieno
Apie 10 g druskos
7 g sausų mielių
40 g ištirpinto sviesto
1 l vandens su 3 šaukštais sodos
Gaminimas:
Į miltus supilkite mieles ir druską, pamaišykite, o tada supilkite šaltą pieną.
Suminkykite tešlą, palaipsniui įmaišydami į ją sviesto. Jei tešla gausis kietoka, neišsigąskite, – taip turi būti. Padėkite tešlą šaltai apie 20 min, kol ji taps elastinga ir minkšta. Tada galite pradėti formuoti riestainius.
Iš šio kiekio tešlos išeina apie 10 riestainių (80 g). Juos padėkite šiltai 40 minučių, o tada – į šaldiklį dar 20 min. (kad dedant į vandenį neprarastų formos).
Paruoškite kepsninę netiesioginiam kepimui, uždekite anglis įdegėju, uždėkite nerūdijančio plieno groteles ir kepimo akmenį. Palaukite kol temperatūra pakils iki 200 laipsnių. Pridarykite viršutinę ir apatinę oro sklendes, kad temperatūra laikytųsi tolygiai.
Arba įkatinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Užvirkite vandenį, sudėkite sodą, pamaišykite ir dėkite po vieną bretzelį kelioms sekundėms. Ištraukę visus sudėkite į skardą, apibarstykite sezamo sėklomis, moliūgo sėklomis ar saulėgrąžomis.
Išdėliokite ant gerai įkaitusio kepimo akmens ir kepkite 20 min. Arba šaukite į orkaitę ir kepkite 15-17 minučių.Skanaus.
P. S. Kitą kartą ant riestainių viršaus dar užbarstyčiau druskos.