Internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir „Zzz.lt“ galima rasti dėžutę su 12 putpelių kiaušinių už 1,49 Eur, tuo tarpu 10 pigiausių vištų kiaušinių atitinkamai kainuoja 0,69 ir 0,62 Eur.
Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas Rimantas Stukas DELFI yra sakęs, kad putpelių kiaušiniai yra puiki alternatyva tiems, kurie dėl alergijų negali valgyti įprastų vištų kiaušinių, nes šie mažiau alergizuojantys.
Daugiau nei 20 metų putpeles auginanti ūkininkė Daiva Urbonavičiūtė yra didžiausia šių kiaušinių tiekėja Lietuvoje, kuri pasakoja, kad šiemet jų poreikis yra išaugęs ketvirtadaliu.
„Putpelių kiaušinius vis labiau vertina dėl jų maistinių savybių, jų sudėtyje gausu kalcio, vitaminų A ir D“, – sako D. Urbonavičiūtė.
Jei vis dėlto sugalvotumėte putpelių kiaušinį nudažyti, ūkininkė ragina rinktis tik natūralius dažus ir jokiu būdu nenaudoti acto, nes jis nugraužia lukšto pigmentą.
„Mano praktika rodo, kad dažai vis tiek prasiskverbia pro putpelių kiaušinių lukštą, nors ir kiek trumpai bei kaip atsargiai juos dažyčiau. O nesinori kiaušinių teršti chemija“, – prekybos tinklo „Maxima“ organizuotoje spaudos konferencijoje sakė D. Urbonavičiūtė.
„Jeigu virsite kiaušinius, įdėkite juos į šaltą vandenį ir virkite. Kai vanduo išvirs, išjunkite ugnį ir išimkite kiaušinius, jie bus minkštai virti, o jei norite kietai virtų, dar 1 minutę palaikykite vandenyje“, – pasakoja ūkininkė.
Gydytoja dietologė doc. Edita Gavelienė, sako, kad putpelių kiaušiniai turi savų privalumų, tačiau tikrai nėra kažkuo ženkliai pranašesni už vištų kiaušinius.
„Apie egzotiškesnius produktus sugalvojama daug įvairiausių dalykų, jiems suteikiama mistinių savybių. Putpelių kiaušiniai yra puikus dalykas raciono paįvairinimui, bet kieno tai bebūtų kiaušinis, jis – didelės maistinės vertės produktas“, – sako E. Gavelienė.
Pašnekovė priduria, kad mitų apie putpelės kiaušinius sukurta daug, pavyzdžiui, kad juos neva gali valgyti vištų kiaušiniams alergiški žmonės arba nėra rizikos užsikrėsti salmonelėmis.
„Kaip gydytoja dietologė turėčiau pasakyti, kad ir vienų, ir kitų kiaušinių įtraukimas į racioną yra puikus dalykas. Nereikėtų suabsoliutinti kažkokio vieno, kuo įvairesnį maistą valgysime, tuo daugiau naudos ir pasitenkinimo pačiu valgymo procesu turėsime“, – sako E. Gavelienė.