„Stade de France“ vykusiame vyrų disko metimo finale M. Alekna jau pirmuoju bandymu diską nusviedė 68 m 55 cm ir ramus pozavo operatoriams. Ramybę greitai sudrumstė antrasis Matthew Denny bandymas – 69 m 31 cm.

Bet ramybę tai drumstė tik sirgaliams, o ne pačiam M. Aleknai. Savo antruoju metimu diską jis nušveitė net 69 m 97 cm ir pagerino tėčiui Virgilijui priklausiusį olimpinį rekordą (69 m 89 cm), kurį jis buvo pasiekęs dar 2004 m. Atėnuose.

Vis tik rekordas laikėsi trumpai – ketvirtą metimą atlikęs jamaikietis Roje Stona aplenkė M. Alekną trimis centimetrais – 70 m.

Vėlesni lietuvio metimai buvo geri, bet nepakankami – leidosi už 68 m ribos.

„Beprotybė tikrai. Smagus finalas, smagu būti to dalimi. Esu patenkintas medaliu, dėl to labai džiugu. Nepavyko laimėti, pavyks kitą kartą.

Jaučiau, kad galiu padaryti dar geresnį metimą. Tas metimas nebuvo labai geras, diskas skriejo drebantis. Galvojau, kad padarysiu dar geresnį, bet nepavyko. Bent turėjau tą rekordą dvidešimt minučių. Tikiuosi, kad po ketverių metų jis išsilaikys ilgiau“, – apsijuosęs Lietuvos vėliava sakė M. Alekna.

Roje Stona

Pats M. Alekna visiškai nesureikšmino to, kad pagerino tėčio rekordą.

„Nesureikšminu to rekordo. Galvojau apie pirmą vietą, ne rekordą, todėl ir nesureikšminau jo“, – pripažino lengvaatletis.

25-erių R. Stona nustebino visus varžovus, nes iki tol nėra laimėjęs jokių svarbių varžybų, o asmeninis rekordas siekė 69 m 05 cm. Tačiau ir šis buvo pasiektas vėjuotoje Ramonoje, kur pasaulio rekordą užfiksavo M. Alekna (74 m 35 cm).

Prieš metus pasaulio čempionate Budapešte, kuriame M. Alekna laimėjo bronzą, R. Stona diską numetė vos 62,57 m.

„Tikrai netikėtumas. Kad jis yra labai talentingas metikas niekada nekilo klausimų, bet kad išaus taip olimpinėse žaidynėse tikrai mažai kas tikėjosi. Tai yra sportas, visko atsitinka“, – netikėjo pats M. Alekna.

Finale varžėsi ir kitas lietuvis Andrius Gudžius, toliausiai diską numetęs 66 m 55 cm – jis užėmė aštuntą vietą. Paryžiaus žaidynėse olimpiečiu tapo ir Mykolo brolis Martynas. Jis užėmė 28-ąją vietą (58 m 66 cm).

Olimpinio čempiono titulą gynęs švedas Danielis Stahlis liko septintas (66 m 95 cm). Be medalio liko vienas iš favoritų, slovėnas Kristjanas Čehas, užėmęs ketvirtą vietą (68 m 41 cm).

Rezultato daugiau negerinęs australas M. Denny pasipuošė bronzos medaliu.