Pigūs, randami bene kiekvienoje parduotuvėje bei itin universalūs. Kas tai? Linų sėmenys! Būtent jie ir galėtų būti tituluojami vienomis pačių naudingiausių sėklų. Kokių vertingų savybių linų sėmenys turi? Kokias sveikatos problemas gali padėti išspręsti, o kam jų geriau nesirinkti? Apie tai pasakoja dietistė, mitybos specialistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė.

Gali užkirsti kelią širdies ligoms

Lietuviai įvairias sėklas valgydavo nuo seno. Anot Ž. Dumbraitės-Varkalienės, vienos mėgstamiausių sėklų visad mūsų tautiečių ir buvo linų sėmenys. O to priežasčių yra net kelios.

„Šios sėklos pasižymi aukštu vandenyje netirpių skaidulų kiekiu. Jos – puikus augalinių Omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Taip pat linų sėmenys pasižymi ir maistą surišančiomis savybėmis, tad dažnai yra naudojamos kaip kiaušinio pakaitalas įvairiuose patiekaluose“, – pasakoja dietistė.

Mitybos specialistė nurodo, kad linų sėmenų vartojimas patartinas visiems žmonėms. Vis tik, į kasdienę savo mitybą šias sėklas būtinai turėtų įtraukti tie žmonės, kurie turi riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat ir įvairiomis žarnyno ligomis.

„Omega 3 riebiosios rūgštys, pagal naujausias Europos kardiologų draugijos gaires, yra rekomenduojamos siekiant užkirsti kelią širdies bei kraujagyslių ligoms. Dėl šios priežasties verta patiekalus gardinti linų sėmenimis, gaminti su šiomis sėklomis įvairius kokteilius, naudoti kepiniuose“, – pataria ji.

Linų sėmenys, anot pašnekovės, turi daug vandenyje netirpių skaidulų, o taip pat ir skatina žarnyno peristaltiką, geresnę išmatų konsistenciją bei lengvesnį jų pašalinimą. Dietistė pamini ir tai, kad linų sėmenys gali padėti organizme palaikyti gerą mikrobiotos būklę. Vis dėlto, vartoti vien šias sėklas bei laukti stebuklų tikrai nepakaks. Svarbi ir įvairi bei subalansuota mityba.

Vertingiausi – malti linų sėmenys

Ž. Dumbraitės-Varkalienės nurodo, kad egzistuoja ir atvejai, kuomet linų sėmenų geriau apskritai nevartoti. Pavyzdžiui, jei žmogų kankina kai kurios žarnyno ligos, kurias gydant paskiriama mažai skaidulų turinti dieta.

„Linų sėmenų geriau nevartoti ir esant žarnyno uždegimui, hipoglikemijai ar prostatos vėžiui“, – teigia ji.

Vis tik, sveikiems žmonėms linų sėmenys gali būti net labai naudingi. Mitybos specialistė įsitikinusi – patys vertingiausi yra malti linų sėmenys. Tokių sėklų, anot jos, galima suvartoti net kelis šaukštus per dieną. Taip pat į kasdienę mitybą rekomenduojama įtraukti ir linų sėmenų aliejų.

„Kadangi linų sėmenyse gausu vandenyje netirpių skaidulų, jos išbrinkusios skrandyje gali sukelti sotumo, pilnumo jausmą. Taip pat šios sėklos gali prisidėti prie pagerėjusių virškinimo procesų. Jei norisi pagreitinti medžiagų apykaitą, taip pat galima išmėginti linų sėmenis“, – sako specialistė.

Ji pabrėžia – linų sėmenys naudingi ne tik tiems, kas nori numesti keletą nereikalingų kilogramų. Šių sėklų vartojimas teigiamą įtaką turės bene kiekvienam žmogui, mat skaidulų su įprastu maistu dažniausiai suvartojama yra nepakankamai.

Živilė Dumbraitė-Varkalienė

Ne tik kokteiliams gardinti

Dažniausiai internete galima rasti įvairių kokteilių receptų, kuriuose vienas iš ingredientų ir būna linų sėmenys. Vis tik, dietistė pataria neapsiriboti vien tokiais kokteiliais.

„Maltus linų sėmenis galima berti į rytines košes. Šios sėklos gali košę padaryti dar vertingesnę. Tai labai aktualu tuo atveju, jei norisi rinktis ne itin maistingas košes, pavyzdžiui – manų ar kukurūzų. Tokiu būdu jos bus labiau praturtintos geromis medžiagomis“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, šias sėklas galima dėti ir į įvairius padažus, užtepėles, kurias tepame ant sumuštinių. Žinoma, jei nesinori daug laiko skirti gaminimui, linų sėmenis galima tiesiog sumaišyti su vandeniu ir išgerti.

„Rekomenduočiau šių sėklų visada turėti savo virtuvėje. Maltus linų sėmenis berkite į kepinių tešlą, jais praturtinkite desertus. Tereikia šiek tiek fantazijos, ir, garantuoju, atrasite ne vieną mėgstamą patiekalą su šiomis sėklomis“, – įsitikinusi Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

Mitybos specialistė dalinasi ir receptu, kuriame vienas iš ingredientų – linų sėmenys. Šiuos blynus, anot jos, labiausiai mėgsta smaližiai vaikai.

Bananiniai blynai su linų sėmenimis

Jums reikės:

  • 2 vnt. bananų;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 3 v. š. kokybiško aliejaus;
  • 2 v. š. maltų linų sėmenų;
  • 6 v. š. viso grūdo avižų miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos.


Gaminimo eiga:

Nuluptus bananus sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniais ir aliejumi. Avižų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Šį mišinį lėtai suberkite į tešlą. Lėtai įmaišykite maltus linų sėmenis. Blynus kepkite įkaitintame aliejuje, kol jie gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ir trintomis uogomis.