Lietuvos keturvietė – Mindaugas Maldonis, Simonas Maldonis, Ignas Navakauskas, Artūras Seja – vyrų 500 m rungties finale distanciją įveikė per 1 min. 21,13 sek.

Apart bronzos medalius laimėjusios irkluotojos Viktorijos Senkutės ir 3x3 krepšinio rinktinės vyrukų bei sidabrą iškovojusio disko metiko Martyno Aleknos – tai vienas geriausių mūsų šalies olimpiečių pasiekimų Paryžiuje. Prieš tai penktas vietas užėmė tik plaukikai Danas Rapšys ir Kotryna Teterevkova.

„Visada tikime, dedame visas pastangas, treniruojamės tam, kad būtume aukščiausiose pozicijose. Kiekvienais metais tobulėjame, yra nežmoniškos atrankos, mes labai džiaugiamės, kad iš savo įgulos išspaudėme 110 proc. ir tada, kada reikėjo – finale.

Klaidos nėra dėkingos, viena gali lemti būsi finale ar paskutinis. Pamatėme, kad čia nėra žaidimas, o olimpinės žaidynės. Drąsiai važiavome ir tikėjomės geriausio. Stipriai dirbome metai iš metų“, – po finišo kalbėjo vienas iš ketveriukės narių S. Maldonis.

Kartu tai aukščiausias baidarių ir kanojų atstovų pasiekimas Paryžiuje, nes ankstesnėms įguloms nepavyko pasiekti nė vieno pusfinalio.

„Ne taip gerai sekėsi nuo varžybų pradžios, bet su kiekvienu startu vis geriau ir geriau, todėl penkta vieta labai džiaugiamės“, – pritarė M. Maldonis.

Apie 20 km nuo Paryžiaus nutolusiame naujutėlaičiame „Vaires-sur-Marne“ kanale auksu tik po fotofinišo pasidabino vokiečiai (1 min. 19,80 sek.), sidabru tenkinosi australai (1 min. 19,84 sek.), bronza – ispanai (1 min. 20,05 sek.). Ketvirti liko ukrainiečiai, o už lietuvių nugarų – Serbija, Vengrija, Naujoji Zelandija.

„Į šonus nežiūrėjome, matėme tik ukrainiečius iš dešinės ir serbus iš kairės, su kuriais ir bandėme konkuruoti. Natūralu, nes juos šalia jautėme. Darėme viską pagal savo planą – ilgas startas, viduryje stengiamės palaikyti, kad priešininkai per daug nenutoltų ir žinojome, kad galime dalį jų įgyto pranašumo suvalgyti finiše. Tą pavyko padaryti, deja, bet iki ukrainiečių šiek tiek pritrūko. Bet mes jų rezultatu labai džiaugiamės, nes jiems irgi buvo labai sunku – tiek pasiruošime, tiek varžybose“, – varžybų eigą iš savo perspektyvos papasakojo A. Seja.

Lietuvos keturvietės baidarės pusfinalis Paryžiaus olimpinėse žaidynėse

Varžybas paženklino ir niekstartis – per anksti startavo Vokietijos ir Vengrijos komandos, tad sportininkams teko apsisukti ir kartoti starto procedūrą.

„Pavyko išlikti ramiems, be panikos apsisukome. Antrą kartą žinojome, kad šoksime maksimaliai iš starto, kad galėtume konkuruoti. Ignas rėkė, kad nemiegame starte, nebijome startuoti drąsiai“, – vienas per kitą kalbėjo komandos nariai.

Atrankos plaukime mūsiškių laikas buvo 1 min. 21,27 sek. Pirmojo atrankos plaukimo metu Australijos keturvietė pagerino olimpinį rekordą – 1 min. 19,22 sek.

Nepaisant puikaus pasiekimo, šį baidarininkų keturvietė nežino, ar toliau sportuos kartu. Tam įtakos turi tiek pačių sportininkų amžius, tiek ir tai, kad ateityje gali keistis baidarių irklavimo olimpinės rungtys.

„Perspektyva visada yra kartu toliau sportuoti, bet taip toli dar nežiūrime, nes pastarieji trys metai buvo tik apie šią dieną, kurią ką tik turėjome. Grįšime namo, pailsėsime, nes esame labai stipriai išvargę ir tada matysime“, – šyptelėjo S. Maldonis.

„Sportininkai dabar yra ilgaamžiai ir gali sportuoti tol, kol turės ugnelės ir noro. Keturvietės įgulos amžius yra 32-eji metai, tarsi daug, bet dar yra alkani pergalių, medalių, dar tikisi ir krūvius atlaiko, nėra didelių traumų. Tikiuosi, kad ateis jauni, kurie norės juos pastumti, bet dirbti dar tikrai galima“, – į šį klausimą atsakyti bandė baidarių ir kanojų irklavimo rinktinės treneris Romualdas Petrukanecas.

Jis įvertino ir visą rinktinės pasirodymą.

„Amerikietiški kalneliai. Buvo didelių nesėkmių, bet ir pakankamai arti svajonės. Reikia žiūrėti į galutinį rezultatą. Penkta vieta reabilitavo mus po dvivietės. Gaila, kad ji nepateko į finalą. Keturvietei tas buvo prognozuojama, tikimasi sėkmės dėl oro sąlygų.

Nebuvo perdegimų, didelių akių, kai atvažiuoji į žaidynes. 24 tūkstančiai žiūrovų neišgąsdino. Reikia laikytis to, ko laikėmės. Komanda yra suaugusi ir daug mačiusi, todėl aplinka neišgąsdino“, – kalbėjo R. Petrukanecas.

Primename, kad baidarių ir kanojų irklavimo atstovai dar startavo keliose rungtyse. Andrejus Olijnikas vyrų vienviečių baidarių 1000 m rungtyje neįveikė atrankos į pusfinalį, o vėliau ir ketvirtfinalio. Jis kartu M. Maldoniu varžėsi ir dviviečių baidarių 500 m distancijoje ir tada duetą nuo pusfinalio skyrė vos 0,01 sek.