Tiesa, tai padaryti paprasta nebus – nacionalinės komandos gretas išguldė traumos: iškrito Gvidas Gineitis, Edgaras Utkus, Ovidijus Verbickas, Emilijus Zubas ir Vytautas Černiauskas, nebus ir Vykinto Slivkos.

„Žinoma, kad koreguoja ir limituoja mūsų galimybes, kadangi išretėjo gerokai mūsų sąrašas – netekome kelių labai svarbių, netgi, sakyčiau mūsų komandos lyderių – G. Gineičio, E. Utkaus, E. Zubo, kuris gavo labai rimtą traumą, O. Verbickas nėra sveikas. Tas sąrašas – gana ilgas.

Iš kitos pusės atsiveria galimybės kitiems žaidėjams ateiti į komandą, parodyti save ir užsirekomenduoti. Tokiu būdu didėja konkurencija. Tai – puikus šansas naujiems žaidėjams arba tiems, kurie mažiau žaidė“, – spaudos konferencijoje kalbėjo treneris Edgaras Jankauskas.

„Futbolas yra dinamiškas sportas. Jeigu prieš du mėnesius dauguma iš šiandien traumuotų žaidėjų buvo sveiki, o dabar yra kiek kita situacija. Bet čia tokie dalykai, kurie nepriklauso nuo mūsų. Kiekvieną dieną gali atsitikti kažkas.

Bet norėčiau suformuoti šiek tiek pozityvesnį požiūrį ir laikyseną, kad nepaisant savo netekčių, jų negalime laikyti pasiteisinimu, o turime suremti pečius tie, kurie čia yra, nes negalėčiau pasakyti, kad tai – antrarūšiai žaidėjai. Dabar atėjo jų laikas. Mes labai linkime ir tikimės, kad traumuoti žaidėjai sugrįš kuo greičiau, nes tai bus geriau visai komandai ir federacijai“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kodėl šį kartą į rintkinę neatvyks V. Slivka, strategas tai aiškino kompleksinėmis priežastimis.

„Vykintas irgi turi nusiskundimų dėl kelio. Jo sezonas buvo ilgas ir baigėsi sutartis su esamu klubu (graikų „Lamia“). Taip pat šeimyninė padėtis, matyt, reikalauja dėmesio. Tai šita kombinacija priežasčių turbūt ir suformavo tą galutinę nuomonę ir sprendimą, kad jis praleis šitą langą“, – teigė specialistas.

Rintinei trūks ir šį sezoną Italijos „Serie A“ reikšmingo žaidimo laiko gavusio „Torino“ saugo G. Gineičio.

„Tik praėjusią savaitę jis pradėjo lengvai bėgioti, kadangi jo koja ilgai buvo įtvare. Aišku, kad to laiko neužteks pasiekti reikiamą formą. Bet mes jau žiūrime į rudenį ir aš manau, kad iki rudens Gvidas bus šimtu procentų pasiruošęs ir už savo komandą, ir už rinktinę žaisti“, – svarstė E. Jankauskas.

Šiemet Baltijos taurės turnyre dalyvaus keturios komandos: birželio 8 dieną pusfinalyje Liepojoje susikaus Latvija (FIFA-136) ir Lietuva (FIFA-137), o Taline susigrums Estija (FIFA-123) ir Farerų salos (FIFA-133).

Birželio 11 dieną Kauno Dariaus ir Girėno stadione lietuviai priims finalą arba rungtynes dėl trečios vietos su estais arba fareriečiais.

„Šis vasaros langas, ko gero, yra pats sudėtingiausias, kadangi Europoje ar Azijoje (kaip Fiodoro Černycho atveju) žaidžiantys žaidėjai savo sezonus baigė prieš porą mėnesių. Todėl be abejo, yra klausimų ir nerimą keliančų situacijų. Bet visos komandos turi panašias problemas, tie patys latviai taip pat turi netekčių ar žaidėjų, kurie savo sezonus baigė prieš kelias savaites. Mes esame maždaug to paties pajėgumo komandos“, – apie laukiantį pusfinalį sakė E. Jankauskas.

Jeigu pagrindinis susitikimo laikas baigsis lygiosiomis, rinktinės iškart stos mušti 11 metrų baudinių.

„Aišku, kad reikės skirti dėmesio ir šitam komponentui, nes rungtynių baigtį gali lemti ir baudiniai“, – tvirtino treneris.

Lietuvos rinktinė ne tik nėra iškėlusi Baltijos taurės į viršų nuo 2010-ųjų, bet ir pastaruosius tris turnyrus liko paskutinė. E. Jankausko manymu, tai jo auklėtiniams taps papildoma motyvacija.

