Finalo svarbą ir dar daugiau spaudos konferencijoje prieš rungtynes pakomentavo strategas Garethas Southgate’as ir komandos kapitonas Harry Kane’as.

„Visi yra fiziškai pasirengę, be traumų, o tai yra puiku, tačiau taip dažniausiai ir būna, kai ateina laikas žaisti finale, – nusijuokė G. Southgate’as. – Mes nekantraujame priimti šį iššūkį. Akivaizdu, kad mūsų komanda per paskutines savaites patobulėjo ir parodė puikų charakterį. Dirbti kartu su šiais vyrais treniruotėse kiekvieną dieną man buvo ir yra didelis džiaugsmas.

Visa komanda buvo absoliučiai atsidavusi praktikai ir tobulėjimui, o tai nulėmė puikią atmosferą treniruočių aikštėje. Dabar mes turėsime progą įvykdyti savo tikslą, kurį buvome nusistatę nuo to laiko, kai palikome Katarą anksčiau, nei norėjome.“

Harry Kane'as pasaulio čempionate Katare

Anglijos rinktinė 2022 m. pasaulio čempionatą Katare baigė ketvirtfinalyje, kai 1:2 nusileido būsimiems finalininkams, Prancūzijos futbolininkams. G. Southgate’o futbolininkai žiemą vykusiose pirmenybėse atrodė galingai ir per 5 rungtynes mušė net 13 įvarčių, tačiau uraganinis puolimas prieš prancūzus užstrigo.

„Per šias 7 savaites čempionate, mes visada turėjome ilgalaikę viziją ir planą, kurį nuolat dalinome į mažesnius gabalėlius. Turime patirties tokio lygio bei svarbos akistatose ir pastebėjau, kad tokiais momentais, šiems vyrams nereikia gražių žodžių ar motyvacijos, nes jie savyje to turi daugiau nei pakankamai.

Aš turiu tik pasirūpinti smulkesnėmis detalėmis, kadangi riba tarp laimėtojo ir pralaimėtojo tokiuose finaluose būna itin siaura. Pasistengsiu, kad mes sekmadienį būtumėme teisingoje tos ribos pusėje“, – savo vaidmenį nupasakojo Anglijos vairininkas.

1996 metais Vokietija laimėjo Europos futbolo čempionatą, kuris vyko Anglijoje. Dabar, praėjus 28 metams, Anglija žais Senojo žemyno čempionato finale Vokietijoje. G. Southgate’as paklaustas apie tai, ar tiki lemtimi, darkart pabrėžė jo komandos siektą tikslą:

„Aš netikiu pasakomis, tačiau tikiu svajonėmis. Mes jau ilgai svajojame apie šią akimirką, tačiau, tuo pačiu metu, sunkiai dirbame, kad tas svajones paverstume realybe, – atviravo 53-ejų strategas. – Sėkmė, o gal ir lemtis, šiame čempionate mums padėjo: įvarčiai paskutinėmis minutėmis ir pergalės baudinių serijose, tačiau tai dar nereiškia, kad mūsų akimirka atėjo.

Mes dabar esame finale ir turime padaryti tai, ką jau labai ilgai planavome. Turėsime žaisti tokiu lygiu, kokio ši akimirka reikalaus. Dabar viskas yra mūsų rankose ir tai, kaip mes pasirodysime – svarbiausias pergalės ingredientas.“

Labai panašios sudėties Anglijos rinktinė jau žino, koks jausmas yra žaisti Euro pirmenybių finale. G. Southgate’o auklėtiniai finale, Vemblio stadione, baudinių serijoje 1:1 (2:3) krito prieš Italijos futbolininkus. Tai buvo pirmas istorijoje Anglijos futbolininkų pasirodymas Europos čempionato finale, o 30-metis puolėjas H. Kane’as pasidžiaugė, kad dabar tai pavyko padaryti antrą kartą paeiliui:

Anglijos rinktinė Euro 2021 finale

„Manau, kad tai parodo neįtikėtiną pastovumą. Mūsų širdys buvo sudaužytos po finalo 2021-aisiais, o sugrįžimas iki to pačio etapo šiais metais buvo ilgas ir sunkus. Atiduodu visą pagarbą savo komandos draugams. Tai, kad mes vėl čia, pasako labai daug apie šios komandos mentalitetą ir norą laimėti. Džiaugiuosi dabartine padėtimi, nekantrauju žaisti finale ir tikiuosi, kad šįkart pavyks įveikti tą paskutinį laiptelį.“

Jei Anglija sekmadienį triumfuotų, jie keltų pirmą vieno didžiųjų tarptautinių turnyrų trofėjų nuo 1966 metų, kai anglai tapo pasaulio čempionais.

„Tai reikštų viską. Laimėti tokį turnyrą turėtų būti vienas nuostabiausių jausmų, kokius profesionalus futbolininkas gali patirti, – titulo svarbą komentavo „Bayern“ puolėjas. – Taip pat manau, kad tai būtų labai ypatinga sirgaliams, nes ši pergalė būtų istorinė, o šansas tai pamatyti ir atšvęsti Anglijai yra labai svarbu.

Tai ne pirmas mūsų kartas čia, šioje stadijoje. Finišas praėjusiame Europos čempionate buvo nemalonus, todėl esame dar labiau išalkę ir pasiruošę sekmadienį atiduoti viską. Aišku, žinome, kad mūsų laukia labai sunkus vakaras, tačiau mes nuosekliai ruošiamės ir darysime viską dėl pergalės.“

Euro 2024 didysis finalas – sekmadienį, 22 val. Daugiau apie jį galite sužinoti čia, o jo eigą sekti gyvai galėsite portale Delfi.