Netoli Ukrainos esančių valstybių gyventojai jautriai sureagavo į Rusijos pradėtą karą ne tik psichologiškai, bet ir praktiškai – ėmė pirkti NT kitose užsienio šalyse. Tai patvirtina ne tik Lietuvos, bet ir Ispanijos bei Lenkijos NT ekspertai.

Šįkart Delfi Būstas suremia pečius su minėtų valstybių atstovais ir domisi, kokias sumas atvykstantieji yra pasirengę pakloti už būstą Ispanijoje, kokie būstai populiariausi ir kokiuose Ispanijos miestuose dažniausiai įsikuriama.

Būstas Ispanijoje – dėl gyvenimo kokybės

Kaip Delfi pasakoja vilnietė Kristina, ji su šeima jau ilgus metus yra įsimylėjusi Ispaniją. Moteris teigia, jog anksčiau ten vykdavusi tik žiemoti ir taip išvengti niūraus lietuviško oro, tačiau prieš dvejus metus Kristina su šeima priėmė sprendimą į Ispaniją persikelti visam laikui.

Pašnekovė dalinasi, jog didžiausią įtaką tokiam žingsniui padarė pasikeitusi geopolitinė situacija. Mat prasidėjus karui Ukrainoje, Kristina sako Lietuvoje pasijutusi nesaugiai, todėl pradėjusi regzti planą apie gyvenimą kitoje šalyje.

Kita vertus, sako vilnietė, persikelti į Ispaniją ją paskatino ir kitos priežastys.

„Žiemodami Ispanijoje pajautėme, kad gyvenimo kokybė ten visai kita, galėjome labiau atsipalaiduoti. Taip pat abu su vyru turime galimybę dirbti nuotoliu, todėl persikeliant gyventi į Ispaniją negrėsė prarasti darbų“, – komentuoja pašnekovė.

Ji priduria, kad Ispanijoje, Alikantėje, būstą su šeima įsigijo už kiek daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Į Ispaniją – dėl įtemptos situacijos Lietuvoje

Kad pastaruoju metu auga lietuvių susidomėjimas NT Ispanijoje, patikina ir brokere įmonėje „IS Real Estate“ dirbanti Sonata Norkienė. Pasak jos, dabar apie 30 proc. į Ispaniją atvykstančių lietuvių įsigyja būstą, o likusieji atvažiuoja apsižiūrėti.

Asociatyvi nuotr.

„Labai daug atvykstančių nori apžiūrėti NT, kurį galėtų įsigyti, jei keistųsi situacija Lietuvoje“, – komentuoja S. Norkienė. Ji priduria, kad išaugusį lietuvių susidomėjimą NT Ispanijoje smarkiai nulėmė karas Ukrainoje – mat didžioji dauguma būsto minėtoje šalyje ieškančių tautiečių pabrėžia, kad situacija Lietuvoje yra įtempta ir neaiški.

Kita vertus, sako S. Norkienė, yra ir tokia dalis lietuvių pirkėjų, kurie NT ieško investicijai. Anot pašnekovės, dažniausiai tai yra Vilniaus investuotojai, kurie sostinėje nusprendžia parduoti dalį savo būstų Vilniuje ir įsigyti NT Ispanijoje.

„Tik 5 proc. mūsų agentūros klientų NT nusiperka gyvenimui. Didžioji dauguma perka su tikslu nuomoti, uždirbti pasyvias pajamas ir į Ispanijoje esantį būstą atvykti atostogoms porą kartų per metus“, – tendencijas komentuoja pašnekovė.

Ji papildo, kad Ispanijoje NT turintys lietuviai išties dažnai renkasi tokį modelį, kai vasaros sezono metu savo turimą būstą išnuomoja, o šaltuoju sezonu čia atvyksta gyventi patys.