„Žinoma, kad taip. Tas laikas yra per ilgas, kad sakytum, jog to priežastis yra sėkmės trūkumas. Tai atspindėjo tą lygį, kad mes silpnesni, todėl ir negalime tiek metų laimėti šitos taurės. Aš tikiuosi, kad tas laikas baigėsi, atsivešime taurę ir ji čia liks Lietuvoje“, – vylėsi jis.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) prieš porą mėnesių pažadėjo rinktinei solidžias premijas, jei ši sėkmingai pasirodys Baltijos taurėje

„Jei laimime prieš latvius, rinktinė sulauktų 30 tūkstančių eurų paskatinimo. Jei iškovojama taurė, rinktinė sulauktų 100 tūkst. premijos. Kodėl tokios premijos? Norime motyvuoti žaidėjus, jog jie atvyktų žaisti, o ne atostogauti“, – sakė LFF prezidentas Edgaras Stankevičius.

„Kiek aš esu čia, federacija visada laikėsi žodžio. Tai spėju, kad ne, niekas nepasikeitė. Tai matysime tik tada, kai laimėsime taurę. Beliko tik iškelti ją (šypsosi). Aš esu įsitikinęs, kad tie dalykai, kurie buvo pažadėti, jie tebegalioja ir bus tesiami“, – patikino rinktinės vairininkas.

Įdomu, kad po kovo mėnesį laimėtų dviejų mačų išlikimo UEFA Tautų lygos C divizione mačų prieš Gibraltarą (abu sykius – 1:0) Lietuvos futbolininkai šiuo metu gali pasigirti reta jiems dviejų iš eilės pergalių serija.

Pastarąjį sykį šalies rinktinė dviem pergalėmis iš eilės, beje, taip pat sausais rezultatais, džiaugėsi beveik prieš dešimtmetį, kai 2014-ųjų rudens pradžioje 2:0 įveikė San Mariną ir 1:0 palaužė Estiją.

Tautų lygos C divizione išsilaikę mūsiškiai galynėsis C2 grupėje kartu su Rumunijos (FIFA-46), Kosovo (FIFA-102) ir Kipro (FIFA-124) komandomis. Šios balatalijos prasidės rudenį.

Ruošdamasis joms E. Jankauskas žada aktyviau užmesti akį į rumunus (tarpusavio akistata su jais numatyta rugsėjo 9 d.), kurie dalyvaus po dviejų savaičių Vokietijoje startuosiančiame Europos čempionate. Rumunijos futbolininkai E grupėje lenktyniaus su Belgija, Ukraina ir Slovakija.

„Yra planai vykti stebėti rumunų, kurie yra tiesioginiai mūsų priešininkai ir su kuriais susigrumsime rudenį. Ta galimybė yra ir aš tikiuosi, kad pavyks pažiūrėti bent jau vienas jų rungtynes“, – aiškino jis.

E. Jankausko Baltijos taurės kovoms pasirinktoje sudėtyje – ne vienas po pertraukos ar pirmą kartą pakviestas žaidėjas. Pirmą kartą nuo 2021-ųjų į rinktinę pakviestas vartininkas Deividas Mikelionis, taip pat – po traumos pasveikęs gynėjas Artemijus Tutyškinas.

Pirmą kartą nuo 2020-ųjų rinktinės sudėtyje – ir solidų sezoną „Hegelmann“ komandoje žaidžiantis Domantas Antanavičius, o pirmojo kvietimo sulaukė du futbolininkai – Gargždų „Bangoje“ sėkmingai rungtyniaujantis Valdas Paulauskas ir Italijoje besivaržantis, kovo mėnesį dviem įvarčiais Lietuvos U19 rinktinės pergalę 2:0 prieš Prancūziją nukalęs Ernestas Gudelevičius.

Lietuvos rinktinės sudėtis Baltijos taurės turnyrui:

vartininkai

Edvinas Gertmonas (FC „Universitatea Cluj“, Rumunija), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“), Deividas Mikelionis (FK „Kauno Žalgiris“).

gynėjai

Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis (SV „Sandhausen“, Vokietija), Kipras Kažukolovas („Astana“, Kazachstanas), Klaudijus Upstas (FC „Hegelmann“), Pijus Širvys (NK „Maribor“, Slovėnija), Rokas Lekiatas (FC „U. Craiova 1948“, Rumunija), Justas Lasickas (NK „Olimpija Ljubljana“, Slovėnija), Artemijus Tutyškinas (LKS Lodz, Lenkija).

saugai

Modestas Vorobjovas („Istanbulspor AS“, Turkija), Daniel Romanovskij („Dinamo Tbilisi“, Sakartvelas), Giedrius Matulevičius (FK Vilniaus „Žalgiris“), Arvydas Novikovas (be klubo), Artūr Dolžnikov (FK „Kauno Žalgiris“), Matas Vareika (FC „Hegelmann“), Paulius Golubickas (FK Vilniaus „Žalgiris“), Fedor Černych (be klubo), Domantas Antanavičius (FC „Hegelmann“), Ernestas Gudelevičius („Fiorentina“ U19, Italija).

puolėjai

Gytis Paulauskas („Kolos Kovalivka“, Ukraina), Valdas Paulauskas (FK „Banga“), Armandas Kučys (FK „Kauno Žalgiris“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)