V. Andrulytei tai bus jau antrosios olimpinės žaidynės. 32-ejų buriuotoja bilietą į olimpiadą užsitikrino vasario mėnesį Atėnuose vykusiame Europos ILCA klasių buriavimo čempionate.

Moterų ILCA 6 klasėje buvo kovojama dėl 2 olimpinių kelialapių ir būtent tik dvi sportininkės, neturinčios bilieto į Paryžių, pateko į medalių lenktynes. Kartu su Viktorija savo šaliai bilietą į žaidynes iškovojo ir kroatė Elena Vorobeva.

Viktorija Andrulytė

„Tikslas visada aukščiausias, bet konkurencija didžiulė, visos dalyvės siekia to paties tikslo. Nenoriu prognozuoti, bet visko gali būti, tikiuosi varžytis lemiamose medalių lenktynėse“, – vylėsi V. Andrulytė.

Ji puikiai pamena savo olimpinį debiutą, kuriame netrūko jau dabar keistai skambančių detalių ir saugomo priemonių vyravus pasaulinei pandemijai.

„2021-ieji – labai įdomūs metai. Perkeltos olimpinės žaidynės, pasaulio čempionato bronzos medalis ir dar baigtas magistras (šypsosi). Kalbant apie olimpiadą, debiutą joje, ten – kaip kalėjime. Lauke karštyje reikėjo dėvėti kaukes, kasdien – koronaviruso testai, labai keisti prisiminimai.

Mums ant vandens gal kiek lengviau. Tad pamenu nežmonišką didžiulį karštį ir tą „kalėjimo“ režimą. Norėdama išlįsti į lauką eidavau į rūkomuosius, kur treneriai rinkdavosi parūkyti. Toks buvo periodas“, – prisiminimais dalinosi V. Andrulytė.

Anot jos, Paryžiaus žaidynės labai stipriai skirsis nuo Tokijo.

„Daugiau aiškumo, žinojimo, kas, kur, kaip vyks, į ką kreiptis, daugiau ramybės atsiranda.

Dabar žinau, kur mano laivas Marselyje stovės. Žinojimas taupo jėgas ir pasiruošimas tampa lengvesnis“, – teigė V. Andrulytė.

Ji į Marselį keliaus liepos 12 d., kur turės beveik dvi savaites paskutinių treniruočių.

„Kol kas labai daug techninio pasiruošimo, visokių registracijų, formų užpildymo. Nuo liepos 12 d. jau skrendu į Marselį, tai tikiuosi, kad tada jau vieninteliai rūpesčiai bus pasiruošti laivą ir treniruotis. Grubiai tariant, ten treniruotėms turėsime dar apie 12 dienų, žinoma, jei oro sąlygos leis“, – dalinosi V. Andrulytė.

Ji tik nuvykusi į Marselį ir iki pirmųjų startų likus kiek daugiau nei savaitei gaus ir tą laivą, kuriuo lenktyniaus olimpinėse žaidynėse.

„Tikiuosi, kad organizatoriai pasistengė, kad laivai būtų kuo panašesni, nes nors jie visi vieno modelio, dažnai būna įvairiausių nedidelių nukrypimų, tad čia išlieka šiek tiek loterijos“,– dalinosi sportininkė.

Tikslas – dešimtukas

Tuo metu Rytis Jasiūnas – žaidynėse debiutuojančios IQFOIL burlenčių klasės atstovas.

„Kol kas tikrai daugiau džiaugsmo nei jaudulio. Tas palaikymas tiek iš buriuotojų bendruomenės, tiek iš sporto žurnalistų, tiek iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto labai džiugina.

Tačiau neabejoju, kad artėjant startui to nerimo ir streso padaugės“, – mintimis dalinosi į išlydėjimą atvykęs R. Jasiūnas.

Buriuotojas jau nuo gegužės vidurio laiką leido Marselyje, kur ir vyks olimpinė buriavimo regata. R. Jasiūnas olimpinį kelialapį iškovojo balandžio pabaigoje vykusioje „Paskutinio šanso regatoje“.

Buriuotojas prieš dvi savaites dalinosi mintimis laidoje „Delfi diena“ apie būsimą startą Marselyje, tikslus žaidynėse ir pasirengimą svarbiausiam metų startui.

„Didžiausią dėmesį skiriu tiems dalykams, kurie yra mano kontrolės ribose, tačiau žiūrint į rezultatą – jeigu gerai įgyvendinsiu viską, ką galiu valdyti ir kam ruošiuosi, esu tikras, kad galiu patekti į dešimtuką.

O burlenčių IQFOIL klasės varžybos išsiskiria tuo, kad paskutinę varžybų dieną, po 4 dienų plaukimo, 10 geriausių sportininkų patenka į „Medalių lenktynes“, kur yra kovojama dėl apdovanojimų.

Tai reiškia, kad į galutinį etapą patekęs net 10-oje vietoje, gali turėti puikias galimybes kovoti dėl prizinių vietų ar net laimėti olimpines žaidynes. Tikslas būtų patekti į dešimtuką ir tik tada mąstyti apie medalius“, – kalbėjo R. Jasiūnas.

Išlydėjimo metu sportininkams nuo Lietuvos buriuotojų sąjungos buvo įteikti sėkmę nešantys gintariukai ir Lietuvos vėliavos. Išlydėjimo proga žodį tarė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Raimundas Daubaras, olimpietis buriuotojas Rokas Milevičius. Išlydėti olimpiečių susirinkę jaunieji buriuotojai turėjo progą ne tik pabendrauti su R. Jasiūnu ir V. Andrulyte, bet ir gauti jų parašus ant savo buriuotojiškų marškinėlių. V. Andrulytė jauniesiems sporitninkams padovanojo ir olimpinius ženkliukus.

R. Jasiūnas Paryžiaus olimpinėse žaidynėse varžysis liepos 28-rugpjūčio 2 dienomis. V. Andrulytės lenktynės numatomos rugpjūčio 1-6 dienomis.

Siųsk palinkėjimą mūsų olimpiečiams ir laimėk dviratį! Parašyk palinkėjimą Viktorijai, Ryčiui ar kitiems Lietuvos olimpiečiams, o keturi linkėjimų autoriai bus apdovanoti UAB „Dviračių arena“ įsteigtais prizais – dviračiais „SCOTT“.