Jude’o Bellinghamo kvapą gniaužiantis smūgis žirklėmis 95-ąją minutę ir Harry Kane’o pergalingas įvartis galva pratęsime padėjo „Trims Liūtams“ iškovoti pergalę prieš didvyriškai kovojusią Slovakiją, o dabar anglų šeštadienį laukia kova ketvirtfinalyje prieš Šveicarijos futbolininkus. Pastarieji aštuntfinalyje 2:0 sensacingai palaužė buvusią Europos čempionę Italiją.

Anglijos rinktinė iki ketvirtfinalio per ketverias Euro 2024 rungtynes sukrapštė 4 įvarčius, sukuria ganėtinai nedaug progų, o pasiekusi bent menkiausią pranašumą akimirksniu keičia savo žaidimo stilių – atsitraukia į gynybą.

BBC pabandė paieškoti pozityvo anglų žaidime.

Atrodo, blogiau būti nebegali

Nėra jokių abejonių, kad Anglija šį čempionatą pradėjo prastai, tačiau iki ketvirtfinalio prasilaužti pavyko. Italija, kuri kėlė Euro 2020 trofėjų, neperlipo aštuntfinalio barjero. Praėjusio čempionato finale italams neprilygusi Anglija per plauką išvengė tokios pat katastrofiškos lemties.

Tiesa, Anglija laimėjo vos vieną mačą grupių etape ir itin sunkiai tvarkėsi su Slovakija, kol J. Bellinghamas meistriškai neišlygino rezultato, tačiau G. Southgate’o auklėtiniai Vokietijoje nugalėti dar nebuvo. Atkrintamosios varžybos dabar įsibėgėjo, laukia svarbiausios akistatos, tad tai geriausias laikas anglams atsipeikėti ir pasitempti.

Anglija turi vieną geriausių žaidėjų pasaulyje

J. Bellinghamas išgelbėjo Anglijos rinktinę nuo itin ankstyvo pasitraukimo iš Euro 2024. Jei 21-erių metų superžvaigždė toliau demonstruos geriausią savo formą, jis gali rimtai pakelti „Trijų Liūtų“ viltis keliauti iki pat čempionato finalo.

Jude’as Bellinghamas

Jaunasis vidurio saugas, kuris mušė ir didžiulės reikšmės pergalingą įvartį prieš Serbiją, kol kas neatrodo taip pat užtikrintai, kaip Madrido „Real“ klube, su kuriuo jis kėlė praėjusio sezono „La Liga“ bei UEFA Čempionų lygos taures. Tiesa, tas pats ilgas sezonas galėjo reikšti, jog J. Bellinghamas į šias Europos pirmenybes atvyksta su papildomu nuovargiu, tačiau jo potencialas būti „X faktoriumi“ – nenuginčijamas.

Rungtynių lūžį nulemti gali ir kiti anglai. H. Kane’as buvo rezultatyviausias 2023-2024 m. „Bundesliga“ sezono žaidėjas, o 19-metis „Manchester United“ saugas Kobbie Mainoo buvo vienas ryškiausių žūtbūtinėje kovoje prieš slovakus – jo perdavimų tikslumas varžovų aikštės trečdalyje buvo geriausias.

Kobbie Mainoo

Ne vienintelė lėtai įsibėgėjusi komanda

Anglija kol kas toli gražu nepribloškė pasaulio Euro 2024 pirmenybėse, tačiau daugelis turnyro favoritų taip pat neatrodo nenugalimi.

Italija – jau iškrito, Prancūzija savo grupėje liko antra (1-ą vietą D grupėje nugvelbė Austrija) ir aštuntfinalyje 1:0 prasprūdo pro Belgiją, be to, įmušė tik 3 įvarčius. Nė vienas iš jų nekrito žaidimo metu.

Antoine Griezmann

Neįmušus nė vieno įvarčio per pagrindinį laiką ir pratęsimą, Portugalijai prireikė 11 m baudinių serijos, kad palaužtų Slovėniją ir patektų į ketvirtfinalį. Nyderlandai savo grupėje finišavo treti, o Anglija, bent jau triumfavo savo grupėje.

Vos keli etatiniai Europos grandai parodė gražiausias savo spalvas 2024 m. Senojo žemyno čempionate: čia išsiskiria Ispanija bei Vokietija. Nyderlandai aštuntfinalyje prieš Rumuniją galiausiai parodė dantis ir žaidė kur kas geriau, o tai nulėmė užtikrintą 3:0 pergalę. Gal panašiai prabus ir Anglija?

Palankus kelias finalo link

Rezultatai kitose grupėse ir aštuntfinalio akistatose nulėmė tai, jog Anglijai gali atitekti šiek tiek lengvesnis Euro 2024 atkrintamųjų varžybų tinklelis. Jie yra visiškai priešingoje tinklelio pusėje nei Ispanija, Portugalija, Vokietija ir Prancūzija. Anglai kažkurią iš šių komandų sutiks tik tuo atveju, jei nukeliaus iki pat finalo.

Jei Anglija triumfuoja prieš šveicarus ketvirtfinalyje, pusfinalyje jų lauks Turkija arba Nyderlandai. Galėtume gyventi alternatyvioje realybėje, kurioje rezultatai bent šiek tiek skiriasi, o Anglijos pusfinalyje jau lauktų galingoji Prancūzijos rinktinė.

Rezervai ir raktas į sėkmę

G. Southgate’as teigė, kad 28-erių „Brentford“ puolėjas Ivanas Toney buvo „pasišlykštėjęs“ tuo, kad rungtynėse prieš Slovakiją į aikštę žengė 89-ąją minutę, o Anglija tuo metu atsilikinėjo 0:1. Nepaisant to, kad veiksmo paragauti itin vėlai, I. Toney atliko puikų rezultatyvų perdavimą pergalę nukalusiam H. Kane’ui ir atnešė kritiškai svarbios energijos žaidžiant prieš nerimstančią gynybą.

Ivanas Toney kyla virš Milano Škriniaro

„Trijų Liūtų“ atsargoje palikti ginklai gali būti raktas į sėkmę likusiam turnyrui. Aišku, tik tuo atveju, jei G. Southgate’as pasirinks tais ginklais naudotis.

I. Toney, Londono „Chelsea“ gretose spindėjęs 22-ejų atakuojantis saugas Cole’as Palmeris, 28-erių „Aston Villa“ puolėjas Ollie Watkinsas ir „Newcastle“ jaunasis krašto saugas Anthony Gordonas – visos šios opcijos ant atsarginių suoliuko bet kada gali nulemti rungtynes anglų naudai.

Tokia talento gausybė gali būti išskirtinai svarbi atkrintamosiose varžybose, kadangi šiame etape futbolas nebūtinai baigiasi per 90 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją