Pirmu metimu 33-ejų Lietuvos ąžuolas vos viršijo 60 m ribą – 60,83 m.

Trečiose žaidynėse per karjerą dalyvaujantis atletas pasitaisė antruoju bandymu, kuris ir atvėrė finalo duris – 64,07 m.

„Per apšilimą galėjau protingiau... Atrodo, patirties yra, o vis tiek... Ne, reikia draskytis, plėšytis. Truputį persistengiau, prasileidau per nugarą. Pirmas metimas ir parodė, kad protas kažkur laukimo kambaryje pasiliko. Bet nieko, antru metimu patirtis grįžo ir sutvarkė reikalus“, – pasakojo A. Gudžius.

Birželį vykusiame Europos čempionate nugaros skausmus jis malšino vaistais – kaip pats tuomet sakė, „triguba doze“.

O pirmadienį užsiminė, kad jį kamuoja išvarža.

Apie tai A. Gudžius prabilo prisiminęs visą savo kelią per olimpines žaidynes, kurį lydėjo įvairios traumos.

Pasirengimą debiutinei 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadai disko metikui sugadino lūžęs padikaulis, prieš praėjusias Tokijo žaidynes buvo plyšęs krūtinės raumuo.

„Puikiai atsimenu Rio, su lūžusia koja mėčiau, su įtvaru – nepamiršiu niekad. Antrose žaidynėse – su nuplyšusia krūtine. Trečios – su išvaržomis. Varau į priekį, kaip turi būti. Reikės žiūrėti, kad ketvirtos nebūtų paralimpinės, – pats iš savęs šaipėsi humoro jausmą retai kada prarandantis olimpietis. – Na, bet visi turi vienokių ar kitokių problemų. Visi, kas čia atvažiavo, yra kieti – tik klausimas, kas sveikesnis, kam labiau pavyko pasiruošimas.“

Olimpiniame kaimelyje sportininkams tenka miegoti „kartoninėmis“ pakrikštytose lovose, bet A. Gudžius svarsto, kad jautriai jo nugarai tai gal net į naudą.

„Kaip spartiečiai gyvename. Mums, vyrams po 150 kg, jaučiasi tos lovos. Bet viskas normaliai, sąlygos visiems vienodos. Šimtas metų... Tikrai nieko man nepablogino, gal net pagerino. Tiesiog neįprasta, miegi kaip ant lentų“, – atsiliepė buvęs pasaulio čempionas.

Užtat jam itin patiko disko metimo sektorius „Stade de France“ stadione, kurį lygino su buvusiu Londone (Didžioji Britanija), kur 2017-aisiais lietuvis ir pelnė planetos pirmenybių auksą.

„Puikus sektorius, geriausias iš visų, kuriuose esu mėtęs tokio masto renginiuose nuo pat Londono. Galime tikėtis įdomių rezultatų ir įdomaus finalo, nes sąlygos – puikios“, – tikino A. Gudžius.

Spėlioti, kokie atstumai trečiadienį galėtų atnešti medalį, jis nesiryžo ir siūlė skambinti žiniuoniams.

Bet buvo tvirtai įsitikinęs, kad finale bendri rezultatai bus žymiai aukštesni nei atrankoje, kurią laimėjo 67,47 m įrankį nusviedęs Mykolas Alekna.

Mykolas Alekna, treneriai Mantas Jusis ir Mohamadas Saatara

„Tai, kas čia šiandien buvo, visiškai nekoreliuoja su tuo, kas bus poryt. Finalas – vakare, būsime kitaip nusiteikę. Ryte metikams visada sunkiau.

Kalbant apie mane patį, arba bus labai toli, arba reikės mane išnešti. Atiduosiu maksimumą. Teoriškai tai gali būti paskutinė mano olimpiada, stengsiuosi išsidraskyti. Kas pavyks, nežinau, bandysiu mesti 68 m, o gal numesiu 65. Bet žinau, dėl ko stengsiuosi. Jokių taupymųsi kaip šiandien. Didžiausios sėkmės Mykolui, linkiu jam aukso. O aš bandysiu parodyti, kad irgi dar esu“, – kalbėjo A. Gudžius.

Vienas jo tautietis pirmadienį pasirodymą baigė – Martynas Alekna tenkinosi 58,66 m ir tarp 32 konkurentų liko 28-as.

Martynas Alekna Paryžiaus olimpinių žaidynių disko metimo atrankoje

„Gaila vaikino. Bet jam 23-eji metai... Aš dar metais vyresnis pirmą kartą dalyvavau žaidynėse. Girdėjote, kas darosi tribūnose, įsivaizduokite, kaip su tuo visu spaudimu sunku susidoroti. Kiti vyrai po 10 metrų atsiliko nuo savo rekordų.

Martynas yra žvėris, reikia jam ranką spausti dėl to, kad olimpiadoje buvo trys lietuvių pavardės. Istorinis momentas. Nereikia norėti visko iš karto. Gal aš baigsiu, ir Martynas vietoje manęs mėtys dėl medalių“, – palinkėjo A. Gudžius.

Antrą vietą atrankoje užėmė australas Matthew Denny (66,83 m), trečias buvo bronzinis praėjusių žaidynių prizininkas ir dabartinis Europos vicečempionas iš Austrijos Lukasas Weisshaidingeris (66,72 m).

Tokijo olimpinis čempionas ir dabartinis planetos čempionas iš Švedijos Danielis Stahlis liko aštuntas (65,16 m), jam įkandin į finalą žengė Europos čempionas iš Slovėnijos Kristjanas Čehas (64,80 m).

Trečiadienio finalas prasidės 21.25 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją