Buvo sujungtos keturios įstaigos

Bendrovės vadovas Dainius Vilčinskas patikino, kad keičiantis pavadinimui kinta ir veiklos modelis.

„Jis pradėjo keistis, kai prasidėjo konsolidacija. Ilgą laiką veikė keturios nacionalinės plėtros įstaigos – „VIPA“, „VIVA“, Žemės ūkio paskolų garantijų fondas ir „Invega“. Prieš metus mes susijungėme į vieną įmonę, tampome „Invega“. Konsolidacijos tikslas buvo, kad keturios įmonės, kurios veikė atskirai, pradėtų veikti kartu, tikintis efekto“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, susijungimo tikslas buvo paieškoti sinergijų ir būdų, kaip veikti efektyviau ir dar daugiau padaryti dėl šalies ekonomikos.

„Virsmas prasidėjo praėjusiais metais ir vyksta labai daug pokyčių. Vardo keitimas yra vienas iš tų svarbių žingsnių. O tai daroma, kad labiau atspindėtume, kas mes esame dabar, savo veiklos pobūdį ir gylį. Galų gale patiems „ILTE“ darbuotojams duoti impulsą dar daugiau dirbti dėl Lietuvos“, – pabrėžė buvusios „Invegos“ vadovas.

Dainius Vilčinskas

Įvardino prioritetines sritis

„ILTE“ valdomas portfelis šiuo metu siekia beveik pusantro milijardo eurų, kuris buvo paskolintas ir investuotas 11 tūkst. klientų. Dalis įmonių finansavimą gavo tiesiogiai, kiti – per įvairius partnerius.

„Konsolidacijos efektas, kuris dabar matomas, nulėmė tai, kad vien per šiuos metus mes jau pateikėme pasiūlymų finansuoti jau už 3 mljr. eurų. Tai yra tokios apimties priemonių šiuo metu yra galiojančios ir mes kviečiame įmones kreiptis bei patys aktyviai siūlome“, – sakė D. Vilčinskas.

Jo tikinimu, 3 mljr. eurų per artimiausius pora metų bus įlieti į ekonomiką ir pasieks gavėjus. Taigi pusantro milijardo eurų valdomas portfelis išaugs iki reikšmingesnių sumų.

„Mes neplanuojame sustoti. Vienas milijardas keliauja į Lietuvos vidutinių ir stambiųjų įmonių investicinius projektus, nukreiptus į žiediškumą, inovacijas, aukštesnės pridėtinės vertės kūrimą, eksporto skatinimą ir t.t. Vienas iš prioritetų – žaliosios energetikos finansavimas, taip pat – gynybos sektorius, daugiabučių renovacijos, žemės ūkio sektoriaus įmonės. O naujausias iš prioritetų yra infrastruktūros projektų finansavimas“, – detalizavo pašnekovas.

Anot jo, šalies saugumo stiprinimas ir gynybos sektoriaus vystymas tampa svarbia tema, todėl tam ir yra skiriamas prioritetas. Pastaruoju metu vis daugiau įmonių kreipiasi dėl finansavimo.

„Prieš keletą savaičių paskelbėme apie priemonę, kuri skirta tik gynybos sektoriaus įmonėms. 250 mln. eurų skirta šio sektoriaus įmonėms“, – kalbėjo D. Vilčinskas.

Verslas

Siūlomų priemonių daugėja

Kalbant apie žaliąją ekonomiką, kuri yra iš viena prioritetinių verslo sričių, Lietuva yra įsipareigojusi iki 2030 metų tapti tvaresne šalimi. Taigi, anot laidos pašnekovo, anksčiau ar vėliau visi verslai turės pasikeisti, todėl jis papasakojo apie galimą Žaliųjų finansų instituto vaidmenį šiuo klausimu.

„Ką reiškia pasikeisti, išmesti mažiau anglies dvideginio emisijų ar kitų šilumos efektą sukeliančių dujų, ką reiškia tapti tvaresniais – dažnas neturi apie tai žinių, o turėti savo specialistą irgi yra sudėtinga. O Žaliųjų finansų institutas yra ta vieta, kuri jau dabar ir ateityje Lietuvos finansų sektoriaus įmones konsultuos, ką reikia padaryti, kad atitiktų reguliavimo reikalavimus, visuomenes besikeičiantį lūkestį ir greičiau transformuotis“, – sakė pašnekovas.

D. Vilčinskas taip pat smulkiau papasakojo apie dar vieną šiais metais pasiūlytą skatinamąją priemonę „Milijardas verslui“. Anot jo, įmonė ilgainiui savo efektą šaliai planuoja matuoti per indėlį prie BVP.

Pinigai

„Kadangi milijardas yra reikšminga suma, tai planuojame ją reinvestuoti ateinančius dešimt dvidešimt metų. Esame suskaičiavę, kad inovatyviems projektams galėsime pasiūlyti virš 2 mljr. eurų. Taigi planuojame bent 1 proc. pridėti prie BVP, kai šios lėšos bus įdarbintos“, – pabrėžė „ILTE“ vadovas.

Pasak jo, ši priemonė klientus surado labai greitai, per dešimt dienų buvo gauta paraiškų, kurios viršijo milijardą. Jų teikimas nesibaigia ir toliau.

„Mane džiugina, kad Lietuvos verslai yra nusiteikę kurti ir investuoti, prisiimti riziką, bet kartu augti. Jeigu bent dalis projektų bus realizuoti, manau, kad Lietuvos ekonomika turės gerą stimulą augti, plėstis ir visuomenei kurti gerą gyvenimo aplinką“, – sakė laidos pašnekovas.