Kitokį skonį atrado Londone

Darius kava susidomėjo prieš daugiau nei dešimtmetį, kuomet dar gyveno emigracijoje. Anot jo, tuo metu geros kavos vietų net Londone, kur ir kūrė savo gyvenimą, dar nebuvo daug.

„Kavinėje, esančioje „The British Library“, kurioje tuo metu siūlė ne tik gėrimus, bet vietoje skrudintas kavos pupeles, paragavau tokios kavos, kuri paliko neišdildomą įspūdį. Tas gėrimas buvo tiesiog kitoks, nei buvau ragavęs. Jis neturėjo įprastai kavai būdingo kartumo, buvo švelnus, su malonia rūgštele“, – iki šiol ragautos kavos skonį prisimena D. Dumskis.

Būtent tai lėmė, kad pašnekovas pradėjo domėtis kavos, kurios skonis jį pavergė, ruošimu.

„Tuo metu dirbau stambioje tarptautinėje bendrovėje, kur subūriau kolegas, taip pat neabejingus gerai kavai. Mūsų gana nemažas kavos mėgėjų „klubas“ kasdien per pietų pertrauką keliaudavo į įvairias Londono kavines ir ragaudavo rūšinę kavą bei dalindavosi įspūdžiais“, – pasakojo Darius.

Vyro pomėgis netgi buvo išaugęs iki svajonės Londone atidaryti savo kavinę, tačiau, pasak jo, neturint patirties tai neatrodė labai protinga. Kad išmoktų kavos ruošimo paslapčių, Darius įsidarbino barista vienoje Londono kavinių, kur gamino kavą klientams laisvu nuo savo kito darbo laiku, paprastai savaitgaliais.

Darius Dumskis

„Tai buvo vieta, kur kavai buvo keliami aukšti kokybės reikalavimai, todėl man tai buvo puiki erdvė įgyti ne tik praktinių, bet ir teorinių žinių apie kavą bei šios srities verslą“, – sakė pašnekovas.

Jo tikinimu, gėrimo ruošimas yra paskutinis ir labai svarbus žingsnis, norint gerti gerą kavą, tačiau jį domino ir pačios kavos pupelės.

„Juk ne iš bet kokių pupelių galima paruošti kokybišką ir skanų gėrimą. Tad ėmiau gilintis į kavos pupelių skrudinimą ir įsigijau nedidelį namų aparatą, kuriuo tiesiog savo bute skrudindavau iš tiekėjų įsigytas rūšines žalias kavos pupeles. Mano kava patiko ne tik man pačiam, bet ir draugams bei giminaičiams, kuriuos nuolat aprūpindavau geros kokybės kava ir „užkrėčiau“ geros kavos idėja“, – atviravo D. Dumskis.

Verslą pradėjo Lietuvoje

Nemažai metų emigracijoje gyvenęs Darius sako, kad išvykdamas į Londoną buvo tikras, jog ten užtruks vos pora metų. Tačiau metai bėgo, o jis vis dar gyveno viename didžiausių Europos miestų. Visgi, anot vyro, jis tvirtai žinojo, kad grįš į Lietuvą.

„Koronavirusui sudarius sąlygas dirbti iš bet kurios pasaulio vietos, pasinaudojau proga ir grįžau į tėvynę. Čia ėmiausi įgyvendinti savo svajonę ir įsigijau pramoninį kavos skrudinimo aparatą bei pradėjau tiekti kavą ne tik individualiems asmenims, bet ir verslams. Santykiai su darbdaviu Londone galiausiai nutrūko, tad visą savo laiką ėmiau skirti geros kavos gamybai“, – pasakojo „Honeysip“ įkūrėjas.

Kava

Pašnekovo tikinimu, toks jo pasirinkimas atrodė ir tebeatrodo prasmingas, nes Lietuvoje vis dar labai daug vartotojų nežino apie rūšinės kavos privalumus.

„Juk ši kava ne tik skanesnė, bet ir palankesnė sveikatai. Mano siekis – kad rūšinė kava būtų prieinama kiekvienam ir kad kokybišką kavą būtų galima vartoti ne tik esant progai, o kasdien“, – pabrėžė D. Dumskis.

Jis paklaustas, su kokiu didžiausiu iššūkiu teko susidurti verslo pradžioje, atvirai atsakė – vartotojų edukacija.

„Esame įpratę prie kavos, gaminamos iš prekybos centruose randamų per smarkiai suskrudintų prastos kokybės pupelių, arba iš kapsulių ruošiamos kavos. Tokiuose gėrimuose jaučiamas degėsio poskonis, todėl nebeįmanoma atrasti unikalių įvairių skonių ir aromatų, būdingų kavai. Mano akimis, Lietuvoje dar yra daug erdvės auginti vartotojus, vertinančius kokybišką produkciją, ir visi geros kavos skrudintojai Lietuvoje prie to prisideda“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad jis į kavos skrudinimą niekada nežiūrėjo kaip į verslą.

„Man tai – hobis, džiugiai išsivystęs į amatą, ir proga susikurti darbo vietą sau, o galbūt – ir kitiems tautiečiams“, – pabrėžė jis.