Galiausiai S. Norkienė apibūdina būstus, kuriuos Ispanijoje dažniausiai įsigyja lietuviai. Anot pašnekovės, dažniausiai lietuviai ieško vieno dviejų miegamųjų būsto, už kurį sumokėtų apie 100-150 tūkst. eurų. Už tokią pačią sumą lietuviai įsigyja būstus ir priemiesčiuose, tik šiek tiek didesnius, pavyzdžiui, su kiemeliu, baseinu ir terasa. Kaip pastebi NT brokerė, lietuviai, kurie turi didesnį biudžetą, pavyzdžiui, 200-250 tūkst. eurų, dairosi namų, o ne butų.

Lietuviai, kurie turi didesnį biudžetą, pavyzdžiui, 200-250 tūkst. eurų, dairosi namų, o ne butų

NT Ispanijoje perka ir lenkai

Panašu, jog Ispanijoje būsto dairosi ne tik lietuviai, bet ir kaimynai lenkai. Kaip teigia Ispanijos naujienų portalo „El Confidencial“ žurnalistė Monika Redondo, Lenkijos gyventojai aktyviai domisi NT Ispanijoje įsigijimo galimybėmis, o viena pagrindinė to priežastis – karas Ukrainoje.

Pasak žiniasklaidos atstovės, dažniausiai lenkai renkasi persikelti gyventi į pietinėje Ispanijoje esančius mietus Marbelą ir Kosta del Solį.

Skaičiuojama, kad kol vieni dairosi butų iki 100 kv. metrų, kiti renkasi namus už 2 mln. eurų. Būstų kainas lemia ir tai, kuriame Ispanijos mieste jie yra.

„Dažniausiai Lenkijos gyventojai Marbeloje ieško jau paruošto įsikelti nekilnojamojo turto, ypač neseniai suremontuotų, įrengtų ir dekoruotų būstų, kurių kaina siekia apie 700 000 eurų“, – komentuoja „El Confidencial“ žurnalistė. Ji priduria, kad štai Kosta de Solyje lenkai dažniausiai perka būstus už 400-500 tūkst. eurų.

Ispanijos žurnalistė papildo, jog lenkai Ispanijoje linkę rinktis lengvai prižiūrimą NT, pavyzdžiui, erdvius butus, nors paklausą turi ir vilos, paprastai su vaizdu netoli pakrantės.

Dažniausiai Lenkijos gyventojai Marbeloje ieško jau paruošto įsikelti NT

Pastebima, kad Lenkijos gyventojai Ispanijoje įsigyja ir po kelis NT objektus – vieną gyvenimui, kitą nuomai. Kaip teigia Ispanijos žurnalistė, tokios investicijos paaiškinamos dėl karo sukeliamos nežinios ir nenoro investuoti į NT Lenkijoje.

Sandorių skaičius auga

Štai Ispanijos NT agentas Alfredo Izquierdo teigia, jog šįmet tris kartus daugiau lenkų ieško NT Ispanijoje nei praėjusiais metais.

„Jie klausia, ar galiu surasti jiems butą Ispanijoje už 150 000 eurų. Su tokiu biudžetu tai nėra lengva, bet įmanoma“, – sako NT agentas.

Jis priduria, jog būstui skiriamas lenkų biudžetas – išties skirtingas. Pasak NT agento, vieni ieško namų už kelis milijonus eurų, kiti būsto dairosi pirminėje rinkoje ir jam gali skirti 300-400 tūkst. eurų, o štai treti prašo padėti surasti būstą iki 200 tūkst. eurų.

NT agentas pasidalija ir statistiniais duomenimis. Pasak jo, praėjusiais metais lenkai Ispanijoje įsigijo daugiau kaip 3 000 nekilnojamojo turto objektų.

Skaičiuojama, jog vien šįmet į Ispaniją persikelti gyventi pasirinko 15 proc. daugiau Lenkijos gyventojų nei praėjusiais metais.

Šaltinis
Temos
Šio straipsnio tekstinis turinys (visas ar jo dalis) gali būti perpublikuojamas, prieš tai jį pažymėjus sakiniu „Šis turinys buvo sukurtas DELFI projektui PULSE“ bei pridėjus nuorodą į straipsnį.
Pulse autorinės teisės
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)