– Pradėkime nuo pagrindinio klausimo – miegoti geriau triukšme ar tyloje?

– Viskas priklauso nuo žmogaus pasirinkimo, pajautimo ir miego aplinkos, kurioje jis yra. Vieni gali geriau išsimiegoti su pašaliniais garsais, kitiems reikia visiškos tylos. Bet jei kalbame apie triukšmą, tai kalbame apie baltąjį triukšmą. Geriausia jį naudoti tada, kai jaučiame, kad į galvą lenda neramios mintys, kurios trukdo užmigti, arba yra pašalinių, miegui netinkamų garsų, kurie mums trukdo. Kalbu apie tokius nemonotoniškas, nenuspėjamas garsus kaip mašinos pypsėjimas, žmonių šūkavimas ir pan. Tam, kad juos užgožtume, galime naudoti baltąjį triukšmą. Būna žmonių, kuriems joks triukšmas netinka. Tada galima naudoti ausų kištukus.

– Kiek įtakos čia turi įpročiai?

– Didžiąją dalį ir sudaro įpročiai. Mes galime priprasti prie baltojo triukšmo, ir paskui bus labai sunku užmigti visiškoje tyloje. Arba atvirkščiai.

Moteris

– O kaip dėl muzikos ar televizoriaus? Ar tai padeda, ar labiau trukdo?

– Jei kalbėsime apie muziką, tai turėtų būti kažkas panašaus į baltąjį triukšmą: vandens tekėjimas, jūros ar miško ošimas. Toks monotoniškas, pasikartojantis garsas. Kai kuriais atvejais galima naudoti ir ausines, jei nėra kitos išeities. Tarkime, miegate su kitu asmeniu, vienas nori tų garsų, o kitas – ne. Tada naudokite ausines, bet naktį reikėtų jas išsiimti. Užmigti prie televizoriaus nerekomenduoju, nors jis ir gali veikti kaip baltasis triukšmas, bet kartu tai yra stimuliacinė priemonė. Televizoriaus skleidžiama šviesa ir pateikiama informacija stimuliuoja mūsų smegenis, o tokios smegenys negali nurimti ir užmigti, tai tik atitolina miegą.

– O kaip vaikams yra geriau?

– Aš esu už baltąjį triukšmą, kūdikiams tai yra pats geriausias dalykas, nes jis užgožia pašalinius garsus, signalizuoja apie poilsį, primena pilve girdėtą garsą, kuris asocijuojasi su saugumu. O miegoti visiškoje tyloje yra sudėtinga, nes tam reikia labai ypatingų sąlygų. Namie reikia sandarių durų, langų, kad vaiko nepabudintų net menkiausias garsas. Vargu ar daugelis gali sudaryti tokias sąlygas.

Pora

– Kurie garsai gali padėti užmigti, o kurie trukdyti?

– Kaip jau minėjau, padeda užmigti monotoniški garsai: ventiliatoriaus ūžimas, šnypštimo garsai, vandens, miško, lapų šlamėjimas. Kas nepadeda, tai tokie garsai ateinantys iš gatvės, indų barškėjimas, mašinų signalai, žmonių rėkavimai.

– Ar negali nutikti taip, kad įpratęs žmogus užmigti prie garsų, nebegalės to padaryti visiškoje tyloje, pavyzdžiui, pakeitus aplinką, išvykus atostogų ir pan.?

– Greičiausiai negebės arba bus sudėtinga. Todėl keliaujant patarčiau su savimi turėti tą baltąjį triukšmą. Tas pats su tyla – įpratus miegoti labai tyliai, miegant, pavyzdžiui, miesto centre užmigti bus sudėtinga. Tokiais atvejais patarčiau pasirūpinti arba baltuoju triukšmu, arba ausų kištukais. Jei kištukai netinka, galima naudoti akių raištį, kuris uždengia ir ausis. Taip bent kažkiek prislopinsite triukšmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją