Sekmadienį 31-erių lietuvė Paryžiaus olimpinėse žaidynėse varžėsi moterų šiuolaikinės penkiakovės finale, kuriame užėmė 7-ąją vietą.

Olimpine čempione tapo vengrė Michelle Gulyas, paskutinės rungties metu aplenkusi prancūzę Elodie Clouvel. Bronza atiteko Pietų Korėjos atstovei Seungmin Seong. Prieš pat varžybų startą iš šių dėl ligos pasitraukė čempionės titulą gynusi britė Kate French.

Trečiose žaidynėse dalyvavusi G. Venčkauskaitė pakartojo rezultatą, kurį pasiekė prieš trejus metus Tokijuje. 2012 m. Londone ji buvo dvylikta.

„Tokijuje buvau labiau nusiminusi. Čia džiaugiuosi, kad sugebėjau pakilti, nenukritau keliomis pozicijomis. Norėjau medalio, bet visos merginos buvo vertos jo“, – užimtą vietą vertino ji.

Iš Versalio rūmų parke įrengtos varžybų arenos penkiakovininkė žengė apsigaubusi Lietuvos trispalve.

„Kažkas iš tribūnų davė“, – šyptelėjo sportininkė.

Į finalą 18-a geriausių sportininkių atsinešė tik taškus, pelnytus ketvirtadienį fechtavimosi rungtyje. Tad šiame G. Venčkauskaitės startinė pozicija buvo 13-a.

„Džiaugiuosi, kad papuoliau į dešimtuką su iš fechtavimosi atsineštu rezultatu. Daugiau paspausti vieną ar dvi vietas galėjau, bet šaudymas truputį pakišo koją. Dar nežinau, kur klaida, nes dar nerodo rezultatų ir treneris nežino, į kurią pusę buvo šūviai. Džiaugiuosi rezultatu“, – reziumavo atletė.

Finale penkiakovininkių laukė konkūrinis jojimas, papildomas fechtavimosi raundas, plaukimas ir kombinuota bėgimo bei šaudymo rungtis.

Tuos pačius iššūkius, norėdamos išsiaiškinti finalo dalyves, sportininkės atlaikė ir šeštadienį pusfinalyje. Toks formatas olimpinėse žaidynėse pritaikytas pirmą kartą.

„Vakar buvo žiauriai blogai po bėgimo, o šiandien skraidžiau. Nežinau, kas čia buvo nutikę. Gal buvo spyris iš viršaus, kad susirinkčiau save. Šiandien jaučiu euforiją“, – savijautos skirtumus palygino olimpietė.

G. Venčkauskaitė jojimo rungtyje nepadarė nė vienos klaidos ir surinko maksimalų taškų kraitį – 300.

Po šios iš kovos dėl medalių pasitraukė dvi konkurentės – ispanė Laura Heredia, kurios žirgas triskart atsisakė šokti per kliūtį ir prancūzė Marie Oteiza. Šiai viskas susiklostė dar liūdniau – nuo pat starto žirgas buvo nerimastingas ir prieš pirmą kliūtį nubloškė prancūzę ant žemės.

Taškų pabarstė ir kitos sportininkės, tad lietuvei po šios rungties pavyko palypėti iki 10-os pozicijos bendroje įskaitoje ir priartėti prie lyderių.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė Paryžiaus žaidynių finale

„Džiaugiuosi, kad turėjau paskutinę jojimo rungtį. Džiugu, kad baigiau gražiai, be klaidų. Esu patenkinta, kad su jojimu atsisveikinau išdidžiai, iškelta galva. Noriu padėkoti savo jojimo treneriui Vytautui Paznanskiui už palaikymą ir pagalbą. Truputį gaila dabar. Anksčiau, kai klausdavo, sakydavau, kad ne, bet dabar finišavus jojime, tie žmonių aplodismentai sugraudino“, – emocingai su rungtimi atsisveikino mūsiškė.

Po ketverių metų Los Andžele konkūrinį jojimą jau pakeis kliūčių ruožas. G. Venčkauskaitei ši rungtis tinka ir patinka, todėl ji tikisi ir ketvirtą kartą tapti olimpiete.

„Labai tikiu savimi, kad galiu dar ketverius metus tempti. Dabar noriu kelias dienas atsipūsti ir suvokti, kas čia įvyko. Nuėjusi į kambarį, tylumoje bandau suprasti, suvokti – esu žaidynėse ar paprastose varžybose“, – kalbėjo atletė.

Papildoma fechtavimosi rungtis sėkmingai nesusiklostė – G. Venčkauskaitė pralaimėjo jau pirmą kovą ir taškų kraičio nepapildė, nukrisdama per vieną poziciją žemyn.

200 m plaukime laisvuoju stiliumi lietuvė užtruko 2 min. 18,16 sek. ir pelniusi 274 taškus prieš lemiamą rungtį užėmė 11-ą vietą. Nuo bronzos medalio ją skyrė 34 sek., lyderės – 65 sek. Plaukime greičiausia buvo italė Alice Sotero – 2 min. 09,93 sek.

Kombinuotoje šaudymo ir bėgimo rungtyje G. Venčkauskaitė parodė ketvirtą geriausią rezultatą ir tai leido šoktelėti į septintuką.

40-metė kolegė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė finale užėmė 16-ą vietą ir finišavusi dar nedėjo taško karjeroje, bet pripažino, jog tai greičiausiai buvo paskutiniai sportiniai potyriai šlovingoje karjeroje.

Šiai einant pro šalį G. Venčkauskaitė atidavė pagarbą ilgametei kolegei ir konkurentei.

„Ji – fenomenas. Tituluota visais įmanomais titulais, gal tik olimpinės bronzos trūko. Žmogus iš didžiosios raidės. Lenkiu galvą žemai, yra ko iš jos pasisemti – stiprybės, charakterio. Kai tau nėra jėgų, matai, kad nėra ir jai, bet ji atsistoja ir eina visų užkariauti. Ji tikrai nešioja karūną ir ją nešiosis“, – gražiai atsiliepė ji.