Kavos pupelės – tik iš patikimų rankų

Darius detaliau papasakojo, kaip kavos pupelės pas jį „atkeliauja“ iš pačių įvairiausių ir tolimiausių pasaulio šalių. Pasak pašnekovo, žaliavą kavos skrudintojams tiekia didmenininkai, kurie tarptautinėje rinkoje perka naujo derliaus kavos pupeles. Jie taip pat neretai aplanko ir įvertina jų kokybės, etikos standartų laikymosi ir kitus kriterijus.

Kavos pupelės

„Mums svarbu, kad „Honeysip“ žaliavą tiekiantys didmenininkai savo asortimente turi patikrintų kavos rūšių, auginamų ūkiuose, kurių atstovai rūpinasi ne tik savo verslu, bet ir socialiniu regiono gerbūviu. Kava yra auginama ne pačiose turtingiausiose pasaulio šalyse, todėl mes esame linkę pirkti kavą būtent tokių ūkininkų, kurie dalį pelno skiria naujų mokymo įstaigų statyboms, medicinos apsaugos kokybės gerinimui ar kitoms bendruomenės reikmėms. Kai atrandame socialiai atsakingus ūkius, nuosekliai tiekiančius aukštos kokybės kavą, esame linkę jų žaliavą naudoti ne vienerius metus“, – savo verslo principais dalinosi D. Dumskis.

Pašnekovo tikinimu, žalios kavos pupelės įsigyjamos iš patikimą reputaciją turinčių tiekėjų, prekiaujančių įvairių šalių rūšinėmis kavos pupelėmis. Jis kartu su ekspertais iš kiekvieno naujo derliaus išsirenka tik išskirtinai rūšines pupeles, kurias siūlo savo klientams.

„Stengiamės, kad „Honeysip“ asortimente būtų įvairių regionų kavos, nes šio gėrimo mylėtojai neretai turi savo mėgstamą šalį, kurios kavą vertina labiausiai. Renkamės pupeles, tinkamas tiek filtruotos kavos ruošimui, tiek gėrimo gamybai per espresso aparatus“, – sakė Darius.

Vyrą maišuose pasiekusios žalios pupelės „keliauja“ į skrudyklą.

„Kiekvienos rūšies žaliavą skrudiname taip, kad atskleistume ir pabrėžtume būtent tų pupelių geriausias savybes. Pagal tai parenkamas skrudinimo laikas, temperatūra, oro padavimo srautas. Kavos skrudinimas – preziciškas, bet greitai vykstantis procesas, kurio metu reikalingas susikaupimas ir atidumas detalėms“, – atskleidė pašnekovas.

Anot jo, paskrudinta kava degustuojama ir vertinama pagal SCA protokolą (aut. past. „Honeysip“ yra sertifikuota „Rūšinės kavos asociacijos“ (angl. „Specialty Coffee Association“ – SCA). Jeigu rezultatas netenkina, skrudinimo procesas koreguojamas iki tol, kol paruoštos gėrimo skonis atitinka visus lūkesčius.

Dariaus įkurtą verslą drąsiai galime vadinti šeimos. Vyras yra įsitikinęs, kad šeimos parama bet kokiam verslui yra būtina.

„Mūsų atveju yra ne kitaip – prie veiklos sėkmės mažų mažiausiai moraliniu palaikymu ir „sirgimu“ už sėkmę prisideda visi šeimos nariai“, – akcentavo „Honeysip“ įkūrėjas ir kavos skrudintojas.

Jis paklaustas, ar ateityje neplanuojama atidaryti fizinės parduotuvės ar netgi kavinės, Darius dideliais užmojais nesišvaistė.

„Esame tikri, kad kol kas elektroninė prekyba leidžia pasiekti vartotojus, vertinančius kokybišką kavą. Konkrečių kavinės planų taip pat šią akimirką neturime, tačiau ateityje visko gali būti. Visgi kavinės valdymas – visiškai kitoks verslas nei kavos skrudinimas. Šiuo metu džiaugiamės galėdami daryti tai, ką mokame geriausiai“, – patikino Darius.

Anot jo, „Honeysip“ asortimento puošmena yra filtruota „Drip Coffee“ kava. Tai yra kavos pakelis, skirtas vienam puodeliui.

„Tokia kava atsirado Azijoje kaip kokybiška alternatyva greitai tirpiai kavai. Ši pakelį visada galima turėti su savimi, dėl to žmonės gali mėgautis gera, šviežia kava, kur bebūtų, o tai ir yra mūsų siekis ir svajonė.

Filtruota kava, mano manymu, yra puikus sprendimas kiekvienam geros kavos mylėtojui: ją paruošti neužtrunka ilgai ir ji leidžia mėgautis „gyvu“ gėrimu, pilnu kavai būdingų aromatų ir skonių. O jų galima atrasti įvairių: kavos poskoniai varijuoja nuo įprastų šokolado ar karamelės natų iki ananasų, vermuto, bananų pudingo ir kitų“, – kalbėjo pašnekovas.

O jis pats mielai pasilepina ir labiausiai mėgsta filtruotą aromatingą Etiopijos kavą su erškėtrožių ir gėlių natomis su subtilia rūgštele bei lengvu „kūnu“.