Jei nelaikote savęs tvarkingu žmogumi, veikiausiai tikite, kad vieni yra tvarkingi, o kiti netvarkingi. Dėmesio – įdomus faktas: tvarkingais žmonėmis negimstama, tvirtinama portale thehealthy.com. Galbūt jūs netinkamai naudojate valymo priemones, o gal suformavote netinkamų valymo įpročių? Šiaip ar taip, reikės šiek tiek kūrybingumo ir kelių naujų idėjų, taip pat nusipirkite patikimų, rekomenduotų valymo priemonių ir pasitelkite toliau pateikiamais patarimais.

Neperkrauna namų daiktais

Nors ir nelaikote savęs daiktų kaupiku, daiktais nukrauti visi jūsų namų paviršiai ir pilnos pakampės. „Imkite vadovautis principu, kai, įsigijus vieną naują daiktą, vieno seno daikto atsisakoma, – pataria valymo ir tvarkymo paslaugas teikiančios įmonės darbuotoja Nancy Haworth. – Kai nusiperkate naują daiktą, kokį nors turimą daiktą išmeskite, parduokite ar paaukokite – tokiu būdu padarysit vietos naujam pirkiniui.“

Tušti paviršiai

Jūsų stalčiai lūžta nuo visokio prikimšto šlamšto, o stalai ir komodos viršus, ant kurių prikrauta senų laiškų, smulkmenėlių ir pan., prašyte prašosi sutvarkomi.

Tvarkingų namų šeimininkai nedelsdami imasi spręsti šią problemą. „Kai didelio ploto paviršiai namuose yra tušti, tai ne tik maloniau akims, bet ir lengviau tvarkytis, valyti dulkes, – teigia knygos „Organizuotumo gudrybės“ autorė, tinklaraštininkė Carrie Higgins. – Nelaikykite prietaisų ant spintelės, neapkraukite stalo, daiktai ir prietaisai turi būti laikomi spintose, stalčiuose.“

Visi daiktai namuose turi savo vietą

„Jeigu daug daiktų neturi savo vietos, jūs kraunate juos į krūvas, visur dėliojate, o tada neįmanoma tinkamai sutvarkyti namų“, – aiškina namų tvarkybos ekspertė Jennifer Snyder. Taigi raktus kabinkite ant kabliuko, laiškus dėkite į jiems skirtą lentynėlę ir t. t.

Jie nuolat ką nors patvarko

„Žmonės, kurių namai visada atrodo tvarkingi, nelaukia, kol jų būstas atrodys tarsi po sprogimo, – rašo „HuffPost“ autorė Brittany Bergman. – Jie turi suformavęs tam tikrus įpročius. Tarkime, pavakaroję su šeima svetainėje, jie surenka pagalvėles, antklodes, vaikų paprašo susidėti žaislus į dėžę, tvarkingai pasikabinti drabužius, išimtus iš džiovyklės skalbinius iš karto tvarkingai sulanksto.“

Jie moka paskirstyti darbus

Jei gyvenate ne vienas, už netvarką atsakingi keli žmonės, vadinasi, ir tvarkytis turėtų visi. „Visi namiškiai turi turėti savo kassavaitines pareigas (valyti dulkes, išnešti šiukšles, siurbti, plauti grindis ir t. t.) – taip vaikams ugdomas atsakomybės pojūtis, be to, lengviau palaikyti namuose tvarką – ji turi būti visų šeimos narių pareiga.

Tvarkymosi jie nelaiko nemalonia pareiga

Jei nemėgstate tvarkytis, sunku įsivaizduoti, kad džiugiai suksitės po namus su šluoste. Kita vertus, yra būdų, kaip padaryti tvarkymąsi smagesnį. „Tvarkydamiesi galite klausytis tinklalaidės, – siūlo knygos „Galas netvarkai: kaip daiktai trukdo jums judėti į priekį“ autorė Tisha Morris. – Įsigykite belaides ausines, kad galėtumėte laisvai judėti po namus. Beje, tvarkydamiesi padarysite nemažai žingsnių.“

Jų spintos ne tik tvarkingos, bet ir estetiškos

Daiktų laikymo vietas galite laikyti interjero dekoro dalimi, daugelyje tvarkingų namų spintos yra tiesiog šventė akims. Stiliaus ir dizaino ekspertė Rachel Parcell pasakojo: „Spintą esu suskirsčiusi taip, kad suknelės kabėtų vienoje vietoje, džinsai atskirai, paltai, megztiniai ir kt. drabužiai – viskas suskirstyta pagal grupes. Kiekvieną drabužių kategoriją dar surūšiuoju pagal spalvą. Man patinka, kaip viskas atrodo, be to, lengva rasti drabužius.“ Pasitelkite šios profesionalės patarimus.

Jie laiku suplauna indus

Jeigu pabundate namuose, kuriuose kriauklė pilna nešvarių indų, praktiškai esate pasmerkti nesėkmei. Pradėkime nuo to, kad tuos indus teks suplauti, taip sugaišite penkias–dešimt minučių, kurios rytais yra tokios brangios. Dar blogiau, jei paliksite, maisto ir riebalų likučiai pridžius, – tada prireiks dar daugiau laiko susitvarkyti. Būkite sumanūs – iš vakaro sudėkite indus į indaplovę, jeigu ji pilna, įjunkite, taip pat išplaukit puodus, keptuves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją